@Reuters
@Reuters

Skupina D: Branitelj naslova, uvijek neugodni Danci, nepredvidljivi Tunižani i nikad slabija Australija (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 31min | sri. 16.11.22. | 08:06

Bilo bi pravo čudo kad bi se u ovoj skupini dogodila neka iznenađenja, dvije reprezentacije odskaču kvalitetom, dok druge dvije praktički samo dolaze 'uživati u velikom natjecanju'

Skupina D definitivno nije 'skupina smrti'. Štoviše, Francuzi su jako dobro prošli na ždrijebu, Danci se na isti također nisu žalili, dok Australci i Tunižani sanjaju neko iznenađenje, ali će isto teško ostvariti. Jednostavno, razlika u kvaliteti je prevelika.

Ne treba ni isticati što se očekuje od branitelja naslova. Oni dolaze u Katar bez Pogbe, Griezmann nije u formi, ali je Mbappé četiri godine iskusniji i bolji. Nisu Francuzi favoriti kao prije u Rusiji, ali da mogu daleko – mogu svakako. Uostalom, u napadu imaju Zlatnu loptu i drugog najskupljeg igrača svijeta, a to je nešto što bi svaki izbornik rado prihvatio.

Danci su pak uvjereni da mogu napraviti korak dalje nego u Rusiji. Ne treba podsjećati tko ih je izbacio, ali da su Vatreni imali problema, imali su ih sigurno. Schmeichel ima 35, ovo mu je posljednje veliko natjecanje, baš kao što bi isto moglo vrijediti za Kjaera (33) i Eriksena (30). Dakle, motiva im ne nedostaje…

Australce i Tunižane ćemo pojednostaviti maksimalno. Obje reprezentacije su nekoliko stepenica ispod Francuza i Danaca te bi se trebalo dogoditi pravo čudo da im otkinu čak i jedan bod. Australija po prvi put nakon '100 godina' nema ni onu jednu 'veliku zvijezdu' što je bio slučaj prethodnih godina, dok je prvo ime Tunižana 19-godišnji Hannibal Mejbri koji je poznatiji po svojem imenu i frizuri nego izvedbama na terenu. Nepravedno, ali što je tu je. Doduše, imaju oni i Ellyesa Skhirija, ali kako da jedan defenzivni veznjak čini razliku na terenu protiv Francuza i Danaca?

 

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.

 

FRANCUSKA: OBRANA NASLOVA – REALNOST ILI ILUZIJA?

Kako napisati nešto o Francuzima, a da se to već ne zna? Oni će uvijek biti jedan od favorita, baš kao što su to i ovog puta. Nema Pogbe, Griezmann se, kao i svi igrači Atletica, ne može pohvaliti pretjerano dobrom polusezonom, a veliki će udarac biti izostanak Kantea bez kojeg nijedna momčad na svijetu ne bi bila ista.

Deschampsu svakako izbora ne nedostaje. Sigurno ga veseli što Dembele igra sve bolje u Barceloni, što se Saliba nametnuo u Arsenalu, odnosno Upamecano u Bayernu, dok bi u sredini vezne liniji glavnu riječ trebali imati 'klinci' Camavinga i Tchouaméni, s tim da potonji ima nekih problema s ozljedom.

Kad je riječ o vratarima, izbor je također ogroman, jer osim Huga Llorisa, tu su još i Mike Maignan, Alphonso Areola i Alban Lafont, ali je u konačnici ulogu trećeg vratara dobio prekaljeni Steve Mandanda. Na stoperskim pozicijama imaju Dayota Upamecana, Julesa Koundéa, Lucasa Hernandeza, Presnela Kimpembea (koji je otpao u posljedi trenutak, a umjesto njega je pozvan Axel Disasi), Ibrahimu Konatéa i Raphaela Varanea, s tim da potonji također neće nastupiti na prvenstvu zbog ozljede.

