Reuters / Darren Staples
Reuters / Darren Staples

Službeno: Laurent Blanc preuzeo francuskog velikana!

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 10.10.22. | 09:10

Nekoć sjajan igrač, koji je u trenerskoj karijeri također ostvario neke izvrsne uspjehe, privatio je poziv Lyona s kojim je dogovorio dvogodišnju suradnju.

Malo je onih koji u svijetu nogometa uspiju napraviti veliku igračku i trenersku karijeru. Nerijetko se negdje 'opasno' kiksa, ali Laurent Blanc nije kiksao nigdje. Bio je fenomenalan igrač koji je igrao za klubove poput Montpeliiera, Napolija, St.Etiennea, Barcelone, Marseillea, Intera i Manchester Uniteda, da bi onda velike uspjehe ostvarivao i u trenerskoj karijeri, naročito počecima iste kad je s Bordeauxom, danas drugoligašem, osvojio trostruku krunu u Francuskoj u sezoni 08./09.

Bila je to povijesna sezona za Žirondince, Gourcuff je izgledao kao 'novi Zidane', Cavenaghi i Chamakh su trpali kao na pokretnoj traci, u veznoj liniji su konce držali Alou Diarra i Fernando, a uz iskusnog Ramea na golu, u momčadi su od velikog značaja bili i 'klinci' poput Obertana, Saiveta i Sertica. Tri godine zadržao se na jugozapadu Francuske, nakon čega je preuzeo funkciju koja mu je na neki način bila predodređena – postao je izbornik. No, u njegovom mandatu Francuska nije bila dominantna, a nakon ispadanja od Španjolaca u četvrtfinalu Eura 2012 napustio je izborničku funkciju. Bila je to, doduše, jedna od najboljih reprezentacija ikada, Furija je doslovno tih godina bila toliko dominantna da je to bilo malo nepošteno, a poraz Francuza u tom ogledu s dva je pogotka potpisao Xabi Alonso, još jedan veliki bivši nogometaš koji je nedavno preuzeo Leverkusen.

U ljeto 2013. prihvaća poziv arapskih vlasnika koji su u PSG-u krenuli s kreiranjem velike momčadi, u klubu je ostao tri godine, a za to vrijeme uspio je osvojiti čak 11 trofeja. Od kluba se oprostio trofejom kad je u finalu Francuskog kupa pobijedio Marseille rezultatom 4:2, ali ispadanje u četvrtfinalu Lige prvaka od Cityja (2:2, 0:1) na kraju je bilo presudno u njegovom odlasku.

Nakon četverogodišnje stanke, u kojoj nema s kojim klubom ga se nije povezivalo, preuzeo je Al-Rayyan, da bi sada dobio poziv Lyona s kojim je za početak dogovorio dvogodišnju suradnju.

Sedmerostruki prvak Francuske je ljetos u svoje redove vratio dva fenomenalna igrača, Alexandrea Lacazetta i Corentina Tollisoa, ali odlazak Paquete za njih je bio težak udarac te se Lavovi danas nalaze na skromnom devetom mjestu Ligue 1. Peter Bosz dobio je otkaz nakon 498 dana provedenih na klupi, a kap koja je prelila čašu bio je domaći remi s Toulouseom ovog vikenda.

Blanc će debitirati u subotu, 16. listopada, na gostovanju protiv Rennesa. Zasad je u trenerskoj karijeri protiv Rennesa na omjeru od osam pobjeda, dva remija i dva poraza, a u Ligue 1 bolji omjer ima samo protiv Nantesa, Toulousea, Lorienta, Nice i St.Etiennea. (I.A.S.)



Tagovi

Laurent BlancLyon

Ostale Vijesti