Tada su Hajduk napadali Kramarić, Pjaca i Antolić, a danas Majer, Kastrati i Radonjić (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 13.03.18. | 08:39

Lokomotiva i Hajduk samo su jednom igrali finale Kupa.

Danas se s početkom u 17:30 u Kranjčevićevoj igra ključna utakmica dosadašnjeg dijela sezone za oba protagonista polufinala kupa Hrvatske. Polufinale se igra na jednu utakmicu tako da će pobjednik ovog dvoboja izboriti finale koje se igra 23. svibnja u Vinkovcima.

Hajduk je u ovoj utakmici favorit. U prošlom prvenstvenom kolu Bijeli su u dramatičnoj završnici svladali Istru 3:2 i približili se Dinamu na svega šest bodova zaostatka, budući da su Plavi, prvi puta u povijesti, izgubili od Hajdukovog suparnika Lokomotive. I to s uvjerljivih 1:4!

Junak tog dvoboja bio je mladi Lirim Kastrati, Lokomotivin junior koji je u razmaku od tri dana izbacio Hajduk iz juniorskog kupa, zabio Dinamu dva gola i izborio penal, a ovu filmsku priču može zaključiti trećim skalpom u tjedan dana, protiv Hajduka u Kupu, ali ovaj puta seniorskom.

>> Filmska priča iz Albanije: Stigao iz trećeligaša, u tri dana srušio Hajduk i Dinamo, a sutra opet slijedi Hajduk

povijest dvoboja Hajduka i Lokomotive prilično je burna. U prvih sedam međusobnih dvoboja, od kada je Lokomotiva 2009. stigla u HNL, omjer je bio 4-3 u pobjedama za Lokose! No, od kolovoza 2012. do danas, Lokomotiva je upisala svega dva trijumfa, a Hajduk 13, dok je osam susreta završilo neriješeno.

Posljednja pobjeda Lokomotive datira iz veljače  2016., a što se tiče omjera u Zagrebu, omjer je 8-2-5 za Hajduk, dok je ukupni omjer 16-8-6 za Bijele.

Mi se danas prisjećamo jedinog puta kada su se ove dvije momčadi susrele u kupu i to u samom finalu, 2013. godine. Te godine Hajduk je u dvije superdramatične utakmice slavio s ukupnih 5:4 protiv najbolje Lokomotive u povijesti.

Lokomotivu je tada vodio Tomislav Ivković, a u kadru su bili Andrej Kramarić, Marko Pjaca, Domagoj Antolić, Mario Šitum, Mate Maleš… Zagrepčani su tada osvojili dva druga mjesta – u prvenstvu i kupu. No, više od toga nisu mogli, iako su bili prilično blizu.

U prvom poluvremenu utakmice na Poljudu nije bilo pogodaka, da bi Antolić doveo Lokomotivu u vodstvo pogotkom u 53. minuti. No, vodstvo gostiju trajalo je svega 13 minuta kada prvo Anton Maglica izjednačuje, a tri minute kasnije Jean-Evrard Kouassi donio je pobjedu Hajduku.

Uzvrat se igrao dva tjedna kasnije na Maksimiru. Lokomotiva je ponovno povela, ovaj putem preko Šituma u 8., a Hajduk je izjednačio u 45. pogotkom Ivana Vukovića iz slobodnjaka za kojeg je „najzaslužniji“ bio golman domaćina Dominik Picak.

Tino Sven Sušić doveo je Hajduk u novo vodstvo u 50., a Kramarić vratio Lokomotivu u utakmicu pogotkom u 70. Ipak, dvije minute kasnije Danijel Stojanović lijepo pogađa za 3:2 Hajduka i Torcida na jugu je mogla početi slaviti, kasnije se ispostavilo, posljednji trofej kluba. Lokomotiva na kraju nije izgubila utakmicu, u 90. je za konačnih 3:3 pogodio Karlo Bručić, no Rabuzinovo sunce je otišlo na Poljud.

To finale igralo se prije gotovo pet godina. Na jednoj strani najbolja Lokomotiva u povijesti, na drugoj ništa više od solidnog Hajduka.

Ovo su postave Lokomotive i Hajduka s uzvratne utakmice finala Kupa 2013. koja je na Maksimiru završila 3:3:

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Anton MaglicaJean KouassiMarko PjacaAndrej KramarićHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti