EXPA/PIXSELL
EXPA/PIXSELL

Španjolski napadač koji je hat-trickom demolirao Dinamo u Europskoj ligi otišao u mirovinu

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 24.09.21. | 12:38

Odmori se, zaslužio si.

Bio je to studeni 2014. godine. Zagebački Dinamo plasirao se u grupnu fazu Europske lige, a tamo su im protivnici bili rumunjska Astra, škotski Celtic i austrijski Red Bull Salzburg. Mnogi su vjerovali da momčad koja je tih godina u svojim redovima imala igrače poput Marcela Brozovića, Hilala Soudanija, Marka Pjace, Leandra Sigalija i Josipa Šimunića može čak izboriti i proljeće u Europi, ali usprkos svemu izborene su tek dvije pobjede i četiri poraza.

Dinamo je dobro otvorio grupnu fazu Europske lige. Na Maksimiru je demolirana Astra, a prvo ime susreta bio je trostruki strijelac Soudani. Nakon toga uslijedila su dva gostujuća poraza od Celtica i Red Bulla, da bi se u četvrtom kolu 'lomila koplja' u borbi za nastavkom europske sezone.

Austrijska momčad gostovala je na Maksimiru, u svojim su redovima imali niz fenomenalnih igrača kao što su Kevin Kampl, Marcel Sabitzer, Naby Keita, vratar Peter Gulacsi… Sve su to igrači koji su kasnije ostvarili velike transfere, ali među svima njima jedan se posebno isticao – Jonathan Soriano.

Španjolac je u Red Bull došao u siječnju 2012. godine iz druge momčadi Barcelone za tek 500 tisuća eura. Zanimljivo, već tada je Soriano imao 27 godina, ali iza sebe nije imao previše utakmica jer je imao nevjerojatnih problema s ozljedama. Mnogi su ga otpisali, ali Austrijanci su mu dali priliku. I kao što sad znate, nikako nisu pogriješili.

Ubrzamo li film do veljače 2017. godine, Red Bull je na njemu zaradio ogromnih 15 milijuna eura prodavši ga u Kinu. Iako je riječ o strašnom iznosu, naročito za nekog tko je ušao u 33. godinu života, simpatizeri Red Bull Salzburga nisu bili zadovoljni odrađenim poslom. Oni su htjeli da Soriano ostane u klubu do kraja karijere, a to i nije teško shvatiti kad uzmemo u obzir da je za Red Bull Salzburg ukupno skupio 203 nastupa, 174 pogotka i 72 asistencije. Da, dobro ste pročitali.

Na veliku žalost simpatizera Modrih, neke od svih tih silnih pogodaka Soriano je zabio i zagrebačkom sastavu…

Za Dinamo je taj dan bio 'biti ili ne biti', za Soriana, samo još jedan dan kao i svi ostali. Demolirao je zagrebačku momčad, u pobjedi Red Bulla na Maksimiru ugradio hat-trick, a samim time praktički srušio snove o europskom proljeću. Ostale su teoretske šanse, ali nakon što je u sljedećem kolu Astra slavila na svojem terenu, sve je bilo gotovo.

Soriano je u Kini skupio 36 nastupa, 31 pogodak i šest asistencija u dvije godne, nakon čega kao slobodan igrač ide put Hilala. Saudijska avantura nije dugo potrajala, tek pola godine, da bi se onda i ljeto 2019. godine vratio u Gironu.

Posljednji angažman imao je u Castellonu s kojim nije uspio zadržati drugoligaški status, da bi nakon toga postao slobodan igrač. Inače, trener spomenutog kluba je Sergi Escobar, bivši trener Šibenika koji je nakon utakmice s Dinamom u posljednjem kolu prošle sezone odlučio prihvatiti poziv bivšeg kluba.

Baš je pod njegovim vodstvom Soriano odigrao svoju posljednju profesionalnu utakmicu budući da je sad odlučio objesiti kopačke o klin i reći dosta.

Soriano je ostvario karijeru o kakvoj mnogi sanjaju, a sama činjenica da se za nekoga tko je u karijeri zabio 260 pogodaka govori da je mogao 'puno više' najbolje svjedoči o njegovoj kvaliteti.

Jonathane, odmori se, zaslužio si.


Tagovi

Jonathan SorianoJonathan SorianoŠpanjolskaLa LigaSegundaPrimeraRed Bull Salzburg

Ostale Vijesti