Tko su ovi igrači? Engleska na Hrvatsku ide sa šest nogometaša za koje je malo tko čuo

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 04.10.18. | 17:08

Southgate i dalje ide s mladim igračima.

Gareth Southgate nastavlja s pomlađivanjem 'Gordog Albiona'. Izbornik engleske nogometne reprezentacije od prvog je dana nakon preuzimanja momčadi počeo s praksom uvođenja mladih igrača u najbolji sastav što nije ni čudno kada se zna da je upravo on vodio U21 reprezentaciju prije nego je preuzeo seniorsku momčad. Danas je Southgate produžio ugovor do 2022. godine te objavio popis igrača koje je pozvao za utakmice Lige nacija protiv Hrvatske i Španjolske. Među 25 igrača tri su novaka, James Maddison, Jadon Sancho i Mason Mount, a tu je još nekoliko igrača koja nisu poznata široj nogometnoj javnosti – prije svih Marcus Bettinelli, James Tarkowski i Nathaniel Chalobah. Tko su ti igrači?

> Englezi objavili popis igrača za Hrvatsku: Southgate pozvao tri klinca

James Maddison ima 21 godinu i najveće je ovoljetno pojačanje Leicestera. 'Lisice' su za njega platili 25 milijuna eura Norwichu, a ovaj mladić je odmah počeo isplaćivati uloženo. U 7 prvoligaških utakmica postigao je 3 gola i imao 2 asistencije, a nogometni portal WhoScored njegove je igre ocijenio s prosječnom ocjenom 7,43 te je, nakon Harryja Maguirea, drugi najbolje ocijenjeni igrač svoje momčadi. Karijeru je počeo u Coventryju, prije dvije godine je prešao u Norwich koji ga je prvo ostavio na posudbi u matičnom klubu, a onda i poslao u Aberdeen. Lani je sjajno igrao u Championshipu – u 44 nastupa upisao 14 golova i 7 asistencija te bio najbolji igrač drugog engleskog nogometnog ranga što mu je donijelo bogati transfer u Leicester, a sada i poziv u reprezentaciju.

> ODIGRAJ HRVATSKA – ENGLESKA

Jadon Sancho je svojim lanjskim transferom uzburkao nogometne duhove na Otoku. Ovaj 18-godišnji tamnoputni lijevokrilni napadač nije želio nastaviti karijeru u Manchester Cityju već je za nešto manje od 8 milijuna eura prešao u Borussiju iz Dortmunda. To mu je, izgleda, bio pravi potez jer Sancho ove godine igra odlično. Doduše, nema veliku minutažu – tek 125 minuta u Bundesligi i niti jedan start u prvoj momčadi, ali je zato tu 6 asistencija. Dovoljno da ga pozove Southgate, a Sancho je na ovaj način preskočio U21 reprezentaciju – do sada je igrao za U16, U17 i U19 selekcije Engleske, a ukupno ima 23 gola u 33 nastupa za razne uzraste 'Gordog Albiona'.

Mason Mount godinu je dana stariji od Sancha, a on je jedan od mnoštva igrača koji dijele onu klasičnu Chelsea priču – klub sa Stamford Bridgea je Mounta već drugi put poslao na posudbu. Lani je igrao za nizozemski Vitesse, a ove godine je u Championshipu gdje je jedan od najboljih igrača Derby Countyja. U 11 nastupa ovaj veznjak ima 3 gola i 1 asistenciju, a treba naglasiti i kako je bio kapetan engleske U19 reprezentacije. Za razliku od Sancha, Mount je uspio upisati i jedan nastup za U21 selekciju prije nego je prešao u seniore.

Marcus Bettinelli ovo nije prvi poziv u englesku reprezentaciju, ali ovaj 26-godišnji vratar još uvijek nema niti jedan nastup za 'Gordi Albion', a zanimljivo je da je i tek jednom branio za bilo koju nacionalnu selekciju, i to onu U21. Bettinelli je dijete Fulhama u kojem i dalje brani, a iako se njegov klub nalazi tek na 17. mjestu Premiershipa s gol-razlikom 8:16, on je prema WhoScored-u četvrti najbolji igrač svoje momčadi.

James Tarkowski ima 25 godina, igra na poziciji stopera, a iako ima 2 nastupa za Englesku, nije toliko poznat u širim nogometnim krugovima. On je karijeru počeo u Oldhamu odakle je 2014. prešao u Brentford, a dvije godine kasnije Burnley ga je platio 4 milijuna eura. Ta im se kupnja itekako isplatila jer ga Transfermarkt trenutno procjenjuje na 15 milijuna eura, ali klub ga ne bi prodao ni za dvostruko veću cijenu. U Premiershipu Tarkowski trenutno briljira – s prosječnom ocjenom 7,47 trenutno je drugi najbolji stoper cijele lige, odmah iza Harryja Maguiera.

Nathaniel Chalobah je već bio pozivan u reprezentaciju, ali nema niti jedan nastup dok ovaj Southgateov poziv može shvatiti kao svojevrsni poticaj nakon teške operacije koljena. Naime, ovaj 23-godišnji veznjak nije igrao od 16. rujna prošle godine do 2. rujna ove kada je napokon odigrao nekoliko minuta za Watford. Chalobah je karijeru počeo u Fulhamu, s 9 godina prešao u Chelsea, a klub sa Stamford Bridgea ga je od 2012. slao na posudbe u Watford, Nottingham Forest, Middlesbrough, Burnley, Reading i Napoli da bi ga Watford lani otkupio za 6,3 milijuna eura.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijaJames MaddisonJadon SanchoMason MountMarcus BettinelliJames TarkowskiNathaniel Chalobah

Ostale Vijesti