Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Spektakl na Poljudu završio bez pobjednika, četiri pogotka, dva crvena kartona i - novi 'kiks' Bijelih!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 07.04.23. | 20:08

Na kraju je završilo rezultatom 2:2, s tim da je utakmica između Hajduka i Istre 1961 vjerojatno nešto najbolje što je HNL imao za ponuditi ovog proljeća. Bijeli su kiksali, Dinamo im sada bježi šest bodova, dok je Istra 1961 hrabrom partijom zaslužila bod u Splitu.

Svi oni koji su na Veliki petak odlučili posjetiti ‘poljudsku ljepoticu’, definitivno su dobro odlučili. Iako rezultat nije bio po volji favoriziranom domaćinu, utakmica je sama po sebi bila izvanredna, a osim što je ista ponudila četiri pogotka te je svaka momčad osvojila po bod, moglo se uživati i u nekoliko sjajnih pogodaka, mnoštvu prilika, dva crvena kartona, poništenom pogotku, više od 10 zelađe te puno drugih, iznimno zanimljivih situacija. Pričat će se o magičnom pogotku Bakrara, odlukama Čuline, velikoj borbi obje momčadi, ali i činjenici da je Hajduk još jednom ‘kiksao’ u borbi za naslovom prvaka koji im je sve dalji i dalji. Iako se Plavi ‘nude’, Bijeli su propustili priliku da se barem privremeno približe na minus četiri…

Prvih 45 minuta bilo je u najmanju ruku spektakularno, a ‘show’ je počeo već u drugoj minuti. Obrana Istre 1961 malo je ‘zakasnila’ na utakmicu, Galilea je na lijevoj strani izgubio loptu, Livaja potom poslao izvrstan prizemni ubačaj na vrh peterca gdje Mlakar bježi Marešiću i onda rutinski postiže pogodak za veliko slavlje na lijepo ispunjenim poljudskim tribinama.

Iako je u prvih 15-20 (odnosno 19) minuta Bijeli imali potpunu inicijativu, u razmaku od 70 sekundi Puljani su uspjeli šokirati domaćina i ne samo zabiti za poravnanje, već i okrenuti rezultat!

Prvo je Hujber sjajnu solo akciju u 20.minuti okrunio lijepim pogotkom slabijom, lijevom nogom s vrha 16-erca, da bi već u sljedećem napadu Bakrar pobjegao stoperskom dvojcu Ferro-Borevković, driblingom si kreirao poziciju za udarac pa onda neobranjivo, uz pomoć grede, zabio za vodstvo Zeleno-žutih, a danas ‘crnih’.

Nisu Splićani mogli vjerovati što ih je snašlo, djelovalo je kao da imaju potpunu kontrolu nad utakmicom, ali su nakon polovice prvog poluvremena bili u rezultatskom zaostatku.

Nastavila je domaća momčad pritiskati, a utakmica se u potpunosti rasplamsala u 36.minuti kad je Čulina u razmaku od par sekundi pokazao tri žuta kartona Splićanima. Ferro i Grgić završili su u njegovoj bilježnici zbog prekršaja, a Livaja zbog prigovora. Ali, valja naglasiti, da se Marko Livaja ne zove Marko Livaja, vjerojatno bi u 36. minuti bio poslan na nešto ranije tuširanje…

Bijeli su nastavili pritiskati, da bi onda u 45+1. minuti Jan Mlakar okrunio bolju igru Splićana i zabio svoj drugi pogodak na utakmici. Skraćeni korner, kojeg je izborio Pukštas, izveo je Benrahou, na kojih sedam-osam metara je potpuno usamljen Mlakar koji lijepo glavom gađa drugi kut. Majkić je paradom samo uljepšao pogodak Slovenca…


Bilo je to najboljih 45 minuta u proljetnom dijelu HNL-a, a za novo uzbuđenje u nastavku trebali smo čekati – punih 15 sekundi!

Borevković, ili Alisa u zemlji čudesa, nije znao što ga je napalo, izgledao je kao kad igrate igrice na internetu pa vam odjednom ‘zašteka’ konekcija. Bakrar mu je ukrao loptu, stoper Hajduka ga srušio, a Čulina, bez trunke razmišljanja, pokazao je Borevkoviću gdje se nalazi svlačionica.

Iako su gosti imali igrača više te je ‘momentum’ bio na njihovoj strani, Hajduk je nakon crvenog kartona bio puno bolji i konkretniji. Čak je Benrahou zabio za 3:2 u 56. minuti, ali je nakon pregleda VAR-a ustanovljeno da je po dodavanju Pukštasa, kojeg je u ranijoj fazi napada zaustavila vratnica, ipak bio u nedozvoljenoj poziciji.

No, kako je vrijeme odmicalo, tako je momčad Hajduka imala sve manje i manje snage. Očekivano, ipak ih je Borevković ostavio na cjedilu...

Marko Livaja je u 72.minuti izbio oči u oči s Majkićem, vratar Istre 1961 mu je obranio udarac, ali pogodak svakako ne bi važio jer je desetka Hajduka bila u nedozvoljenoj pozicji. Inače, u tom trenutku je to bilo 10 zaleđe na utakmici, što nije uobičajena brojka za HNL.

Od 79.minute igralo se 10 na 10. Marešić je zaradio drugi žuti karton nakon prekršaja na Livaji, što je značilo da je pred svima onima koji su se Veliki petak odlučili otići do Poljuda infarktna završnica.

I tako je zaista i bilo. Imali su prilike i jedni i drugi, ali mreže se nisu tresle. Majkić je umalo poklonio pogodak Bijelima neposredno prije isteka 90 minuta, da bi onda u nadoknadi gosti uspjeli propustiti kontranapad u kojem je bilo tri igrača Istre 1961 i dva igrača Hajduka.

Pogodaka u nastavku nije bilo, ali je utakmica sama po sebi bila prava reklama za HNL. Bijeli imaju za čime žaliti, dok su Puljani u posljednje tri utakmice protiv Hajduka osvojili pet bodova.

Istaknimo kako u sljedećem kolu Hajduk ide u Rijeku (16.travnja, 18 sati) gdje ih očekuje Jadranski derbi (bez Marka Livaje i Filipa Krovinovića), dok Istru 1961 očekuje novo gostovanje, ovog puta u Varaždinu (16.travnja, 15 sati).


Hajduk - Istra 1961 2:2

Strijelci: 1:0 Mlakar (2., Livaja), 1:1 Hujber (20.), 1:2 Bakrar (21.), 2:2 Mlakar (45+1., Benrahou)

Stadion: Poljud

Glavni sudac: Ante Čulina (Zagreb), pomoćnici: Dario Kolarević (Zagreb), Dejan Vuković (Zagreb), četvrti sudac: Dario Kulušić (Šibenik), VAR: Dario Bel (Osijek), AVAR: Marjan Tomas (Osijek), kontrolor suđenja: Danijel Trampus (Osijek).

Žuti kartoni: Grgić, Ferro, Livaja, Krovinović (Hajduk), Marešić (Istra 1961)

Crveni kartoni: Borevković (Hajduk), Marešić (Itra 1961)

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Mikanović, Borevković, Ferro (87. N. Kalinić), Melnjak – Grgić (53. Awaziem), Krovinović – Pukštas, Benrahou, Mlakar (76. Sahiti) – Livaja

Istra 1961 (4-3-3): Majkić - Hujber, Marešić, Galilea, Marin - Petrusenko, Caseres, Mlinar (90+5. Blagojević) - Kadušić (87. Vuk), Bakrar, Mahmoud (71. Lisica).



Tagovi

HajdukIstra 1961HNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti