Action images
Action images

Tko je Sergej Galicki? Netipičan gazda, Krasnodar mu nije igračka već velika ljubav

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 18.02.21. | 08:00

Vlasnik je Magnita, trgovačkog lanca kojega možemo usporediti s Konzumom. Mnogi bi rekli, nešto kao naš Todorić, ali bi pritom pogriješili, jer Todorić nije baš omiljena osoba u hrvatskom javnom prostoru, za razliku od Galickog, kojega u Rusiji itekako cijene i poštuju

Snježni uvjeti i debeli minus dočekali su nogometaše Dinama u Krasnodaru. Dosta neobično vrijeme, rekli bismo, jer se grad nalazi u predjelu Rusije gdje su takvi zimski uvjeti nešto rjeđa pojava nego na sjeveru, istoku ili unutrašnjosti te ogromne zemlje.

Točnije, Krasnodar se nalazi na jugu Rusije, otprilike na pola puta između Rostova i Sočija, gradova u kojima su hrvatski nogometaši 2018. pisali povijest. Prisjetit ćemo se, u Rostovu je u grupnoj fazi pao Island, dok je u Sočiju Hrvatska nakon produžetaka izbacila domaćina s turnira. Bilo je to u četvrtfinalu.

Nadamo se da će nam u jednako lijepom sjećanju ostati i Krasnodar, odnosno njegova arena izgrađena 2016. godine. Naravno, stadion je građen za potrebe Svjetskog prvenstva, prima 35.000 tisuća gledatelja, a za razliku od ostalih diljem Europe, večeras će na njemu biti gledatelja, baš kao što ih je bilo i jesenas, kada je Krasnodar igrao Ligu prvaka.

>>> Pogledajte specijalnu PONUDU za utakmicu Krasnodar - Dinamo

No, stadiona i cijelog kompleksa u okolici ne bi bilo da nema Sergeja Galickog, gazde kluba koji je uložio svoj novac u sve povezano uz Krasnodar FC. Točnije, ne bi bilo ni Krasnodara, bar ne ovako uspješnog, jer se njegova renesansa veže isključivo uz Galickog. Krasnodar je mladi klub, jedan od mlađih ruskih. Osnovan tek 2008. godine, a od 2010. igra u najjačem rangu ruskog nogometa. Od sezone 2013./2014. nikada nije bio rangiran niže od četvrtog mjesta, a posljednje dvije sezone završio je kao treći. To dovoljno govori o snazi Dinamovog protivnika, jer ruska liga je teška, zahtjevna i iz godine u godinu sve jača.

No, kao što smo naglasili Sergej Galicki je alfa i omega kluba. Riječ je o jednoj od najbogatijih osoba u svijetu, težak je 8,2 milijarde dolara, ali je čista suprotnost onome što mnogi povezuju s ruskim milijarderima. Nije se, naime obogatio na plinu, nafti ili nečemu sličnom, već je uložio u trgovački biznis.

Vlasnik je Magnita, trgovačkog lanca kojega možemo usporediti s Konzumom, samo što posluje na mnogo širem i većem tržištu. Mnogi bi rekli, nešto kao naš Todorić, ali bi pritom pogriješili, jer Todorić nije baš omiljena osoba u hrvatskom javnom prostoru, za razliku od Galickog, kojega u Rusiji itekako cijene i poštuju, a mnogi mu se i dive.

Potvrdio nam je to i Tomislav Dujmović, bivši hrvatski reprezentativac s višegodišnjim stažem u Rusiji. Dujmović je itekako upoznat s prilikama u toj ogromnoj zemlji, ali i s mogućnostima Galickog.

„Odmah na početku treba naglasiti kako je Sergej Galicki jako kvalitetna osoba. Živi u Krasnodaru i Krasnodar mu je velika ljubav. Izvrstan je predsjednik, pokretač svega pozitivnog u klubu. Uložio je privatan kapital u klub i stadion, izgradio jedan prelijepi kompleks i jedan je od rijetkih pozitivnih primjera u Rusiji, odnosno njihovom nogometu. Kada to kažem onda ne mislim da se ponaša kao većina drugih vlasnika, koji na klubove gledaju isključivo kao na profit i koji se kroz iste žele domoći još većeg novca. Galicki je čista suprotnost. Njemu klub ne služi kao igračka, već kao velika ljubav, jako mu je privržen i to ljudi kod njega cijene“, predstavio nam je Dujmović gazdu Krasnodara.

Dodao je kako sve što radi, radi na jako visokom nivou.

„To se najbolje vidi na stadionu i okolici, ali općenito gledano, vrlo je pedantan. Svakodnevno je u klubu, na utakmicama, uključen je u sve njegove pore i podiže granice na viši nivo. Eto, koliko sam upućen, uvodi sad i neke inovacije u ruski nogometni Savez i to dovoljno govori koliko ga cijene u Rusiji“, zaključio je Dujmović.

Njegova detaljnost u vezi svega ne treba nas čuditi, jer Galicki je šahovski velemajstor. Još kao dječak zaljubio se u taj sport i s vremenom ga prenio na Krasnodar, u kojemu dječaci iz Škole nogometa, osim na nogomet moraju misliti i na šah, jer im ga je uveo kao obavezni predmet.

Uglavnom, Sergej Glavicki veliki je nogometni zaljubljenik i, rekli bismo, netipičan predsjednik koji će se i večeras naći u loži stadiona čiju je izgradnju svakodnevno promatrao i u njoj uživao. Nadamo se da neće jednako uživati i u večerašnjoj utakmici…



Tagovi

KrasnodarDinamo Zagrebizdvajamo

Ostale Vijesti