Ilustracija Stoyan Nenov/REUTERS
Ilustracija Stoyan Nenov/REUTERS

Tko je čovjek koji će ući u povijest hrvatskog nogometa? Zovu ga Playboy i slovi za velikog talenta...

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 30.08.22. | 08:04

Radoslav Gidženov perspektivni je bugarski sudac, koji će u subotu postati prvi strani arbitar u povijesti HNL-a. Sudit će dvoboj Varaždina i Gorice, a u domovini puni i stranice tabloida, iako svi kažu da je prava sudačka perspektiva

"Inzistirat ćemo na stranim sucima, ovo ovako više ne ide", vikao je, uz mnoštvo atributa, metafora, epiteta i ostalih pjesničkih figura Zdravko Mamić nakon onog derbija na Poljudu u veljači 2009. Kad je Ivan Bebek Calellovu ruku okaraktezirao kao kazneni udarac.

"Inzistirat ćemo na stranim sucima", vikali su iz Hajduka nakon nekih sudačkih odluka koje im nisu bile u 'skladu sa željama'. Potaknuo je tu priču prije Dinamo, prije njega opet Hajduk. I između njih, poneko iz kategorije 'Ostali', puno tiše od dva velikana, toliko tiho da je nestalo u eteru za nekoliko sati.

Priča o stranim sucima proteže se hrvatskim nogometom barem 20 godina. I u svojim povojima, kad ju je prvi put, tko zna tko u tom trenutku 'ugnjetavan' spomenuo, bilo je odmahivanja rukom. U stilu 'ma dajte, molim vas'. Za Vlatka Markovića bio je to i udar na suverenitet hrvatskog nogometa, a za same suce, 'nemojte pričati svašta pa zar mislite da će neki Bugarin ili Slovenac odsuditi bolje nego neki naš dečko iz Siska ili Zeline?'. Sve ste u hrvatskom nogometu mogli mijenjati (ili niste), ali da strani suci sude HNL, to je bilo bogohuljenje. I oni koji su ih prizivali to su znali, bili su svjesni da će ta tema biti ismijana, bačena 'ad acta', dok je opet za mjesec, dva, godinu, ne potegne netko drugi.

I trebalo je, eto, proći 30-ak godina da se konačno dogodi. Bez velike pompe, bez press konferencije, bez posebnih emisija na državnim televizijama. A bilo je i takvih emisija kad je suđenje u pitanju. Bruno Marić, šef sudačke komisije, uvijek će istaknuti da su hrvatski suci bolji od mnogih drugih. Bori se za to da hrvatski suci budu na velikim natjecanjima, utjelovio je VAR u HNL-u, a povijesni trenutak omogućio nam je u subotu. U 18:55 sati, ako utakmica kao dosta njih ove sezone neće kasniti, prvi zvižduk na utakmici Varaždina i Gorice označit će Radoslav Gidženov. Bugarin!

"Prvi putu povijesti će na utakmici HNL-a pravdu dijeliti strani suci te bugarskoj ekipi želimo uspješno suđenje. Vjerujem da će se ovakve razmjene sudaca pokazati vrlo korisnima za daljni napredak naših sudaca, prvenstveno zbog vrijednog međunarodnog iskustva koje će ovim putem dobiti. Raduje me što sudački velikani poput Kassaija odnosno Mažića, koji vodi suce na Cipru, a s kojima smo također potpisali sporazum, cijene hrvatske suce te žele na ovaj način surađivati. Vjerujem da ćemo svi imati koristi od te suradnje, da možemo učiti i napredovati kroz razmjenu iskustva i znanja", poručio je Bruno Marić,

I, hoće li kome otpasti dlaka s glave? Neće, naravno, nikome. Globalna je priča zahvatila i suđenje, ako već dolaze porezni inspektori (doduše, prekasno), ako dolaze konobari i kuhari, zašto ne bi mogli doći i suci? Uostalom, koliko je naših sudaca već sudilo na Bliskom Istoku, uvijek su se pohvalili da im je to bilo lijepo i bogato iskustvo. Posebno bogato. I, tako je prošlo ispod radara, nakon svih priča o očuvanju 'suvereniteta hrvatskog nogometa', nakon svih vikanja i urlanja i prijetnji kako će 'zvati strane suce', utakmicu HNL-a nakon samog jednog priopćenja sudit će strani sudac. Što, naravno, ne znači da hrvatski suci nisu bolji od bugarskih. Samo smo prihvatili tijekove nogometne revolucije.

