Spremite se za furiju iz Tatarstana! Rubin potrošio više love nego svi ostali ruski klubovi zajedno!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 21.07.16. | 12:57

Zenit, CSKA, Spartak, Lokomotiv... Svi su u sjeni kluba iz Kazana!

Kakvo vruće ljeto u hladnom Kazanu! Mimo svih očekivanja, Rubin trese nogometnom tržnicom u Rusiji. Primjetno je da su ruski klubovi ovog ljeta zavrnuli pipu i da ne troše kao ranije, ali Rubin nemilice troši novac i dovodi pojačanja kao na traci.

Od početka prijelaznog roka, Rubin je potrošio prilično nevjerojatnih 32.650.000 eura na dovođenje pojačanja. To je više nego što je cijeli ostatak ruske Premier lige izdvojio za nove igrače. A podsjetimo da su tu klubovi poput CSKA, Zenita, Lokomotiva, Spartaka, Rostova, Tereka, Krasnodara, koji nisu imali financijskih problema prethodnih sezona. Svih preostalih 15 klubova u ligi je potrošilo tek nešto više od 23.000.000 eura.

Nije tajna, ruski klubovi su u krizi. Čak i oni najbogatiji. Sve što se na političkom planu događa s Rusijom, utječe i na nogomet. Otkako su Rusima uvedene sankcije Zapada, rubalj je doživio pad, gospodarstvo je u sve većim problemima, država nudi privatizaciju nekih od najprofitabilnijih kompanija poput svjetskog lidera u trgovini dijamantima Alrosa. Novca za nogometne klubove je sve manje. Čak se i moćni Zenit više ne razbacuje novcem. Gazprom je 'zavrnuo' pipu. Prodali su Hulka, ide i Axel Witsel, pojačanja koja love su daleko skromnijeg pedigrea... CSKA je tu jedini stabilan, Spartak i Lokomotiv troše manje nego ranije, ostali klubovi daleko, daleko manje.

Pa, što se to onda događa u Tatarstanu? Logičnog objašnjenja nema, ali je evidentno da se tamo događaju neke velike stvari.

Nakon tri razočaravajuće sezone, Rubin ponovno želi titulu i pravu momčad koja će vratiti krunu prvaka u Kazan. Rubin je 2008. i 2009. godine osvojio naslove u Rusiji s Kurbanom Berdyevim na klupi. Igrao je Ligu prvaka, čak i pobijedio Barcelonu na Nou Campu. Ali nakon toga je uslijedio pad. Treće, pa šesto, pa još jedno šesto i prethodne sezone mršavo deveto mjesto na kraju ruskog prvenstva su upalili alarm. Bio je to znak da se nešto treba mijenjati, a u klubu su odlučili sve promijeniti. Pogotovo što im je bivši trener Berdyev sa skromnim Rostovom pokazao da se provincija i dalje može nositi s bogatim Moskovljanima i Gazpromovim mezimcem iz Sankt-Peterburga.

Netko je u Kazanu uspio napraviti pravu rošadu. Prvo su krenuli od trenera. Platili su 1.500.000 eura odštete za španjolskog trenera Javia Garciju, koji je posljednje dvije sezone vodio Malagu i potom napravili planove za prijelazni rok. Španjolcu su počeli ispunjavati želje. Bez odštete je stigao stoper Sergio Sánchez iz Panathinaikosa. Bio je to samo uvod. Ubrzo je došao i drugi stoper. Eintrachtu iz Frankfurta su platili 3.500.000 eura za odličnog Carlosa Zambrana. Potom su za 4.000.000 eura kupili desnog beka Moritza Bauera iz Grasshoppersa. Iz Villarreala je za 5.000.000 eura stiglo desno krilo Samu García, a potom i lijevo krilo Maxime Lestienne. Belgijac je Al-Arabiju plaćen 10.000.000 eura! Jučer je potpisao još jedan ofanzivac. Platili su Granadi otkupnu klauzulu od 10.000.000 eura europskih novčanica za napadača Rubéna Rochinu. Praktički su doveli pola momčadi.

Ali najveće pojačanje nije ništa koštalo. Dobili su natrag nogometnog dijamanta. Riječ je o Sardaru Azmounu, koji je prošle sezone eksplodirao na posudbi u Rostovu i zamalo donio senzacionalnu titulu u grad na Donu. 'Iranski Messi' će biti igrač oko kojeg će se sve vrtjeti iduće sezone i glavni adut Rubina u borbi za naslov. Teško da u ovom trenutku postoji bolji igrač od njega u ruskoj Premier ligi.

Ni to nije sve. Očekuje se i službena potvrda dolaska kamerunskog veznjaka Alexa Songa, kojeg Barcelona nudi besplatno s obzirom da mu je istekla posudba u West Hamu. Na listi želja je i brazilski veznjak Sandro koji je nekada nosio dres Tottenhama, a trenutno je član Queens Park Rangersa.

Istovremeno, igrački kadar je pročišćen od neuspješnih pojačanja. Otjerali su Mubaraka Wakasoa u Panathinaikos, otišao je i Hrvat Marko Livaja, a prava čistka tek slijedi nakon sukoba rukovodstva s grupom od 11 prvotimaca. U toj grupi su Diniyar Bilyaletdinov, Vladimir Dyadyun, Blagoy Georgiev, Chris Mavinga, Yann M'Vila... Ljudi koji zauzimaju važna mjesta na platnom spisku, ali nisu potrebni novom treneru. Oni treniraju odvojeno i žalili su se u otvorenom pismu da su diskriminirani. Rubin pokušava riješiti situaciju, bilo prodajom, posudbom ili raskidom ugovora, samo da odu.

Na ruku klubu iz Kazana idu i najavljene promjene pravila u ruskom natjecanju. Do sada je vrijedio zakon 6+5. Svaka je momčad u prvih 11 morala imati šestoricu stranih i petoricu ruskih nogometaša. To pravilo se uskoro mijenja. Samo se još ne zna koji će model biti prihvaćen. Hoće li to biti 7+4 s dodatnim mjestom za stranca? Ili 15+10 prema kojem bi klub morao imati 15 registriranih stranih nogometaša i deset domaćih, ali ne bi bilo ograničenja što se tiče prve postave.

Dok ostali ruski klubovi čekaju i pokušavaju zategnuti remen, Rubin nemilice troši novac i niže pojačanja. S aktualnim igračkim kadrom i još nekim najavljenim pojačanjima, klub iz Tatarstana će dogodine opet biti makar i ravnopravni kandidat u borbi za titulu. A adut im je i što neće igrati eurokupove i moći će se isključivo fokusirati na domaći front.

(Piše: Aleksandar Gligorić/Mozzartsport)

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Rubin

Ostale Vijesti