No, svi znamo tko je prva zvijezda ove reprezentacije. Kylian Mbappé jedan je od najboljih nogometaša na svijetu i netko s kim bi se Erling Braut Haaland mogao boriti za Zlatne lopte baš kao što su to proteklih 10 i više godina radili Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Mbappé može sve, brz je ko' metak, sjajan je u završnici, a njegova velika kvaliteta je ta što je kadar sam stvoriti si priliku za gol. On ne ovisi o drugima, već drugi ovise o njemu, jer kad je on 'u formi', onda može sve igrače oko sebe napraviti duplo boljima. Ali, nije sve tako sjajno u njegovom slučaju, jer Mbappé je nevjerojatno razmažen i ako nije sve po njegovom, u stanju je doslovno 'bojkotirati' utakmice. A tek što može napraviti svlačionici…

Naravno, valjalo bi spomenuti i 'tamo neku' Zlatnu loptu, Karima Benzemu, kojeg dobrih šest godina nije bilo u reprezentaciji, ali se sada opet vratio. Pomirba je pala, Deschamps je popustio, a Benzema u Kataru želi ostvariti krunu karijere. Uspjelo mu je to sa Zlatnom loptom, sada neka isto napravi s reprezentacijom i postat će – besmrtan.

Hipotetski gledano, da Deschamps na raspolaganju ima apsolutno sve igrače i da onda onih prvih 26 otpiše i pozove drugih 26, odnosno kompletnu rezervnu momčad, Francuska bi i dalje bila favorit za prvo mjesto u skupini. Toliko su dobri…

PUT DO SP-a: Prvo mjesto u skupini D s 18 osvojenih bodova (pet pobjeda, tri remija). Bodove su im uzimali Ukrajina, Bosna i Hercegovina te Ukrajina, a najveću pobjedu ostavrili su protiv Kazahstana kojeg su svladali rezultatom 8:0. Fince su u dva navrata pobijedili rezultatom 2:0, dok su najtežu pobjedu izborili na Bilinom Polju kad je jedini pogodak na utakmici postigao Griezmann (60.). U prvih pet utakmica Francuzi su igrali s četvoricom u posljednjoj liniji, da bi za posljednja tri ogleda Deschamps okrenuo sustav te je utakmice započinjao s trojicom braniča. U tim utakmicama (dvaput Finska, jednom Kazahstan) Francuska je bila iznimno dominantna te su s tri pobjede i gol razlikom 12:0 zaključili kvalifikacijski ciklus. Na drugom mjestu, sa šest bodova manje od Francuza, ostala je Ukrajina.

IZBORNIK: Didier Deschamps

Često podcjenjivan Didier Deschamps vodi Les Bleuse već 10 godina. Kažu neki, Deschamps nije 'the one', a Francuzi pod njegovim vodstvom postali viceprvaci Europe, prvaci svijeta i osvajači Lige nacija. Prošle godine je Francuska ispala u osmini finala Eura nakon što su Švicarci bili precizniji u raspucavanju, s tim da se je heroj tog uspjeha bio Mario Gavranović koji je zabio za 3:3 u 90. minuti utakmice s kojim se otišlo u produžetke. Tragičar je bio Mbappé, on je promašio posljednji kazneni udarac nakon što su prije njega devet igrača jedne i druge reprezentacije zabili, a najviše kritika nakon prvenstva primio je upravo izbornik koji je 'na jedvite jade' preživio iako su mnogi svjetski mediji na njegovo mjesto već postavili Zinedinea Zidanea.

Foto: REUTERS/Benoit TessierFoto: REUTERS/Benoit Tessier

Prije nego što je preuzeo kormilo reprezentacije od Laurenta Blanca, Deschamps je vodio Monaco, Juventus u sezoni kad je Stara dama igrala u Serie B te Marseille.

Prvih sedam godina na klupi Francuske uglavnom je preferirao sustav 4-2-3-1, da bi onda posljednje tri godine krenuo s 'kemijanjem'. Posljednjih 10-ak utakmica, s izuzetkom ogleda protiv Hrvatske u kojem je Francuska minimalno poražena u Ligi nacija, Deschamps je koristio sustav s trojicom u posljednjoj liniji te se očekuje da će na isti način branitelj naslova zaigrati i u Kataru. No, nikad se ne zna…

KLJUČNI IGRAČI: Kylian Mbappé (23) i Karim Benzema (34)

Kylian Mbappé

Čudo od igrača. Mbappé ima sve – brzinu, snagu, završnicu, dribling, viziju… Kad je '100 posto unutra', onda bez pomoći ikoga može pobijediti apsolutno svakoga. Ne može ga se čuvati, njegovim suparnicima najbolje je pomoliti se prije utakmice da jednostavno tog dana neće biti 'glavom u utakmici', jer to je praktički jedini način kako ga se može zaustaviti.

