REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS/Gleb Garanich

Tartan vojska je spremna: Škoti osigurali playoff za odlazak na Mundijal

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 12.11.21. | 19:54

Steve Clarke i društvo su obavili što su trebali i sada mirno čekaju doigravanje kao nenositelji

Malo tko je spreman ući u doigravanje s neugodnim Škotima. Pitajte samo Izraelce i Srbe koji su okusili što znači zajedništvo i timski duh škotske reprezentacije. Tartan Vojska je upravo putem doigravanja osigurala Europsko prvenstvo (koje ih je kasnije smjestilo u skupinu s Vatrenima) a nakon današnje uvjerljive 0:2 pobjede u gostima kod slabašne Moldavije, i matematički su osigurali mukotrpno doigravanje za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Izabranici Stevea Clarkea su u Kišnjev otputovali bez svog ponajboljeg igrača Scotta McTominaya. Veznjak manchester Uniteda u reprezentaciji Škotske obnaša dužnost stopera, što je, s obzirom na njegovu visinu možda i logičan odabir. Isto tako Scott je znao igrati i vezu (pozicija koju obnaša u Unitedu) pa su otočki mediji s pravom uz malo skepse dočekali ovu iznimno važnu utakmicu. Na kraju se ispostavilo da se protiv Moldavije može i bez McTominayja, sjeverni dio Otoka slavi i čeka ždrijeb dokvalifikacija.

Pokazalo se da je razlika u kvaliteti jednostavno nepremostiva. Škotska je ušla u utakmicu s jasnom namjerom, preuzeli su posjed u prvom dijelu i odmah krenuli prijetiti prema golu Stanislava Namasca. Obrambeni blok Moldavije nije mogao parirati raspoloženom veznom redu Škotske, gdje sredinu terena drži Celticov Callum Mcgregor te Billy Gilmour, veliki dvadesetogodišnji talent koji trenutno nastupa za Norwich na posudbi iz Chelseaja. Isto tako, za razliku od svoje prirodne pozicije u Liverpoolu, Andrew Robertson je u reprezentaciji lijevi veznjak, pa se i on kvalitetno uključivao u napad, što je za anonimce poput Vadima Bolohana i Iona Jardana bilo previše.

Prvi gol je pao u 38. Minuti nakon dobre kombinatorike McGinna i Nathana Petersona. Bolohan se pogubio u čuvanju I markiranju bijelih dresova, mladi igrač Rangersa je imao dobru poxiciju za šut lijevom nogom za 1:0.

U nastavku utakmice ipak malo manje agresivni Škoti koji su prepustili taman toliko posjeda i inicijative da stanje na terenu dođe u svojevrsni balans. Ipak, sredinom drugog dijela su stigli i do drugog gola, opet prodor po očigledno propusnoj lijevoj strani obrane Moldavije, i sjajni Billy Gilmour koji u petercu pronalazi Che Adamsa koji nema problema pospremiti loptu u mrežu za 2:0.

I baš kad se učinilo da do kraja utakmice neće biti pretjeranih uzbuđenja jer Škoti imaju dva gola prednosti, stižu problemi. Srbijanski arbitar Srđan Jovanović je u 81. Minuti pokazao na bijelu točku, Moldavija je dobila jedanaesterac koji je mogao odvesti utakmicu u neizvjesnost. No, Clarke je među stativama imao tajno oružje - Craiga Gordona, 38-godišnjaka koji trenutno nosi dres Heartsa. Odgovornost izvođenja je pala na Vadima Ratu koji je dobro opalio u lijevu stranu ali Gordon fantastično brani udarac za mirni fotofiniš susreta.

Moldavija se naravno nije uspjela vratiti. Škotska je upisala iznimno važnu pobjedu i sada mirno, gotovo sigurno u statusu nenositelja, čeka kome pokvariti dan u doigravanju. Jedno je sigurno, bit će reprezentacija koju će većina ekipa pod svaku cijenu htjeti izbjeći.

Europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, 11. studenog

Moldavija - Škotska 0:2

Italija - Švicarska

Sjeverna Irska - Litva

Austrija - Izrael

Danska - Farski Otoci

Andora - Poljska

Engleska - Albanija

Mađarska - San Marino


Tagovi

škotska nogometna reprezentacijaMoldova

Ostale Vijesti