Tko je tu lud? Pozvali 93 igrača za kvalifikacije, a onda na teren poslali onoga koji nema pravo nastupa za reprezentaciju!

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 02.11.16. | 18:25

Bizarna priča uništila je šanse Bolivije za plasman na prvo SP nakon 1994. godine....

Bolivijska nogometna reprezentacija traži svoj put na prvo Svjetsko prvenstvo još od 1994. godine. Loš nastup na ovoljetnoj Copa Americi Centenario, na kojoj su ubilježili tri poraza u skupini, prisilio je vodstvo lokalnog saveza na promjene, pa je ususret početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ustoličen i novi izbornik, Angel Guillermo Hoyos.

On je odlučio očito zbilja pedantno probrati najbolje što Bolivija nudi od nogometaša, pa je za preliminarnu ekipu koja će pokušati izboriti turnir u Rusiji ovog ljeta pozvao ni manje ni više nego – 93 igrača!

Sedam vratara, dvadeset i sedam braniča, trideset i četiri veznjaka i dvadeset i pet napadača bili su na listi za pripremni kamp uoči početka kvalifikacija u rujnu.

Ipak, da nesposobnost i neodgovornost nekada zbilja nema granica, pokazuje i ovotjedni slučaj 33-godišnjeg braniča Nelsona Cabrere, koji je zaigrao za Boliviju u kvalifikacijskim utakmicama protiv Perua i Čilea. Je li u pitanju puka konfuzija nakon selekcije tolikog broja igrača ili naprosto glupost ne znamo, ali netko sigurno nije obavio svoj posao. Naime, Cabrera – ispostavilo se – uopće nema pravo nastupa za bolivijsku reprezentaciju!

Cabrera je rođeni Paragvajac, koji je prije gotovo deset godina zaigrao za paragvajsku reprezentaciju, što je značilo da je prije promjene nacionalnog dresa morao dobiti dozvolu FIFA-e. Bolivijski nogometni savez očito nije smatrao da je to nužno, pa je Cabrera tako mimo regulativa zaigrao u navedene dvije utakmice i prouzročio svu silu problema svojoj momčadi.

FIFA je vrlo brzo zaprimila prijavu i donijela presudu prema kojoj se te dvije utakmice, u kojima je Bolivija pobijedila Peru 2:0 i remizirala u gostima kod Čilea bez golova, registriraju rezultatom 3-0 za njihove protivnike, a sam Savez kažnjava sa 12 tisuća franaka kazne.

Osim što ih je ova presuda prikovala na predzadnje mjesto kvalifikacijske grupe, ona je značajno utjecala na razvoj događaja za neke favorizirane reprezentacije. Tako je primjerice Čile s ovim „novim“ rezultatom preskočio Argentinu na petom mjestu, posljednjem koje vodi u playoff kvalifikacija, i to putem bolje gol razlike. Argentinci su sada šesti, imaju 16 bodova iz 10 susreta, kao i Čile.

Što se Bolivije tiče, još nije u potpunosti razjašnjeno što se dogodilo. Neke informacije govore kako je Cabrera načelno imao pravo uz pravilnu papirologiju nastupiti za Boliviju, dok druge tvrde da nije problem u nedostatku papirologije, već u činjenici da on uopće nije imao pravo mijenjati nacionalni dres. Bilo kako bilo, drugi puta će valjda pametnije...

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

južnoameričke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018.Nelson Cabrera

Ostale Vijesti