Trenutak koji je vratio Hrvatsku iz mrtvih

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 17.11.19. | 09:45

Izbornik Zlatko Dalić u 54. minuti uveo je Josipa Brekala i to je bio ključan trenutak sinoćnje utakmice.

Hrvatska je jučer u drugom poluvremenu prelomila utakmicu protiv Slovačke, a upravo je ulazak Josipa Brekala bio glavni okidač za ono što je uslijedilo u nastavku susreta.

U tom trenutku susreta Hrvatska je gubila 0:1, opasno visila s Eura i bila u situaciji da u zadnjem kolu mora ovisiti o drugima, a izbornik Zlatko Dalić odustao je od svoje originalne zamisli te izvadio dotad nevidljivog Antu Rebića i uveo Josipa Brekala. Krilni igrač Wolfsburga do zadnjeg dana bio je „unutra“, gotovo svi hrvatski mediji nagađali su kako će mu Dalić ponovo dati ulogu startera ispred Rebića baš kao protiv Walesa, no kad je sat sinoć otkucao 20:45, na Rujevici je istrčao napadač Milana.

Prema analitičarima portala WhoScored, koji ocjenjuje nastupe igrača, Rebić je s ocjenom 6.5 bio najlošiji hrvatski igrač na terenu, a Josip Brekalo za svoj nastup je dobio „sedmicu“. Nećemo reći kako je krilo Wolfsburga sam dobio utakmicu, ali njegov ulazak sasvim sigurno promijenio je atmosferu u momčadi.

Igra se ubrzala i živnula, a kockasti napadači počeli su ozbiljnije prijetiti. Statistika kaže kako je do Brekalova ulaska Hrvatska imala ukupno 11 udaraca ka golu, od kojih su četiri ušla u okvir. Hrvatski nogmetaši dotad su imali ukupno 10 ključnih dodavanja i četiri driblinga, ali Brekalovim ulaskom uspjeli su nešto više od pola sata promijeniti dinamiku susreta.

Po ulasku bivše zvijezde mlade reprezentacije Hrvatska je u 36 minuta napravila puno više nego u dotadašnjih 54. Naime, kad je on bio u igri, Vatreni su pucali 14 puta, naspram dotadašnjih 11, odnosno čak devet ih poslali u okvir. Izjednačujući gol Hrvatske pao je nekoliko minuta po njegovu ulasku, a sva tri gola Kockastih pala su u vremenu kad je Brekalo bio u igri.

Nije se popravila jedino efikasnost u završnici, Hrvatska je počela bolje i vezati igru, u tih nešto više od pola sata s Brekalom na krilu, imali su 13 ključnih dodavanja i šest uspješnih driblinga, odnosno tri ključna dodavanja i dva driblinga više nego dotad.

Ante Rebić bio je Dalićev junak u Rusiji i izvukao ga je nebrojeno puta do sinoć pa ne treba čuditi što mu je izbornik dao priliku pred Brekalom ili čak Oršićem, ali činjenica je kako je minutaža u Milanu, odnosno njezin nedostatak, učinio svoje na formi robusnog napadača. Brekalo ima znatno bolji status u svom Wolfsburgu, a njegov klub znatno bolju sezonu od Milana, i trebao je sinoć biti od prve minute na terenu.

Dalić je na startu svog mandata rekao kako mu je klupska minutaža dionica po kojoj bira igrače, ali u Rebićevu slučaju odlučio je pogaziti vlastiti postulat i ukazati povjerenje bivšem igraču Splita, Fiorentine, RB Leipziga i Eintrachta. Rebićeva želja nije bila upitna sinoć, ali trenutačne mogućnosti jesu. U Milanu još nije odigrao poštenih 90 minuta i to se jasno odražava na formi u kojoj se sad nalazi. Do Eura je još dovoljno vrmena za Rebićev povratak u formu i posljedično u udarnu momčad reprezentacije, ali dok ima boljih u momčadi, Reba ne bi trebao igrati u prvoj...

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

Europsko prvenstvo u nogometu 2020Kvalifikacije za EuroSlovačka nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaJosip Brekalo

Ostale Vijesti