REUTERS/David W Cerny
REUTERS/David W Cerny

Tko su favoriti u KL? Emery zna kako se osvajaju europske titule, Fiorentina želi otići korak dalje u odnosu na prošlu sezonu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 21.09.23. | 08:00

Iako Konferencijskoj ligi nedostaje prestiž kakav imaju njezine starije i uglednije sestre – Europska liga i Liga prvaka, ipak se i ovdje ima za što igrati.

Jučerašnjom utakmicom Lillea i ljubljanske Olimpije startalo je i treće po kvaliteti europsko klupsko natjecanje u kojemu će svoju sreću potražiti i nogometaši zagrebačkog Dinama. Iako Konferencijskoj ligi nedostaje prestiž kakav imaju njezine starije i uglednije sestre – Europska liga i Liga prvaka, ipak se i ovdje ima za što igrati. Osim, jasno, pobjedničkog trofeja i prava na hvaljenje, tu je i zgodna financijska naknada u slučaju dobrih rezultata. Tako se pobjeda honorira s pola milijuna eura, a bod sa 166 tisuća eura. Nagrada za prvo mjesto u skupini iznosi 650 tisuća eura, a za drugo 325. Stoga, nije loše nakupiti velik broj bodova i pobjeda.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pa tko to onda prijeti Dinamu i koji su to u prvom redu favoriti? Što o tome kaže Germania, možete saznati OVDJE, a u nastavku teksta slijedi kratak presjek momčadi koje pretendiraju na titulu.

Aston Villa

Aston Villa se vraća na europsku scenu prvi puta od sezone 2010./2011. i sigurno da se Unaiju Emeryju i njegovim trupama svidjelo kada bi replicirali prošlosezonski uspjeh West Hama. Ono što je najveći forte engleske momčadi je upravo spomenuti trener koji ima ozbiljan i ugledan europski pedigre i koji je ovog ljeta u momčad doveo igrače s jakim CV-om koji bi mu mogli pomoći u osvajanju trofeja. Youri Tielemans je pristigao iz Leicestera, tu je pouzdani branič Pau Torres, a i Moussa Diaby će imati što za reći nakon što je ovog ljeta pretrčao iz Bayer Leverkusena u Villu.

Fiorentina

Prošlosezonski finalist Fiorentina je doživjela dvostruko razočaranje – prvo ju je West Ham pobijedio u Pragu u do or die utakmici, a povrh toga nije uspjela kroz Serie A osigurati igranje Europe. No onda se božica Fortuna ipak osmjehnula Violama koje su nakon kazne Juventusu uskočile na europski vlak. Fiorentina Josipa Brekala očito ima iskustvo dalekog odlaska u ovom natjecanju, a sigurno da bi ove sezone voljeli otići i korak dalje nego prošle, a kvalitetu za ovaj rang zasigurno posjeduje.

Eintracht

Eintracht je osvojio Europsku ligu prije dvije sezone, no sada se momčad iz Frankfurta spustila stepenicu niže i osigurala Konferencijsku ligu nakon relativno razočaravajućeg sedmog mjesta u Bundesligi. Mnoge ključne figure osvajanja spomenute Europske lige. Kristijan Jakić još uvijek stanuje u Frankfurtu u kojemu, doduše, više nema sjajnog napadača Randala Kola Mouanija koji je ovog ljeta preselio na Park prinčeva u transferu vrijednom 80 milijuna eura.

Lille

Iako nikada do sada nije okusio slast europskog uspjeha, Lille se nada kako bi mogao imati produktivnu kampanju i s obzirom na kvalitetu rostera malotko može osporiti da Lille nije u užem krugu favorita za osvajanje Konferencijske lige. Paulo Fonseca je cijenjen trener čija se nogometna filozofija bazira na posjedu, a Lille, pokazali su to i ogledi s Rijekom, ima sjajnog napadača Jonathana Davida koji poput kakvog magneta na sebe privlači loptu u izglednim prilikama.

AZ Alkmaar

AZ Alkmaar predstavlja Nizozemsku u ovosezonskom natjecanju, a prošle je sezone dohvatio polufinale ovog natjecanja i može se pohvaliti određenim uspjehom u Europskoj ligi posljednjih sezona. Nemali broj puta je AZ dohvatio nokaut fazu tog natjecanja. A s obzirom da su šanse AZ-u da osvoji domaću titulu poprilično tanke, mogli bi prioritizirati Konferencijsku ligu pa tamo pokušati stići do trofeja. Kvaliteta u momčadi sigurno postoji.

Jasno, ovo su pretendenti koji su trenutno u ovom natjecanju, no treba pričekati pa vidjeti tko će se iz Europske lige spustiti prema Konferencijskoj ligi, pa će se ta slika malo presložiti nakon što završi natjecanje po skupinama. (pz)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Konferencijska ligaGNK DinamoAston VillaFiorentinaLilleAZ AlkmaarEintracht Frankfurt

Ostale Vijesti