Smanjena mu suspenzija, ali Platini podnio ostavku

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 09.05.16. | 13:50

Suspendirani predsjednik UEFA-e Michel Platini povlači se sa svoje pozicije nakon što mu nije prihvaćena žalba na šestogodišnju zabranu rada u nogometu.

Sportski arbitražni sud je Michelu Platiniju kaznu samo smanjio na četiri godine, a s obzirom da je čelnik UEFA-e poručio kako će podnijeti ostavku ako mu se ne ukine kazna, to je sada i učinio, piše BBC. Prvi čovjek europskog nogometa je pokušao žalbom u Lausanneu dobiti poništenje kazne, no tročlano povjerenstvo je utvrdilo da nije uvjereno u legitimnost spornih plaćanja.

Podsjetimo, Platini i bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter su kažnjeni zbog zlouporabe položaja, sukoba interesa i nelojalnog vođenja, a u pitanju je bila navodna 'savjetnička uloga' Platinija Blatteru, koja je dogovorena usmenim putem i sporna isplata dva milijuna švicarskih franaka. Dvojac je prvotno kažnjen s osam godina suspenzije, a potom im je kazna od strane FIFA-ine žalbene komisije smanjena na šest godina. Platiniju sada na četiri ali za njega, nedovoljno.

Podnosim ostavku na svoje dužnosti kao predsjednika UEFA-e i nastavljam bitku pred švicarskim pravosuđem kako bih dokazao nevinost u ovom slučaju“, poručio je Platini u priopćenju, dodajući kako presudu smatra duboko nepravednom.

No, iz Međunarodnog suda za sportsku arbitražu su mu poručili kako ponašanje nije bilo etičko niti lojalno. Smatra se da je u dogovoru s Blatterom prekršio etički kodeks krovne svjetske nogometne organizacije te kako je šestogodišnja zabrana rada ipak malo prestroga, pa je odlučeno da je trebala biti donesena četverogodišnja kazna“.

CAS je izvijestio i kako novčana kazna od 80.000 švicarskih franaka treba biti smanjena na 60.000.

UEFA je izvijestila kako će se o sljedeći koracima raspravljati na sastanku 18. svibnja, uz poruku kako u međuvremenu neće biti imenovan privremeni predsjednik UEFA-e.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

UEFAMichel Platini

Ostale Vijesti