REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Tako melje favorit: Dani Olmo zabio 100. pogodak za Španjolsku, Gavi prvi do Pelea u 'sedmici' La Roje Kostarikancima

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 23.11.22. | 18:55

Luis Enrique sastavio je momčad ofenzivaca koja je držala loptu 82 posto (85 % u prvom poluvremenu), ali aktivno, stvarajući prilike i zabijajući golove, svih sedam udaraca unutar vrata završilo je u mreži Keylora Navasa

Napokon je jedan favorit bez stresova pobijedio autsajdera na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Nama dobro poznati Španjolci, pomlađena izabrana vrsta Luisa Enriquea već do poluvremena je Kostarikancima zabila tri gola, a do kraja još četiri i završilo je 7:0 za La Roju u drugoj utakmici 1. kola skupine E, s kojom se u osmini finala križa skupina F u kojoj je i Hrvatska.

Španjolci nisu prvi favoriti koji su zabili rani gol, ali su za razliku od Argentinaca i Nijemaca na vrijeme zabio drugi, materijalizirali terensku premoć trećim već nakon pola sata, pa u nastavku nadmetanja nije moglo biti iznenađenja. Kostarikanci su došli u Katar nakon doigravanja s Peruom, s okosnicom momčadi iz Brazila 2014. kad su osvojili „skupinu smrti“ ispred Urugvaja, Engleske i Italije, 77 igrača isprobao je njihov izbornik, Kolumbijac Luis Suarez od preuzimanja dužnosti 1. lipnja 2021. da iskristalizira ovih 26 'Katarana', sačuvao okosnicu momčadi iz Brazila 2014. predvođenu Keylorom Navasom na vratima, ali morat će bodove potražiti protiv Japana i Nijemaca.

Luis Enrique startao je s Rodrijem kao stoperom u zadnjoj liniji, Alvarom Moratom na klupi, a lažnom 'devetkom' igračem s brojem 10, Marcom Asensiom. 'Naš' Dani Olmo startao je na lijevom krilu, no to je zapravo bila postava s osam veznih i samo dva obrambena igrača (Cesarom Azpilicuetom i Aymericom Laporteom, potonji je također stoper koji zna s loptom kakve voli Guardiola). Nadalje, Jordi Alba je više vezni nego bek, Rodri organizator iz dubine, Ferran svestrani ofenzivac, a Gavi i Pedri dva zadnja dobitnika nagrade Golden Boy, s osiguračem, starim, dobrim Sergiom Busquetsom. Bila je to potpuna kontrola lopte Španjolaca, 85 posto posjeda nakon 45+5 minuta prvog dijela, vjerojatno svjetski rekord otkad se to mjeri.

Luis Suarez se španjolskom 4-3-3 pokušao suprotstaviti sa 4-4-2, s tendencijom zatvaranja sredine terena, ali rekosmo već, polivalentni Španjolci istrčali su u postavi protiv koje ne pomaže nijedna formacija, jer su svi ulazili u međuprostore, mijenjali mjesta, nudili se, oni iza pridodavali, skraćivali teren, a kad bi se Kostarikanci stisnuli Ferran Torres i Dani Olmo bi ih raširili... Zapravo je 3:0 na poluvremenu bilo premalo s obzirom na viđeno, imao je Asensio prigodu za 4:0 u nadoknadi.

Počelo je prilikom Olma u 5. minuti, pucao je bivši igrač zagrebačkog Dinama otprve, ali pokraj vratiju. U 9. je Asensio ljevicom pucao nisko, za malo pokraj vratnice. Ispalo je da je naš 'Olmić' namjestio nišanske sprave, dobio bolji osjećaj za loptu i travnjak, jer u 11. minuti odigrao je dupli pas s Gavijem, pa primanje piruetom i egzekucija preko vratara Keylora Navasa za 1:0 protiv Kostarike, stoti španjolski pogodak na SP-ima! Bravo, Dani!

Nastavili su rastrčani Španjolci plesti mrežu i u 21. minuti Asensio je iz trka na Albin centaršut s desetak metara pogodio za 2:0. U 29. minuti Jordi Alba je ušao u 16-erac, Duarte ga zakačio, sudac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odmah pokazao na bijeli točku, a u 31. minuti Ferran Torres pogodio s 'kreča' za 3:0.

Cijeli napadački trozubac La Roje upisao se, dakle, u strijelce već nakon pola sata, svima su to bili prvijenci na SP-ima.

Kostarikanci, koji su u Katar došli sa stavom da je ovo za njih „skupina mogućnosti, a ne smrti“, pokušali su se što skuplje prodati sviju kožu u nastavku nadmetanja, na poluvremenu je njihov izbornik napravio jednu zamjenu, ali nisu im Španjolci prepustili loptu, nego se branili posjedom, školski, ma fakultetski.

U 54. minuti Ferran Torres je nakon duplog pasa po desnom boku pogodio ljevicom iz okreta za 4:0. Tada je Luis Enrique krenuo sa zamjenama, da razigra što više igrača do kraja, a neke odmori, jer već u nedjelju navečer je derbi s Njemačkom. Tinejdžer Gavi (18) zabio je svoj prvijenac na SP-u u 74. minuti, uz pomoć vratnice za 5:0. Najmlađi je strijelac na mundijalima još od Peleova dva pogotka za Brazil Švedskoj 1958., kad je 'O Rei' u nastajanju imao 17 godina i 249 dana.

Striktne upute Pierluigija Colline o sudačkim nadoknadama ispoštovali su suci iz Emirata, osam minuta se još igralo, i dakako, pao je još jedan gol, u 93. je Morata zabio za 7:0 na Olmovu asistenciju. Svih sedam udaraca unutar okvira vratiju završilo je u mreži, službena statistika kaže da ih je bilo osam, no dobro...

Španjolska – Kostarika 7:0

Poluvrijeme: 3:0

Stadion: Al Thumama. Gledatelja: 40.013.

Sudac: Mohammed Abdulla (UAE)

Strijelci: 1:0 Olmo (11., Gavi), 2:0 Asensio (21., Alba), 3:0 Ferran (31.-11m, Alba), 4:0 Ferran (54.), 5:0 Gavi (75.), 6:0 Soler (90.), 7:0 Morata (90+3., Olmo)

Žuti kartoni: Calvo, Campbell (Kostarika)

Crveni kartoni: -

Španjolska (4-3-3): Simón - Azpilicueta, Rodri, Laporte, Jordi Alba (od 64. Balde) - Gavi, Busquets (od 64. Koke), Pedri (od 57. Soler) – Ferran Torres (od 57. Morata), Asensio (od 69. Nico Williams), Dani Olmo. Izbornik: Luis Enrique.

Kostarika (4-4-2): Navas – Martinez (od 46. Waston), Duarte, Calvo, Oviedo (od 82. Matarrita) – Fuller, Borges (od 72. Aguilera), Tejeda, Bennette (od 61. B. Ruiz) – Campbell, Contreras (od 61. Zamora). Izbornik: Luis Suarez.



Tagovi

španjolska nogometna reprezentacijaKostarikaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Dani OlmoGavi

Ostale Vijesti