Najveći problem ovog kontroverznog Parižanina je činjenica što se često ponaša kao razmaženo derište. U nogometnom kontekstu može sve, ali što mu to vrijedi kad ponekad jednostavno odluči da utakmica prođe pored njega.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File PhotoFoto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Ove sezone igra sjajno, a posebno su impresivne njegove brojke iz Lige prvaka gdje je zasad na šest utakmica, sedam pogodaka i tri asistencije. PSG s njim, Messijem i Neymarom izgleda kao jedan od glavnih kandidata za osvajanje naslova prvaka, ali takve suigrače u reprezentaciji ipak neće imati. Nitko ne umanjuje kvalitete Nkunkua (odnosno Kolo Muanija koji je upao među 26 putnika nakon što se zvijezda RB Leipziga ozljedila na treningu reprezentacije) , Dembelea i ostatka društva, ali njih dvojica nisu Messi i Neymar.

Mbappé će do kraja godine proslaviti 24. rođendan, a dosad je za Les Bleuse skupio 59 nastupa i 28 pogodaka što jasno sugerira da je na veoma dobrom putu da s vrha vječne ljestvice strijelaca prestigne Henryja (123 nastupa, 51 pogodak).

Tečaj u Germaniji da će Mbappé biti najbolji igrač prvenstva je 12.0.

Karim Benzema

Kakvu samo životnu priču iza sebe ima aktualna Zlatna lopta. Nedavno je, potpuno zasluženo, osvojio najprestižniju individualnu nagradu u nogometu te je konačno ostvario ono što su svi znali da može. Znate ono kad kažete za nekoga 'bio je sjajan, ali...'? E, vidite, taj ali sada više ne postoji kod Karima Benzeme. Jedan je od najkompletnijih napadača u povijesti nogometa, netko tko jednako kvalitetno može odigrati i na mjestu desetke i netko koga se cijelu karijeru stavljalo u drugi plan kad bi se pričalo o uspjesima, a guralo ispred svih kad je tema bio neuspjeh. Uz Ronalda, Benzema je najbolji stranac u povijesti Real Madrida. A Real je, htjeli to priznati ili ne, sigurno jedan od najveća tri kluba na svijetu. Ako ne i najveći.

Benzema je dobio svoju nagradu da je najveći, sada će hodati s divovima i biti rame uz rame s onima koje je nekada gledao kao idole. Mnogi sjajni igrači nisu osvojili Zlatne lopte, ali Karimu je to – i to praktički samome - pošlo za nogom.

Foto: EUTERS/Benoit TessierFoto: EUTERS/Benoit Tessier

Kraljevskom se klubu priključio 2009. godine, a sretnih 13 godina kasnije došao je do toga da bude sam na vrhu, da se njegovoj kvaliteti klanja cijeli svijet, da postane netko koga se sada zove samo imenom. Ako sve prođe po planu, na Svjetskom prvenstvu će na utakmici protiv Tunisa upisat će svoj stoti nastup za reprezentaciju. Zasad je zabio 37 pogodaka, ali svi znamo da će se ta brojka povećati ako bude skupio dovoljno minuta. Benzema je, uz Suareza, Ibrahimovića i Lewandowskog, jedan od najkompletnijih napadača u novije doba, a vjerojatno će se o njemu jednog dana pričati i kao jednom od 10 najboljih napadača u povijesti nogometa.

MLADA NADA: Eduardo Camavinga (19)

I tu se moglo staviti Mbappéa i još malo pisati o njemu, ali i mini Pogba je netko kome bi se svakako trebalo posvetiti malo prostora. Sjajan igrač, netko tko ne može sakriti svoj sirovi talent ni na najgori dan, ali isto tako je posve jasno da, iako u Real Madridu ima sve bitniju ulogu, još uvijek nije netko na koga se možete potpuno osloniti.

Može i kao šestica, može i kao osmica, s tim da viziju ima kao da je desetka. No, i dalje podosta griješi, ponajviše zbog manjka iskustva, ali to je nešto na što ne može utjecati. Igra s Modrićem, Kroosom i Benzemom, jasno je da je sve bolji i bolji, a sjajna stvar u njegovom slučaju je to što se jasno vidi kako ima još puno prostora za napredak.

