DAVID W CERNY/Action Images
DAVID W CERNY/Action Images

Tri boda su imperativ, Vatreni moraju potvrditi snagu i kvalitetu, 'neki novi klinci' opet u fokusu

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 11.10.21. | 09:26

U posljednjoj liniji očekujemo jednu promjenu, a u napadu bi trebao biti Livaja.

Hrvatska nogometna reprezentacija u dobroj je formi. Otkako je završio Euro i nastavila se borba za plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Kataru Vatreni i dalje nisu primili pogodak, a upisali su ukupno tri pobjede i jedan remi. Jedini put kad nisu osvojili sva tri boda bilo je 1. rujna kad su na gostovanju u Rusiji odigrali susret bez pogodaka, s tim da su Vatreni bili bliži pobjedi neko domaćin.

Nakon te utakmice, uzlazna putanja forme se nastavila. Prvo je Hrvatska upisala minimalnu pobjedu u Slovačkoj (86'), nakon čega su dva puta rutinski slavili protiv Slovenije i Cipra, s tim da su obje utakmice završile istim rezultatom – 3:0.

U posljednjem ogledu protiv Cipra Hrvatska je bila jako dobra. Jasno, razlika u kvaliteti bila je vidljiva u svim segmentima igre, ali ono što posebno veseli je to da su izabranici Zlatka Dalića držali konce igre u svojim rukama od prvog do posljednjeg sučevog zvižduka. Ciprani su parkirali autobus, ali pametnom igrom i odgovornim ponašanjem Vatreni su ga zaobišli kao da je parkirana bila vespa. 3:0 je uvjerljiva pobjeda, a veseli i to što je rezultat mogao biti puno uvjerljiviji te su na kraju ogleda Ciprani mogli biti zadovoljni kako se sve u konačnici odigralo.

Zlatko Dalić je pokazao i znanje i hrabrost te je Cipar napustio s osmjehom od uha do uha. Igra reprezentacije bila je onakva kakva priliči viceprvaku svijeta, a povrh svega u obrani su bile 'mlade snage'. Debitirao je Bayernov Stanišić, polako se uhodava i Borna Sosa, a na stoperskim pozicijama bili su 'senator' Duje Ćaleta – Car i Joško Gvardiol. Potonji je bio sjajan, zabio je prvijenac za Vatrene te još jednom potvrdio da je njegov talent nevjerojatan.

Treba spomenuti da je protiv Cipra debi upisao i Kristijan Jakić, odnedavni igrač Eintrachta, koji je jako lijepom loptom uposlio Brekala koji je u završnici utakmice upisao asistenciju za Marka Livaju koje je postavio konačan rezultat.

Livaja je tako zabio u dvije utakmice zaredom pa tako ne iznenađuju najave da bi danas ponovno mogao biti u početnoj postavi Vatrenih. Zlatko Dalić će malo 'izmiješati karte' te bi se u svakoj liniji mogao naći neki novi igrač.

Što se tiče obrambene četvorke, u početnih 11 trebao bi se naći Domagoj Vida. Igra se na 'njegovom' Gradskom vrtu, mjesto koje u njemu sigurno budi posebne emocije, a na klupu bi trebao preseliti ĆaletaCar. Ne zato jer je bio 'loš' u posljednjem ogledu, već jer je ovo Vidin dom.

(1.50) Hrvatska (4.50) Slovačka (9.00)

Što se tiče vezne linije, Zlatko Dalić ne smatra da išta mora skrivati. Umjesto Kovačića će susret započeti Mario Pašalić, s tim da bi u slučaju pozitivnog rezultata pokoju minutu mogao dobiti i 'novi Ivan Rakitić'Luka Sučić.

Veznjak Red Bull Salzburga je bio fenomenalan u ogledu U-21 reprezentacije protiv Norveške pa ga je Dalić povukao među seniore, ako ne ništa, kako bi osjetio atmosferu. Prije svega nekoliko godina Sučić je Modrića gledao na TV-u i maštao da jednog dana bude kao on, a danas postoji mogućnost da zajedno ordiniraju veznom linijom. Bio bi to vrhunac dosadašnje karijere iznimno talentiranog veznjaka kojeg mnogi uspoređuju s Ivanom Rakitićem.

Za kraj, promjena u vrhu napada je ta da bi se u početnih 11 mogao vratiti Marko Livaja, s tim da postoji mogućnost da i priliku od prve minute, umjesto Vlašića, dobije Luka Ivanušec ili Josip Brekalo.

Što se tiče Slovaka, nedostaju im Dubravka, Valjen, Lobotka i Weiss, a sama činjenica da se 90 posto igre u napadačkoj trećini vrti oko toga što će napraviti 34-godišnji veznjak Trabzonspora Marek Hamšik jasno oslikava situaciju u slovačkom nogometu. A on pogodak za reprezentaciju nije zabio više od godinu dana…

Naravno, Slovake ni u kojem slučaju ne treba podcijeniti, jer itekako su opasni i kadri su iskoristiti svaku vrstu opuštanja. Moguće je da nešto veću minutažu dobije i Almasi, s tim da je Boženik i dalje prva napadačka opcija Slovaka. Što se tiče obrane, jasno je da će njom ordinirati Milan Škriniar, ali izuzev fenomenalnog stopera milanskog Intara, Štefan Tarkovič nema previše razloga za optimizam i sreću.

Za kraj, spomenimo kako ćete prijenos utakmice – koja počinje u 20:45 sati - moći pratiti na Novoj TV, a tekstualni prijenos uživo na Germanijaku. Pravdu će u Gradskom vrtu dijeliti Rumun Ovidiu Hategan, a u osmom međusobnom ogledu ove dvije reprezentacije Vatreni će nastojati doći do svoje šeste pobjede, dok Slovaci i dalje – a nadamo se da se to neko vrijeme neće promijeniti – ne znaju za pobjedu.

Očekivani sastavi:

HRVATSKA (4-2-3-1)

Livaković - Stanišić, Vida, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić - Brekalo, Pašalić, Perišić - Livaja

SLOVAČKA (4-2-3-1)

Rodak - Koscelnik, Šatka, Škriniar - Hancko - Hrošovsky, Kucka - Schranz, Hamšik, Haraslin - Boženik


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaHNSKvalifikacije za Svjetsko prvenstvokvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godineSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.SlovačkaSlovačka nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti