Futsal Dinamo/MNK Olmissum
Futsal Dinamo/MNK Olmissum

Tek što su izborili Uzbekistan, 11 hrvatskih reprezentativaca kreće u boj za finale

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 19.04.24. | 10:04

Zbog žutih kartona odmaraju se Kristian Čekol i Josip Jurlina, a u Dubrovniku nastupaju nesuđeni junaci Finske

Nakon što je hrvatska futsalska reprezentacija izborila povijesni plasman na Svjetsko prvenstvo, na prvoligaške parkete se vraćaju hrvatski klubovi, odnosno četiri kluba koja danas igraju prve polufinalne utakmice HMNL-a.

U ovoj sezoni sve je bilo podređeno uspjehu Hrvatske u kvalifikacijama za Mundijal. Tako su četiri hrvatska kluba (od kojih se tri nalaze u polufinalu prvenstva) počela sa sezonom nikad ranije, još početkom rujna utakmicama Superkupa, a četvrtfinale prvenstva odigralo se prije izlučnih utakmica Hrvatske. 

Futsal Vatreni u utorak su dobro proslavili ukupnu pobjedu nad Poljskom i plasman u Uzbekistan, a gotovo svi reprezentativci morali su se već u srijedu pojaviti na treninzima svojih momčadi, izuzev dvojice kapetana Darija Marinovića koji igra u Italiji i Franca Jelovčića koji igra u Belgiji (iduće sezone nosit će dres Torcide) te drugog vratara reprezentacije Filipa Baškovića koji brani za Novo Vrijeme, a koje nije izborilo polufinale.

Pet reprezentativaca vratilo se u redove Futsal Dinama (Kristian Čekol, Mateo Mužar, Luka Perić, Ante Piplica i Kristijan Postružin), trojica u redove Squarea (Maro Đuraš, Marko Kuraja i Zoran Primić), trojica u redove Olmissuma (Josip Jurlina, Duje Kustura i Antonio Sekulić) te dvojica u redove Futsal Pule (David Mataja i Niko Vukmir).

Napomenimo kako su u srijedu Iiro Vanha (igrač Olmissuma) te Lassi Lintula (igrač Squarea) predstavljali Finsku u dodatnim kvalifikacijama za Uzbekistan. Obojica su u uzvratu protiv Nizozemske (4-4) zabili po gol, ali je Finska na kraju izgubila nakon lošijeg raspucavanja šesteraca. No, iako su dramatičnu utakmicu kvalifikacija odigrali tek prije dva dana, obojica će biti u kadru svojih momčadi za međusobni dvoboj u petak.

U prvom polufinalnom srazu susreću se Square i Olmissum (19 sati), a u drugom Stanoinvest Futsal Pula i Futsal Dinamo (20 sati). Polufinala se igraju na tri pobjede. Prve dvije utakmice (petak-nedjelja) igraju se u Dubrovniku i Puli, a treća i potencijalna četvrta utakmica idući petak i nedjelju u Omišu i Zagrebu. U slučaju pete utakmice (majstorice) serija se vraća u Dubrovnik odnosno Pulu.

Square blagi favorit, ali tradicija im ne ide u prilog

Dubrovački Square polufinale protiv Olmissuma (MaxSport, 19 sati) dočekuje kao nominalni favorit same završnice hrvatskog prvenstva, budući da je prvi dio sezone završio kao vodeća momčad lige te ima prednost domaćeg terena dok god će biti u natjecanju. Gospari se, uz to, nalaze u prilično dobroj formi. Posljednji prvenstveni poraz doživjeli su 24. siječnja od Futsal Dinama, a od tada su upisali šest pobjeda i dva remija.

Marina Jukića svakako može veseliti dobra forma reprezentativaca, posebno Zorana Primića koji je bio jedan od junaka utakmice protiv Poljske u punom Draženovom domu. No, ono što Dubrovčanima ne ide u prilog je očajan međusobni omjer s Omišanima. U 15 međusobnih susreta Square je slavio samo dva puta, a u posljednjih osam Olmissum ima sedam pobjeda (jednu nakon boljeg raspucavanja šesteraca u polufinalu Kupa odigranog upravo u Dubrovniku), dok je jedna utakmica završila neriješeno.

Olmissum cijelu sezonu igra promjenjivo, a najbolje predstave pokazivali su upravo u listopadu prošle godine kada su dostojno predstavljali Hrvatsku u Elitnoj rundi Lige prvaka i, između ostalog, pobijedili Square u Dubrovniku sa 7-3. U toj utakmici briljirao je Antonio Sekulić s 'pokerom' golova, dok su jedan zabili Josip Jurlina te dva internacionalca Jeremy Bukovec i Iiro VanhaSekulić na kraju sezone napušta Olmissum i prelazi u Anderlecht, a prvi topnik lige od HMNL-a se želi oprostiti s još jednim trofejem. 

Problem za Franu Despotovića trebao bi predstavljati izostanak Josipa Jurline zbog suspenzije kartona dok Square nema kartoniranih igrača. Vidjet ćemo, također, koliko će treneri koristiti dva finska reprezentativca Vanhu (Olmissum) i Lintuli (Square) koji su u srijedu u finskoj Vantaai protiv Nizozemske odigrali dramatičnu utakmicu dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Futsal Pula i Futsal Dinamo - dva izjednačena suparnika

U nešto kasnijem terminu (20 sati, repriza na MaxSportu u 23) četvrti put ove sezone sučelit će se Stanoinvest Futsal Pula i Futsal Dinamo. Prva tri sraza završila su neriješenim rezultatom, s time da je u polufinalu Kupa deblji kraj izvukla Futsal Pula koja je nakon boljeg raspucavanja šesteraca izborila finale te na kraju obranila titulu u Kupu. Ovo će, dakle, biti i susret aktualnog osvajača Kupa i aktualnog prvaka, ali i dvije momčadi koje su u tekućoj sezoni osvojile po jedan trofej - Pula Kup, a Dinamo Superkup.

Svi analitičari se slažu kako je ovdje riječ o dvije podjednake momčadi. Futsal Pula je momčad s jakim internacionalnim štihom (Roberto Gozi, Manuel Pacheco 'Chus', Felipe Echeverry, Franco Grillo, Joaquin Castro, Vitor Renoldi te Arthur Tchato), a Futsal Dinamo je, uz Torcidu i Uspinjaču Gimku, jedini hrvatski prvoligaš koji u svojim redovima nema niti jednog stranog igrača. Karakteristično za obje momčadi je slabiji završetak sezone i dominantne predstave u četvrtfinalima. Dinamo je, doduše, u polufinale prošao nakon majstorice, ali je u dvije zagrebačke utakmice Torcidu svladao s ukupnih 12-1, dok je Futsal Pula s dva puta po 4-0 nadvisila Crnicu.

Iako Dinamo ima tri repezentetaivca više, dva Dinamova reprezentativaca, Mateo Mužar i treći vratar Ante Piplica protiv Poljske nisu zaigrala niti minute, dok je Luka Perić propustio uzvrat zbog suspenzije kartona. Kristian Čekol i Kristijan Postružin odigrali su dobre role, podosta veće od Pulinog dvojca David Mataja - Niko Vukmir, no Čekola zbog kartona ionako nema u prvoj utakmici...

Futsal Dinamo u Pulu dolazi kao aktualni prvak, s dosta balansiranom momčadi i pivotima koji se nalaze u dobrim formama, no, dosta veliki hendikep za Matiju Đulvata predstavljat će izostanak Čekola. Puljani će danas i u nedjelju imati prednost domaće publike te bi nas mogao očekivati vrlo uzbudljiv dvoboj.



Tagovi

Futsalfutsalprvenstvo hrvatske u futsaluMNK SquareFutsal DinamoMNK Futsal DinamoDinamo ZagrebFutsal Pula

Ostale Vijesti