Službeno: Povremeni reprezentativac Nizozemske u najboljim igračkim godinama ostao bez kluba

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 04.05.20. | 11:51

Za Kopljanike je skupio više od 150 nastupa, Delaču je zabio slobodnjak s više od 30 metara, a sad je u klubu koji je proslavio Danijela Pranjića postao tehnološki višak.

Ipak, Ricardo van Rhijn bio je netko koga ste, ako ste strastveni ljubitelj popularnog Football Managera, i više nego dobro poznavali, a nije nemoguće ni da ste oko njega svoju momčad gradili.

Van Rhijn je dijete Ajaxa. Najpoznatijoj nogometnoj akademiji na svijetu pristupio je sa svega 10 godina te su ga u narednih 15 godina treneri oblikovali tako da jednoga dana postane standardni prvotimac Ajaxa i igrač kojeg će svaki trener rado imati u svojoj momčadi.

U mlađim je kategorijama bio i kapetan svog uzrasta pa tako nije neko veliko iznenađenje da je s 18 godina dobio poziv da postane član seniorske momčadi najtrofejnijeg nizozemskog kluba.

Seniorski debi upisao je pod vodstvom velikog Franka de Boera u domaćoj pobjedi nad ADO Den Haagom (4:0). Legendarni Nizozemac u toj je utakmici malo “izmješao” svoju momčad, ali je svakako osigurao da debi ovog mladića prođe što bezbolnije. Iako je većinu svoje karijere proveo na mjestu desnog braniča, debi je upisao na mjestu stopera. Pored njega, na desnoj strani, ordinirao je Gregory van der Wiel, izvrsni bek koji je godinu kasnije ostvario transfer karijere u PSG, dok mu je društvo na mjestu stopera pravio Jan Vertonghen, fantastični Belgijac koji danas igra za Tottenham.

Malo po malo Van Rhijn je počeo dobivati sve više prigoda u početnom sastavu, a nakon što se struka uvjerila da je sve ono dobro što je radio u mlađim kategorijama prenio i u seniorski nogomet, nije trebalo puno čekati da postane standardni član udarnih 11.

Zanimljivo, nakon svega šest mjeseci od debija u Erediviziji, Van Rhijn je dobio poziv tadašnjeg izbornika Louisa Van Gaala kako bi pokazao sve što može u prijateljskom ogledu protiv Belgije. Nizozemci su taj ogled izgubili (2:4), ali je on zadovoljio izbornikov test budući da ga je do kraja svog mandata redovito pozivao na reprezentativna okupljanja. Dres reprezentacije do današnjeg je dana oblačio je u osam navrata, ali valja naglasiti kako je odigrao više prijatljskih nego natjecateljskih utakmica (5/8).

U ljeto 2016. godine ovaj požrtvovni desni bek odlučio je napustiti klub u kojem je proveo 15 godina i za kojeg je skupio više od 160 nastupa.

Njegov novi dom postao je Stadion Jan Breydel, mjesto na kojem svoje domaće utakmice igra belgijski Club Brugge. Odšteta nije bila velika, a u Jupiler Pro ligi proveo je dvije godine s tim da je jednu sezonu proveo na posudbi u AZ Alkmaru, klubu čiji je igrač postao u ljeto 2018. godine.

Ipak, da njegov boravak u Belgiji baš u potpusnosti ne bude za zaborav pobrinuo se hrvatski vratar Matej Delač. Bila je to njegova pretposljednja utakmica u dresu Bruggea, a njegova je momčad na domaćem terenu dočekala Mouscron čije je boje tada kao posuđeni igrač Chelsea branio Matej Delač. Nakon prvih 45 minuta gosti su vodili s minimalnih 0:1, da bi u nastavku vidjeli pravi “One man show”.

Prvo je zabio za izjednačenje direktno iz slobodnog udarca, da bi onda nekoliko minuta nakon pogotka asistirao Jelleu Vossenu za potpuni preokret njegove momčadi. Iako je pogodak zabio s više od 30 metara, velike zasluge za njega idu mladom hrvatskom vrataru koji je u tom ogledu grubo pogriješio.

Sezone 17./18. i 18./19. proveo je u dresu AZ Alkmara, da bi se na početku ove sezone priključio Heerenveenu. Iako se odmah nametnuo u počenih 11, njegova igre više nisu bile toliko dominantne kao proteklih godina, a klub mu se ranije od očekivanog odlučio zahvaliti na njegovim uslugama zbog velikih financijskih gubitaka koje trpe pojavom koronavirusa.

Osim njega, Heerenveen se na isti način riješio usluga prvog golmana Warnera Hahna i rezervnog braniča Daniela Hoegha koji je veći dio sezone proveo na klupi za rezervne igrače.

Iako se nalazi u najboljim igračkim godinama (28), Van Rhijn će ovog ljeta biti slobodan igrač, ali nema nikakve sumnje da igrač njegove kvalitete neće dugo tražiti novog poslodvaca.

Za kraj valja istaknuti kako je na vrhuncu njegova tržišna vrijednost iznosila 4,5 milijuna eura, dok on danas vrijedi skromnih 650 tisuća eura. U karijeri je osvojio tri naslova prvaka Nizozemske te jedan belgijski i nizozemski Superkup.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Ricardo van RhijntransferiLjetni prijelazni rok

Ostale Vijesti