Screenshot
Screenshot

Stigla ih 'hajdučka kletva': Velikani ispali iz prve lige, jedni prvi put u povijesti

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 30.05.22. | 16:03

Pojačali su popis klubova koji su izbacivali Hajduk ili bijeli njih pa pali u niži rang

U protekloj sezoni već ranije jedan klub je zahvatila 'hajdučka kletva'. Dogodilo se to poljskoj Wisli iz Krakova koja je izbacila Hajduk prije 21 godinu iz Europe, a sad su im se pridružili St. Etienne i Dinamo Bukurešt. Povećao se tako popis klubova koje izbacivao Hajduk ili oni njih iz europskih natjecanja pa su ispadali u niži rang.

Desetorostruki prvaci Francuske sezonu su zaključili na 18. mjestu što je zančilo da će u doigravanje za ostanak, a tamo ih je nakon dvije utakmice Auxerre izbacio u niži rang. Ispadanje iz Ligue 1 izazvalo je kaos na travnjaku kad su deseci navijača uletjeli na teren i krenuli na igrače. Tako se St. Etienne vraća u drugu ligu nakon 19 godina.

Ispadanje iz lige nije dobro palo ni navijačima u glavnom gradu Rumunjske. I oni su htjeli upasti u teren nakon remija Dinamo Bukurešta s Universitateom Cluj, točnije ukupnog poraza 3:1 u doigravanju za ostanak. Ispao je Dinamo nakon toga po prvi put u 74 godine postojanja kluba u niži rang natjecanja.

Oba kluba zahvatila je ove sezone tzv. 'hajdukčka kletva'. St. Etienne je igrao s bijelima u Kupu prvaka 1974./75. i izbacili Splićane nakon poraza od 4:1 pobjedom u drugoj utakmici s 5:1. S Rumunjima su se sastali hajdukovci prije desetak godina, točnije u sezoni 2010./11. u pretkolu Europske lige kad je Hajduk igrao skupine tog natjecanja kasnije. Prvu utakmicu dobili su Rumunji s 3:1, a onda su Splićani slavili s 3:0 i prošli dalje u playoff nakon kojeg su izborili igranje u skupinama.

Za Dinamo Bukurešt ove sezone su igrala i dva bivša igača Hajduka, Steliano Filip i Mirko Ivanovski.

Što se tiče priče o 'hajdučkoj kletvi', ona traje od kraja prošlog stoljeća, a popis klubova koji je zadesila je pozamašan. Neki od onih koji su na njemu su Malmo, Schalke, Fiorentina, Dunaferr, Fenecvaros, Mallorca, Fullham, Sampdoria, Deportivo i niz drugih.


Tagovi

HajdukSt. EtienneDinamo Bukurešt

Ostale Vijesti