REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Topnici marširaju prema tituli: Arsenal slavljem u derbiju otišao na osam bodova prednosti

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 15.01.23. | 19:25

Artetini izabranici neće baš biti poput The Invinciblesa budući da su zabilježili poraz od Uniteda početkom rujna, ali igra i gard daju im za pravo sanjati naslov

„Nogometaši Tottenhama igraju poput malenih dječaka“, komentirao je britki Gary Neville na poluvremenu ogleda Spursa i Arsenala. Antonio Conte je 'pedagoškim' pristupom na velikom odmoru od tih prestrašenih klinaca dobio odrasle muškarce, ali to je bilo dovoljno tek za popravak dojma, ne i konačnog ishoda. Arsenal pobjedom od 2:0 nastavlja marširati prema tituli s igrom i gardom momčadi koja apsolutno zaslužuje lovorike na kraju sezone.

Susret na stadionu Tottenhama je u uvodnih 45 minuta protekao u dominaciji gostiju – Topnici su imali 57 posjeda lopte, devet šuteva prema vratima, od čega su tri otišla u okvir i dva gola viška. Nije, međutim, bio toliki problem u nadmoći Arsenala, koliko u stavu domaćih igrača.

Spursi su kasnili u duele, a i kada bi bili pravovremeni onda su bili premlaki nakon čega bi lagano gubili lopte. Nije tu bilo ni potrebnog intenziteta, kakav priliči londonskom derbiju i zbog svega toga je Arsenal sasvim zasluženo vodio s 2:0.

Igrači Mikela Artete su pak već u sedmoj minuti najavili što bi nas moglo očekivati u današnjoj utakmici. Eddie Nketiah se fino izborio za prostor u kaznenom prostoru, uspio je i pucati, no pokušaj mu je ukrotio Hugo Lloris.

Baš se vratar Spursa sedam minuta kasnije pretvorio u tragičara – Saka je projurio po desnoj strani, Sessegnon ga je tjerao na slabiju, desnu nogu, a onda je i kod Sakinog udarca malo dirao loptu koja je pogodila Llorisa i otkotrljala se u mrežu. Pogodak je upisan kao autogol francuskog vratara.

U 18. minuti Tottenham je zabilježio prvi od dva udarca u okvir vrata. Son je dobio dobru loptu, pa onda iskosa pucao snažno, ali po sredini gola što je olakšalo posao Ramsdaleu da mu obrani udarac.

Nije to, međutim, obeshrabrilo Topnike koji su nastavili s pritiskom. U 25. minuti se Thomas Partey odlučio na bombu izdaleka koja je odsjela na stativi. Da je bilo malo više preciznosti bilo bi to povećanje vodstva za Artetine trupe, jer Lloris nije bio blizu te lopte.

Kada već nisu zabili u toj akciji, Topnici su do drugog zgoditka stigli u 36. minuti. Saka je povukao kontranapad, doturio je loptu do Odegaarda koji je naciljao donji desni kut za veliko slavlje gostujućih navijača.

Prije kraja poluvremena Kane je još fino trznuo glavom u kaznenom prostoru, no danas sjajni Ramdsale se istaknuo obranom.

Drugi dio donio je puno hrabriji i konkretniji Tottenham. Međutim, dva su problema bila ključna za Conteov sastav u nastavku: nepreciznost i vratar Ramsdale.

U 49. minuti Kuluševski je iz dobre pozicije pucao preko grede, minutu kasnije Kane je bio precizniji, no sada je Ramsdale bio na mjestu. U 52. je Sessegnon projurio u kazneni prostor Arsenala po lijevoj strani nakon podvaljene lopte Kanea, a obranu utakmice zabilježio je Ramsdale koji je nogom odbio loptu u korner.

Prije kraja utakmice vidjeli smo još nekoliko prilika Tottenhama, kao i našeg Ivana Perišića na terenu (ušao u igru u 76. minuti umjesto Sessegnona) pa i nekoliko novih obrana Ramsdalea. No uzdahe je ponovno izmamio Odegaard. Driblingom u 77. minuti je pokazao koliko je tehnički dotjeran, kada je na pola kvadratnog metra izvrtio dvojicu igrača Spursa nakon čega su ga složili na travnjak.

Arsenal je, dakle, upisao važnu pobjedu i sada je izbio na čistinu od osam bodova ispred drugoplasiranog Man. Cityja. Artetini izabranici neće baš biti poput Invinciblesa budući da su zabilježili poraz od Uniteda početkom rujna, ali Topnici jure prema tituli. I pritom prezentiraju zavodljiv nogomet.



Tagovi

Premier ligaArsenalTottenham

Ostale Vijesti