REUTERS/Daniele Mascolo
REUTERS/Daniele Mascolo

Talijani u lovu na neviđeno čudo: Serie A može imati 10 mjesta u Europi sljedeće sezone

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 19.04.24. | 08:32

Zvuči nevjerojatno i još se dosta toga mora poklopiti, ali moguće je da pola Serie A izvadi vizu za Europu

Poznati su svi polufinalisti europskih natjecanja, a iako nemaju nijedan klub među četiri najbolja u Ligi prvaka, velik razlog za slavlje ovotjednih rezultata imaju Talijani. Nakon odigranih uzvratnih četvrtfinalnih utakmica nogometne Europske lige i Konferencijske lige postalo je i definitivno poznato da će iduće sezone u Ligi prvaka talijanski nogomet imati pet svojih predstavnika.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U novom formatu igrat će se od iduće sezone elitna Liga prvaka te će se proširiti za dodatna četiri mjesta. Dva od nova četiri mjesta popunit će klubovi iz zemalja s najboljim koeficijentom, a nakon odigranih utakmica u četvrtak postalo je poznato da će najbolji koeficijent imati Italija.

Omogućili su talijanskom nogometu takvo što Atalanta, koja je u Europskoj ligi izbacila Liverpool te Fiorentina, koja je u četvrtfinalu Konferencijske lige bila bolja od češke Viktorije iz Plzena. Ranije je već bilo poznato da će u Europskoj ligi Italija imati još jednog predstavnika u polufinalu jer su međusobno igrali Roma i Milan.

Italija je trenutačno prva na toj ljestvici koeficijenta s 19.429 bodova, dok je druga Njemačka sa 17.642 boda te će vrlo vjerojatno ona biti ta druga zemlja koja će imati pet predstavnika u Ligi prvaka iduće sezone. Italija i Njemačka trenutačno imaju još po tri kluba aktivna u završnicama ovosezonskih natjecanja. Engleska je treća na ljestvici sa 17.250 bodova, Francuska četvrta s 15.583, a Španjolska peta s 15.312 bodova.

No, dobre vijesti za Talijane tu ne staju. Dapače, ono što bi se u teoriji moglo dogoditi dosad je neviđeno u europskom nogometu, a to je šest klubova u Ligi prvaka. Da bi se to dogodilo, Atalanta ili Roma moraju osvojiti Europsku ligu, a istovremeno se ne plasirati među pet najboljih momčadi u Serie A. Ono što je posebno zanimljivo, Roma trenutno drži upravo 5. mjesto s četiri boda više od Atalante, ali Lazio i Napoli vrebaju svoju šansu iza njih.

Ludi scenarij tu ne prestaje, pa je tako sljedeća potencijalna granica koju Talijani mogu probiti ona o devet mjesta u Europi. Za taj rasplet ponovno trebaju Atalanta ili Roma osvojiti Europsku ligu, ali i pasti izvan zone koja na osnovu plasmana u Serie A vodi u Europu. Dakle, osvajač EL mora prvenstvo završiti na 9. mjestu, a u slučaju Atalante, ne smije niti osvojiti Kup. U tom slučaju Talijani bi dali šest momčadi u LP, dvije u EL i jednu u KL.

Ali, ako ste mislili da je to sve, pričekajte još malo jer postoji dodatak ovom ionako već preludom scenariju. Tu je i Fiorentina koja ima svoju računicu u Konferencijskoj ligi. Momčad iz Toskane stigla je do polufinala trećeg po snazi europskog natjecanja, a ako bi ga osvojila, Italija bi mogla doći do nestvarnih 10 mjesta u Europi. Za to se treba dogoditi sve što smo već nabrojali za ostvarivanje scenarija od devet europskih mjesta, uz dodatak toga da Viole osvoje KL i završe izvan top 8 u Serie A. U tom slučaju osigrali bi i plasman u EL sljedeće sezone, a Talijani bi u Europu poslali šest momčadi u Ligu prvaka, tri u Europsku ligu i jednu u Konferencijsku ligu. U zbroju, 10 momčadi u Europi, odnosno točno pola Serie A. Prilično nevjerojatan, ali i dalje dostižan scenarij. (I.M.)



Tagovi

Liga prvakaEuropska ligaKonferencijska ligaSerie AUEFAAtalantaRomaFiorentina

Ostale Vijesti