A tko je Radoslav Gidženov? Kao što vidite iz gornje ilustracije, njegovu fotografiju nemamo, nije javno dostupna na agencijskim 'stockovima'. Čovjek nije sudio nijednu međunarodnu utakmicu, ovo će mu biti prva. Nijednom nije arbitrirao u nekom internacionalnom natjecanju, odnosno bio je nekoliko puta samo četvrti sudac. Ali, pričali smo s bugarskim kolegama novinarima, rekli su nam da dosad nije imao nikakvih sudačkih skandala, velikih previda i afera. Baš je sinoć sudio utakmicu CSKA - CSKA 1948. Derbi dva sofijska CSKA-a, prvi je onaj 'pravi', drugi su osnovali navijači iz nekog svog protesta. Kao da kod nas igraju Varaždin i Varteks, recimo. 'Pravi' CSKA je pobijedio 2:1, jedan gol zabio s bijele točke. Kazneni udarac bio je, kažu kolege, 50:50, a crveni karton za 'navijački CSKA' opravdan. Igrač je napao dječaka, skupljača lopti i dobio drugi žuti. Repova većih nema, kao ni iza dosadašnjih njegovih arbitraža.

No, ono što je posebno zanimljivo u vezi s njim jest nadimak. Zovu ga Playboy! Kažu, s razlogom. Naime, Gidženov u Bugarskoj više privlači klikove svojim vezama i 'prijateljstvima', nego nekim kontroverznim odlukama na terenu. Talentiran je sudac, ali talentiran je i izvan terena. Tako se zna da je bio u prijateljskom odnosu, možda i nešto više, s bivšom bugarskom tenisačicom Elicom Kostovom, a sad ljubi, kažu tabloidi, fitness trenericu i model Theodoru Beatrice. I već je 'zaslužio' one naslove u stilu: 'Više se i ne skrivaju...' Znači da je vrlo poznat. I često je u Bugarskoj baš on tema, kad ga najavljuju za neku važnu utakmicu u medijima ističu taj njegov nadimak - Playboy. Ovu utakmicu sudit će Playboy... I slično.

Dakle, nakon 30-ak godina, nakon toliko polemika, odbijanja da bi se takvo što moglo dogoditi, utakmicu HNL-a sudit će Bugarin Gidženov, nadimka Playboy. Rekli bi zlobnici, nakon svega što su nam suci priuštili u tom razdoblju, gdje ćeš bolje osobe od playboya!? Vidjet ćemo odmah ima li ta priča sa stranim sucima smisla, je li pomoglo kvaliteti arbitraže, iako su sad, kad postoji VAR, najmanje potrebni. Ali, dobro, to su nogometni trendovi i, zašto ne? Premda će se jedan dio naših sudaca biti ljubomoran. Na nadimak, naravno, ima ih, navodno, koji na njega pretendiraju.

Spomenimo i ostale aktere, pomoćnici će mu biti Georgij Minev i Georgij Stambolžiev, četvrti sudac Ante Čuljak, u VAR-u Ivan Bebek, a AVAR Robi Kezele.


HNL, 8.kolo

Petak, 2.rujna

Dinamo – Rijeka 20.00

Subota, 3. rujna

Varaždin – Gorica 18.55

Osijek – Šibenik 21.05

Nedjelja, 4. rujna

Istra 1961 – Lokomotiva 18.55

Hajduk – Slaven Belupo 21.05

 



Tagovi

HNLBruno MarićNK VaraždinHNK Gorica

Ostale Vijesti