Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Tko će biti naj-strijelac HNL-a: Mierez je odmaknuo, no, sjetimo se prošle sezone…

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 06.05.21. | 11:28

Argentinac ima veliku prednost, no bitka za prvog topnika HNL još nije gotova.

Iako se prednost koju Ramon Mierez ima pred ostatkom napadača u 1.HNL čini gotovo sigurnom okladom da će jedan Argentinac prvi puta u povijesti biti najboljim strijelcem lige (i, ako Koznikua i Da Silvu računamo pod naše, tek peti stranac u povijesti), dovoljno je prisjeti se prošle sezone.

 Četiri kola prije kraja prošlosezonskog prvenstva situacija na vrhu ljestvice strijelaca bila je sljedeća:

1.   Mirko Marić 19

2.   Mijo Caktaš 17

3.   Kristijan Lovrić 14

4.   Antonio Čolak 12

 A nakon što je dvoboj Hajduka i Osijeka na Poljudu završio 1:0 pobjedom Osječana, bez da su Caktaš i Marić poentirali, činilo se kako će napadač Monze relativno sigurno privesti utrku kraju, s obzirom na to da je Osijek do kraja sezone imao lakši raspored od Hajduka.

Svoj 13. pogodak sezone, kojeg je Čolak zabio u 2:0 pobjedi Rijeke nad Dinamom, nitko nije shvaćao previše ozbiljno, odnosno nitko nije mislio da bi napadač švedskog Malmoa na posudbi iz PAOK-a, mogao ugroziti borbu za titulu najboljeg strijelca.

A onda kreće Čolak-šou. Prvo je iz penala zabio jedini pogodak u pobjedi Rijeke nad Interom, zatim je zabio dva u 3:2 pobjedi na Poljudu (Caktaš je zabio jedan), a u posljednjem kolu poentirao je čak četiri puta u 4:2 pobjedi nad Interom.

U tom razdoblju, u posljednja četiri kola, Caktaš je zabio tri, a Marić samo jedan, u posljednjem kolu u 1:2 porazu nad Lokomotivom (uz to je promašio penal protiv Istre u 34. kolu).

Prvi puta u povijesti, na vrhu ljestvice strijelaca našla su se tri igrača s istim brojem bodova. Na kraju će u povijesnim knjigama 1.HNL ipak ostati zapisano kako je Čolakovih 20 ipak vrijednije jer ih je zabio u manje minuta na terenu od Marića i Caktaša.

U ovom trenutku, Mierez ima šest pogodaka više od Kristijana Lovrića i Mislava Oršića te sedam više od Marija Gavranovića.

Iako je prednost velika, jer, do kraja je ostalo četiri utakmice, prošlosezonska serija Čolaka, od osam pogodaka u posljednja četiri kola, potvrđuje da se do kraja može dogoditi svašta.

Hoće li jedan od trojica – Lovrić, Orišć, Gavranović – ući u ludu seriju do kraja sezone ostaje za vidjeti. Lovrić (i Mierez) svoj konto golova mogu povećati već u petak, a Oršić i rekonvalescent Gavranović u nedjelju protiv Rijeke.

No, kada smo se već dotaknuli Čolaka i Marića, možda bi im bilo bolje da su ostali u 1.HNL.

Naime, obojica su ove sezone za svoje klubove zabili svega dva pogotka. Marić oba u Serie B, a Čolak po jedan u grčkoj Super Ligi i jedan u Allsvenskanu.


Tagovi

Ramon MierezAntonio ČolakMirko MarićMislav OršićMario GavranovićKristijan LovrićMijo Caktaš

Ostale Vijesti