REUTERS/Isabel Infantes
REUTERS/Isabel Infantes

Superliga će se ipak pokrenuti? Europski sud donio odluku u korist 'zloglasnog' natjecanja

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 21.12.23. | 10:41

Sud Europske unijed u Luksemburgu zadao je veliki udarac FIFA-i i UEFA-i.

Veliki udarac za krovne nogometne organizacije. Europski sud u Luksemburgiu presudio je u korist tvrtke A22 koja je tužila FIFA-u i UEFA-u koje su, smatraju, djelovale protiv zakona o natjecanju kada su zabranile pokretanje Superlige početkom 2021. godine.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Pobijedili smo! Uefin monopol je gotov, a nogomet je besplatan. Klubovi su sada slobodni od prijetnji i sankcija te mogu sami odlučivati o svojoj budućnosti. Jamčim klupske prihode i plaćanja, kao i solidarnost s nogometom", rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor tvrtke tužitelja ‘A11‘.

Osnivači Superlige, čelnici Real Madrida, Barcelone i Juventusa, dobili su zeleno svjetlo da jednoga dana osnuju 'zloglasnu' ligu najjačih klubova svijeta, čija je ideja naišla na otpor ne samo krovnih nogometnih organziacija, već i navijača nogometnih klubova diljem svijeta.

"Pravila Fife i Uefe, koje nalažu da svaki projekt o novom nogometnom natjecanju, kakva je i Superliga, mora dobiti njihovu autorizaciju, i koja pod prijetnjom sankcija zabranjuju klubovima i igračima da u njima sudjeluju, su nelegalne“, naveo je sud u Luksemburgu u obrazloženju odluke.

Ova odluča, dakako, ne znači da će se spomenuto natjecanje zaista i pokrenutio, samo da više nema pravnih prepreka da se to i ostvari.

"Kao što sam upozoravao, uvijek je bilo moguće organizirati natjecanja izvan okruženja Uefe i Fife, to se ne može zabraniti. Pobjednici se već počinju opijati", rekao je predsjednik La Lige Javier Tebas, jedan od protivnika Superlige.

Osim organizatora natjecanja, Real Madrida, Barcelone i Juventusa u natjecanju su trebali sudjelovati i ostali najjači europski klubovi, iako su se iz lige naknadno povukli Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City i United, Atletico Madrid, Inter, Milan.

Vodeći investitor tog natjecanja trebala je biti američka tvrtka JP Morgan, koja je klubovima obećala početnu investiciju tešku između 200 i 300 milijuna eura.

Ovo je samo prva epizoda nove sezone nogometne sapunice, a već u toj prvoj epizodi dogodio se 'veliki obrat'. Osnivači Superlige zadali su veliki udarac UEFA-i i FIFA-i, ali i svim nogometnim romantičarima diljem svijeta. Hoće li se njihov 'opaki' plan apsolutne elitizacije nogometa i ostvariti, ostaje za vidjeti...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Europska liga

Ostale Vijesti