Action Images / Carl Recine Livepic
Action Images / Carl Recine Livepic

Sprema se romantičarski povratak u reprezentaciju: Mancini vraća svojeg ljubimca za pakleni playoff za Svjetsko prvenstvo

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 22.01.22. | 14:05

Posljednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je 2018. pod Robertom Mancinijem

U posljednjoj minuti utakmice između Cagliaria i Intera na Sardiniji u prosincu 2007., pri 2:0 rezultatu za Inter, Roberto Mancini u igru je uveo 17-godišnjeg klinca ganskog podrijetla. Mario Balotelli već je u svojoj četvrtoj utakmici za Inter zabio i asistirao u 2:0 pobjedi Intera nad Atalantom, uslijedio je gol Fiorentini, pa onda i asistencija Juliu Cruzu za 1:0 pobjedu nad Torinom. U tri utakmice dva gola i dvije asistencije bile su sjajan start karijere za mladog Talijana.

Mancini je na kraju sezone napustio Inter, a Balotelli je kod Josea Mourinha dobio dosta prilika, iako je Inter te sezone imao strašan napad predvođen Zlatanom Ibrahimovićem, Adrianom, Hernanom Crespom i Juliom Cruzom. Unatoč tome Balotelli je skupio 31 nastup i zabio 12 pogodaka, potvrdivši da je riječ o jednom od najvećih talenta tadašnjeg nogometa.

Bio je dio Interovog sastava koji je sezonu kasnije osvojio tripletu, no nije se mirio sa statusom rezerve. Tada su prednost u napadu Mourinhovog Intera imali Diego Milito, Samuel Eto'o i Goran Pandev.

Na kraju sezone napustio je Milano i prešao u Manchester City, klub kojeg je 2009. preuzeo Roberto Mancini. Građani su Interu platili odštetu od 30 milijuna eura, a Balotelli se u Cityu zadržao gotovo do kraja Mancinijevog mandata, odigravši pritom 80 utakmica i zabivši 30 golova. Dobio je i nagradu Golden Boy za najboljeg mladog igrača svijeta i izjavio kako je od prijašnjih dobitnika te nagrade od njega bio bolji - i to tek za nijansu - Leo Messi.

Ipak, imao je čestih problema s disciplinom, kako na terenu, tako i izvan njega. "Problem je u njegovim godinama. Ponekad radi pogreške. On je Mario. Lud je, ali ga volim jer je dobar lik", branio ga je tada Mancini.

No, Balotelli mu je uzvraćao s čestim kartonima i suspenzijama, a talijanskom strategu 'prekipjelo' je nakon četvrtog crvenog kartona u sezoni, protiv Arsenala na proljeće 2012. Dobio je akumuliranu suspenziju od tri utakmice i do kraja sezone dobivao je mrvice, ali je ipak nastupio u posljednjem kolu i asistencijom Agueru donio Cityju povijesni naslov.

Iduće sezone došlo je do razlaza Balotellija i Cityja, odnosno Balotellija i Mancinija koji ga je uveo u seniorski nogomet, a onda i doveo u Manchester.

U dresu Cityja Balotelli je izborio debi za reprezentaciju, a vrhunac svoje reprezentativne karijere imao je na Euru 2012. kada je s dva gola srušio Njemačku u polufinalu (2:1) i osigurao plasman u finale u kojem je Italija teško stradala od Španjolske (0:4). Bio je dio talijanske reprezentacije sve do 2014. i kraja Svjetskog prvenstva 2014.

Balotelli se vratio u reprezentaciju u 2018., Italija nije izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, a nakon četiri godine odsustva u reprezentaciju ga je ponovno pozvao, nećete vjerovati, Roberto Mancini. U dvije prijateljske utakmice, protiv Saudijske Arabije i Francuske zabio je gol i upisao asistenciju, a zaigrao je i u 1:1 remiju protiv Poljske u prvoj Ligi nacija. Tog 7. rujna odigrao je posljednju utakmicu u plavom dresu reprezentacije.

Prema pisanju talijanskih medija i Fabrizio Romana Mancini je spreman ponovno pozvati svojeg 'sina' u izabranu vrstu. Europskom prvaku prijeti neodlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar. U polufinalu dodatnih kvalifikaicja Azzuri igraju protiv Sjeverne Makedonije, a ako prođu, finale igraju na Dragau ili Konya stadionu, ovisno o tome hoće li u drugom polufinalu pobijediti Portugal ili Turska.

Talijani su se dosta mučili s realizacijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, nakon europskog zlata. Sa Švicarskom su odigrali 0:0 i 1:1, s Bugarskom 1:1 te sad Sjevernom Irskom 0:0. Litvu su razbili s 5:0, no problem realizacije očito postoji. Nakon što je Federico Chiesa strgao ligamente koljena, a Andree Belottija nema na terenu od kraja studenog, Mancini mora pronaći novo rješenje.

Po svemu sudeći to bi trebao biti Balotelli, koji je od 2014. i Svjetskog prvenstva igrao za Milan, Liverpool, Nicu, Marseille, Bresicju, Monzu i Adanu, a od posljednjeg nastupa za A vrstu, promijenio je četiri kluba. Balotelli je trenutno napadač novopečenog turskog prvoligaša Adane iz Demispora u 20 utakmica zabio je osam golova i upisao četiri asistencije te je potvrdio da je i dalje napadač koji će isporučiti zadovoljavajuću kvotu golova.

Uz sve to, Balotelli je Mancinijev ljubimac i njegovo pozivanje u aktualnog prvaka Europe u ovom je trenutku, jedini logični potez. Mancini ga je uveo u seniorski nogomet, dao mu je drugu šansu bezbroj puta, a sada bi mu Balotelli mogao uzvratiti plasmanom u Katar. Priča za film, rekli bi neki...


Tagovi

Mario BalotelliRoberto ManciniTalijanska nogometna reprezentacijaItalija

Ostale Vijesti