Svi Hrvati u prijestolnici mode: Od Bobana do Halilovića

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 04.07.18. | 09:36

Halilović je 14. Hrvat koji će zaigrati u jednom od milanskih velikana.

Alen Halilović jučer je i službeno postao novim igračem AC Milana. Iako ima tek 22 godine, „Haladoni“ će Milan, nakon Dinama, Barcelone, Sporting Gijona, HSV-a i Las Palmasa, biti šesti klub u karijeri koja mu zadnjih godina ide silaznom putanjom.

Halilović se tako pridružio Nikoli Kaliniću i Ivanu Striniću koji su također članovi Rossonera, a postao je i sugrađanin Ivanu Perišiću i Marcelu Brozoviću koji igraju za gradskog rivala Inter. S obzirom na to da Nerrazzuri silno žele u svojim redovima vidjeti i Šimu Vrsaljka, sljedeće sezone bismo u dva milanska velikana mogli gledati prave hrvatske kolonije.

Halilović je tako postao 14. hrvatski igrač koji će nastupiti za jedan od dva milanska velikana. Šest ih je igralo za Inter, šest za Milan, a dvojica za oba kluba.

Prvi Hrvat koji je za kruh počeo zarađivati za život u svjetskoj prijestolnici mode bio je ujedno i najpoznatiji od njih, Zvonimir Boban, koji je u AC Milan prešao 1991. iz Dinama te je u redovima Rossonera proveo čak 10 godina i u 250 nastupa zabio 30 golova uz pet asistencija.

Sljedeći Hrvat u Milanu također je bio Rossoner, Dario Smoje, koji je u Milan prešao na ljeto 1997. te je za prvu momčad Rossonera upisao devet nastupa. No, u Italiji je najviše vremena proveo na posudbi u Monzi, a kasnije je postao legenda belgijskog Genta.

Godinu dana kasnije u Milan se iz Dinama preselio Dario Šimić, koji je postao prvi Hrvat u povijesti Intera. Šimić je u Interu proveo četiri godine nakon čega je prešao u – Milan. U redovima Crveno-crnih je pak proveo šest sezona i upisao 39 nastupa više nego za Inter (129 naspram 90), ali je zabio samo 1 pogodak, dok je u redovima Nerrazzura zabio četiri.

U isto vrijeme kada i Šimić, u Inter je stigao tada 18-godišnji Ivan Režić iz Varteksa.  Ovaj veznjak za Inter nije upisao niti jedan nastup, te se godinu dana kasnije kao slobodni igrač vratio u Varteks. Kasnije je ostvario karijeru u Olympiacosu, igrao je i za Hajduk te Maccabi Tel Aviv, a upisao je i jedan nastup za hrvatsku reprezentaciju pod Ottom Barićem.

Sljedeći je Dražen Brnčić. Ovaj bivši junior Dinama je preko Segeste, Charleroija, Cremonensea i Monze 2000. stigao u Milan. Za Rossonere je upisao pet nastupa te je preko Vicenze godinu dana kasnije stigao u Inter. U crno-plavom dresu nije upisao niti jedan nastup, a kasnije je još igrao za klubove iz Italije, Nizozemske i Belgije u kojoj je 2011. završio karijeru.

Čak 9 godina niti jedan igrač nije prešao u Inter ili Milan, sve do vratara Ivice Ivušića koji je član Nerrazura postao 2009., kada je kao 14 godišnjak prešao iz Rijeke. Ivušić je bio slan na posudbe u Seregno i Prato, a kada je 2015. prebačen u seniorsku momčad, dva mjeseca kasnije prešao je u Istru kao slobodni igrač. Trenutno se nalazi u Osijeku u kojeg je ovog ljeta stigao iz Olympiakosa.

Sljedeći stanovnik Milana iz Hrvatske bio je Marko Livaja, koji je 2010. za 185 tisuća eura kao talentirani igrač Hajduka prešao na San Siro. Livaja je u tri godine upisao svega 13 nastupa za Inter i zabio četiri gola, a više je vremena proveo na posudbama u Luganu i Ceseni da bi 2013. prešao u Atalantu. Kasnije je još igrao za Rubin iz Kazana, Empoli, Las Palmas, a trenutno je prvi napadač prvaka grčke AEK-a.

Mateo Kovačić prešao je iz Dinama u Inter početkom 2013. za – službeno – 11 milijuna eura. Standardni hrvatski reprezentativac je za Crno-plave upisao čak 97 nastupa uz osam pogodaka i 11 asistencija da bi 2015. prešao u Real Madrid za 31 milijun eura. Za Los Blancose je pak upisao 109 nastupa, zabio tri gola uz osam asistencija i osvojio tri Lige prvaka.

Dvije godine kasnije u Inter je, također iz Dinama, prešao Brozović. Inter je EpicBroza platio 5 milijuna eura, a Brozović im se „odužio“ s 18 pogodaka i 19 asistencija u 112 nastupa.

Na ljeto iste godine u Inter je stigao i Perišić, za 19 milijuna eura iz Wolfsburga. Perišić je u Interu zabio 31 pogodak uz 29 asistencija u 118 nastupa i jedan je od najboljih igrača Nerrazzura posljednjih godina.  

Perišić je posljednji Hrvat koji je stigao u Inter, no zato su nakon njega čak četvorica završila u Milanu. Prvo je Mario Pašalić stigao na posudbu iz Chelseaja i u 27 utakmica zabio pet golova uz asistenciju. Nikola Kalinić je igračem Milana postao na ljeto prošle sezone te je u 41 nastup zabio šest golova uz isto toliko asistencija.

Posljednja dva Hrvata u glavom svjetskom gradu mode postali su Halilović i Strinić koji su kao slobodni igrači stigli iz HSV-a, odnosno Sampdorije.

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Zvonimir BobanNikola KalinićMarko LivajaIvan PerišićAlen HalilovićMateo KovačićMarcelo BrozovićMario PašalićIvan RežićDario SmojeDario ŠimićIvan StrinićIvica Ivušić

Ostale Vijesti