Kazna za moćnike svjetskog nogometa: Blatter i Platini suspendirani na osam godina!

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 21.12.15. | 10:13

Etički odbor FIFA-e je suspendirao dvojicu najmoćnijih ljudi u svjetskom nogometu, predsjednika FIFA-e Seppa Blattera i predsjednika UEFA-e Michela Platinija na čak osam godina i zabrana rada u nogometu stupa na snagu odmah. Proglašeni su krivima za kršenje etičkih načela FIFA-e.

Čelnike FIFA-e i UEFA-e Sepp Blatter i Michael Platini tereti se za zloupotrebu položaja i umiješanost u korupcijske radnje i s obzirom da je komisija utvrdila kako je Blatter Platiniju 2011. godine uplatio svom zamjeniku i predsjedniku UEFA-e 1,8 milijuna eura mita, takozvanih 'savjetničkih poslova', uslijedila je kazna za kršenje etičkih načela FIFA-e i to prilično žestoka,.

Bombastično je odjeknula vijest iz Zuricha o suspenziji od osam godina za obojicu. Za vrijeme trajanja kazne im je zabranjeno bavljenje bilo kakvim nogometnim aktivnostima i to već počevši od danas, piše BBC.

Gospodin Blatter je kao predsjednik FIFA-e odobrio plaćanje gospodinu Platiniju koje nije imalo legalnu osnovu, a postoji dokaz o pisanom sporazumu između dvije strane od 25. kolovoza 1999. godine. Obojicu se također tereti i za sumnjivu isplatu u visini od dva milijuna švicarskih franaka iz veljače 2011. godine. Tijekom saslušanja gospodin Blatter nije uspio dokazati legalnu stranu ovih transakcija. Njegovi iskazi nisu bili uvjerljivi, što je sudska komora odmah odbacila“, stoji u priopćenju.

Osim osmogodišnje suspenzije, Blatter će morati platiti i novčanu kaznu u iznosu od 50.000 švicarskih franaka, a Platini 80.000 franaka.

79-godišnji Blatter je već ranije najavio kako će se se s mjesta predsjednika krovne svjetske nogometne organizacije na kojoj je bio od 1998. godine, povući u veljači sljedeće godine, dok se 19 godina mlađi Platini nadao da će uskočiti u njegovu fotelju, no, planovi su mu se ovime malo poremetili...

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

FIFAUEFAMichel PlatiniSepp Blatter

Ostale Vijesti