REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann

Tko su najskuplja pojačanja u povijesti nogometa?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 04.07.23. | 11:46

Dok čekamo nove rekorde, valja se podsjetiti na one aktualne.

I dok još čekamo rušenje transfernih rekorda ovog ljeta, BBC je sažeo dosadašnje rekordere po pozicijama i nacionalnosti. Ugledni britanski mediji je koristio inicijalne transferne odštete, bez bonusa (*cijene su preračunate iz funti u eure prema tekućem tečaju), a pregled transfera donosimo u nastavku teksta.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Vratari

 Reuters/Peter Cziborra Reuters/Peter Cziborra

Većina najskupljih vratar nastanila se na Otoku. Tako je Chelsea 2018. platio Athleticu 82,6 milijuna eura za Kepu Arrizabalagu. Drugi najskuplji vratar svih vremena je Liverpoolov Alisson koji je 2018. stigao na Anfield iz Rome za 77,7 milijuna eura, dok je treći Gigi Buffon za kojeg je Juve Parmi isplatio 52,8 milijuna eura 2001. godine. Iza njega se smjestio Ederson koji je u City stigao za 40,7 milijuna eura. Top 5 zaključuje Thibaut Courtois koji je u Real iz Chelseaja stigao za 40 milijuna eura.

Braniči

REUTERS/David KleinREUTERS/David Klein

Prijeđe li Joško Gvardiol u redove Manchester Cityja za sto milijuna eura, onda će hrvatski reprezentativac predvoditi listu najskupljih braniča u povijesti. Do tada, taj će rekord držati Harry Maguire za čije je usluge Manchester United Leicesteru platio 93 milijuna eura u ljeto 2019. godine.

Liverpool je, pak, za Virgila van Dijka na račun Southamptona uplatio 87,2 milijuna eura, dok je Chelsea Leicesteru uplatio 81,4 milijuna eura za Wesleya Fofanu. Među najskupljih pet su još Bayernov Lucas Hernandez (79 mil. eura) i Juventusov Matthijs de Ligt (76,3 mil. eura).

Veznjaci

Reuters/John Sibley Reuters/John Sibley

Enzo Fernandez postao je najskuplji veznjak ove zime kada je Chelsea na adresu Benfice iskeširao 125 milijuna eura. Prelazak Phillipea Coutinha 2018. iz Liverpoola u Barcelonu stajao je 122 milijuna eura, dok je City za Jacka Grealisha istresao 116,3 milijuna eura 2021. godine.

Ukoliko Arsenal finišira prelazak Declana Ricea u svoje redove za najavljenih 122 milijuna eura, onda će engleski reprezentativac skočiti na drugo mjesto uz bok Coutinhu, a najskupljih pet zaokružuju Paul Pogba koji je iz Juvea u United pretrčao za 103,5 milijuna eura, dok je ovoljetni prelazak Judea Bellinghama iz dortmundske Borussije u madridski Real Kraljeve stajao 103 milijuna eura.

Napadači

REUTERS/Sarah MeyssonnierREUTERS/Sarah Meyssonnier

Jasno, u ovoj kategoriji stanuju najskuplji igrači u povijesti nogometa. I obojica i dalje nose dres PSG-a. U ljeto 2017. Parižani su, pogonjeni petrodolarima, Barceloni platili 232 milijuna eura za Neymara, a ubrzo nakon toga je i na račun Monaca kapnulo 192,7 milijuna eura za Kyliana Mbappea.

Na trećem mjestu je transfer Joaa Felixa iz Banefice u Atletico vrijedan 131,5 milijuna eura, slijedi Antoine Griezmann koji je za 124,5 mil. eura prešao u Barçu iz Atletica, dok je Chelsea poslao Interu 113,4 mil. eura za Romelua Lukakua. Povrh toga, Lukaku drži rekord za iznos ukupnih odšteta – klubovi su za njega ukupno platili 342,6 mil. eura.

Što se tiče transfera po nacionalnosti, do sada je spomenuto osam reprezentativaca selekcija koja ulaze u najboljih deset po Fifinom renkingu: Fernandez iz Argentine, Mbappe iz Francuske, Brazilov Neymar, Grealish iz Engleske i Lukaku iz Belgije.

Van Dijk predvodi Nizozemce, C. Ronaldo Portugalce, dok je Kepa najskuplji Španjolca. Najskuplji Hrvat je Mateo Kovačić za kojeg je Chelsea platio Realu 40 mil. eura na ljeto 2019.

Friški član Newcastlea, Sandro Tonali, postao je najskuplji Talijan (64 mil. eura.). (pz)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

NeymarKylian MbappéCristiano RonaldoJoško GvardiolMateo KovačićKepa ArrizabalagaAlissonEnzo FernandezJude BellinghamHarry MaguireVirgil van DijkSandro TonaliRomelu Lukaku

Ostale Vijesti