Tko je odgovoran za veliki propust i 0:3: Split nije bio obaviješten!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 07.10.18. | 08:47

Dokle više?

Ovaj tjedan započela su zbivanja u hrvatskom futsalu. Nažalost, ponovno se manje piše o domaćim uspjesima u ovom najbrže rastućem dvoranskom sportu na svijetu, a više o skandalima koji su, eto, postali svakodnevica barem kada je domaće prvenstvo u pitanju.

> Veliki uspjeh hrvatskog futsala: Novo Vrijeme u najboljih 16 Europe

Makarsko Novo Vrijeme jučer je svladalo kazahstanski Aktobe i izborilo Top 16 Lige prvaka, a prvo kolo domaćeg prvenstva donijelo je nekoliko fantastičnih utakmica. Međutim, sve je zaprepastilo zapažanje delegata utakmice Split – Alumnus (7:1) prema kojem trostruki strijelac Splita u toj utakmici Ante Ćorluka nije imao pravo nastupa zbog tri žuta kartona iz prošle sezone.

Split je u novu sezonu ušao s momčadi sastavljenom od igrača iz omladinskog pogona i tri iskusna prvotimca (Ćorluka, Žarko Luketin i Josip Suton). S obzirom na prosjek godina momčad od svega nešto više od 20 godina, mnogi su sa skepsom ispratili Splitovce u novo prvenstvo, no Bijeli su u prvom kolu odigrali odlično i zagrebačkom sastavu uvaljali sedam “komada”.

No, kako je Split nastupio sa suspendiranim Ćorlukom, dvoboj će biti registriran 3:0 za Alumnus.

Odgovornost u ovom slučaju svakako je na strani uprave splitskog prvoligaša, profesionalni klub, a Split je jedan od rijetkih potpuno profesionalnih u Hrvatskoj (barem se time hvale posljednjih sezona), jednostavno mora paziti na takve stvari i ovakvi amaterski propusti im se ne smiju događati.

Međutim, specijalizirani futsal portal HRfutsal, otkrio je kako je povjerenik za natjecanje Dario Skender prije utakmice obavijestio sve klubove o suspenziji svih igrača osim – Splita.

Prema propozicijama natjecanja disciplinski sudac obavezan je pismeno izvijestiti klub o igračima koji su pod automatskom kaznom, iako ta obaveza ne isključuje obavezu kluba da vodi evidenciju opomena i konačna odgovornost je na samom klubu, što je jasno prikazao drugi hrvatski futsal portal CROfutsal.

Split će biti zasluženo kažnjen oduzimanjem tri boda iz te utakmice (a možda i još kojim bodom), no, pitamo se, hoće li za svoj propust biti kažnjen povjerenik natjecanja? Skender vjerojatno nije namjerno izostavio Split s popisa, vjerojatno se radilo o šlamperaju, no odgovornost bi trebala postojati.

Također, postavlja se pitanje Alumnusovog fair-playa. Predstavnici zagrebačkog prvoligaša dobili su e-mail s popisom suspendiranih igrača, no prije utakmice nisu upozorili predstavnike Splita na suspenziju Ćorluke.

Ipak, predsjednik Alumnusa Milan Martulaš je u razgovoru za HRfutsal ustvrdio kako oni nisu znali za suspenziju spomenutog igrača.

“Svaki klub mora voditi evidenciju, moram naglasiti da nitko od prisutnih na utakmici iz Alumnusa nije znao za tri kartona Ćorluke!”, rekao je Martulaš.

U svakom slučaju, Split je najodgovorniji za ovaj propust i s pravom će biti kažnjen registriranjem utakmice 3:0 u korist Alumnusa, no ovaj sve popularniji i dobro praćeni sport bi se isto tako trebao prestati voditi na amaterski način, a to se, osim na vodstvo Splita, odnosi i na HNS te ljude koji godinama upravljaju hrvatskim futsalom.

Zaista je šteta zbog ovakvog početka sezone koja bi, prema predviđanjima, trebala biti najzanimljivija do sada. Napomenimo kako je jučer “rebrendirana” Uspinjača-Gimka sa 6:2 svladala novog prvoligaša AFC Universitas iz Splita, a posljednja utakmica prvog kola odigrat će se u srijedu između prvaka Novog Vremena i Crnice iz Šibenika.

> Najzanimljivija sezona do sada: Split u rasulu, neočekivani pretendenti za naslov, tri kluba ispadaju

 (Foto: Split)


Tagovi

izdvajamoFutsal1. HMNLSplit TommyAlumnusUspinjača-GimkaUspinjača

Ostale Vijesti