Zasad je skupio tek četiri nastupa za A reprezentaciju, ali kako nema Pogbe i Kantea, on bi sada trebao biti ključan u sredini vezne linije. Sigurno neće imati lagan zadatak, ali priliku je dobio. Sad će se vidjeti od kakvog je materijala napravljen…

POPIS IGRAČA NA SP-u:

Vratari: Alphonse Areola (West Ham), Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Rennes)

Braniči: Lucas Hernardez (Bayern), Theo Hernandez (AC Milan), Axel Disasi (Monaco), Ibrahima Konate (Liverpool), Jules Kounde (Barcelona), Benjamin Pavard (Bayern), William Saliba (Arsenal), Dayot Upamencano (Bayern), Raphael Varane (Manchester United)

Veznjaci: Eduardo Camavinga (Real Madrid), Youssouf Fofana (Monaco), Matteo Guendouzi (Marseille), Adrien Rabiot (Juventus), Aurelien Tchouameni (Real Madrid), Jordan Veretout (Marseille)

Napadači: Karim Benzema (Real Madrid), Kinglsey Coman (Bayern), Ousmane Dembele (Barcelona), Olivier Giroud (AC Milan), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Kylian Mbappe (Paris Saint-Germain), Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt), Marcus Thuram (B. M'Gladbach)

OČEKIVANA FORMACIJA (3-4-1-2):

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Germania daje tečaj 35 da će Francuska obraniti naslov prvaka svijeta i da će Mbappé biti najbolji strijelac. Ako pak predviđate da će se Francuzi u finalu igrati s Hrvatskom kao što je to bio slučaj prije četiri godine, Germania vas časti tečajem 80.

Da će Lloris biti prvi vratar prvenstva nudi se tečaj 7.50, a tek na petoricu je tečaj manji. Glavni favorit je Alisson na kojeg je Germania spremila tečaj 5.50.

Inače, ako sve prođe bez iznenađenja te Francuska bude prva u skupini, a Danska odmah iza njih, u Germaniji možete poduplati svoj ulog. S druge strane, ako vjerujete da će Danska biti prva, a Francuska druga, tečaj na to iznosi 4.30.

Prognoza Germanijaka je da će Francuzi proći skupinu, ali da će se i ovog puta dogoditi 'neka nova Švicarska'. Dakle, dalje od polufinala će teško, iako, tko bi mogao reći da je iznenađen kad bi na kraju Francuzi postali prvaci svijeta?

PROGNOZA: Polufinale

Raspored:

22. studenoga

Al Janoub Stadium, Al Wakrah: Francuska - Australija (20.00)

26. studenoga

Stadium 974, Doha: Francuska - Danska (17.00)

30. studenoga

Education City Stadium, Al Rayyan: Tunis - Francuska (16.00)

 

DANSKA: LAST DANCE

Jedna od onih reprezentacije protiv kojih nitko ne voli igrati je Danska. Na Jyllandu su odrasli neki sjajni nogometaši, a talentiranih klinaca svakim je danom sve više i više. Danska je oduvijek bila sportska zemlja, a nogomet je sport broj jedan. Infrastruktura je fenomenalna, radi se planski, a to se vidi i po rezultatima. Danci igraju nogomet kojeg je užitak gledati, a njihova najveća kvaliteta je što je sve podređeno momčadi. Njihov timski duh je zaista unikatan, a zbog nemilih scena koje su proživjeli svi igrači zajedno, na ovom prvenstvu će sigurno imati simpatizere na svim stranama svijeta.

O njihovom naslovu europskog prvaka 1992. godine se sve zna, od toga da na prvenstvu uopće nisu trebali biti pa sve do toga da je tadašnji danski izbornik Richard Møller Nielsen saznao da će njegova reprezentacija igrati u Švedskoj dok je doma sa suprugom slagao kuhinju. Naravno, u finalu su svi navijali za njih, svi vole 'underdoga', baš kao što su i svi navijali za Hrvatsku protiv Francuza prije četiri godine, samo što su oni uspjeli otići do kraja, dok su se u našem slučaju Mbappé, Pogba i ostatak društva pokazali presnažnima.

Foto: Action ImagesFoto: Action Images

Nakon što je Morten Olsen napustio klupu reprezentacije nakon dugih 16 godina, od te 2015. do danas Danci su promijenili dva izbornika. Prvo je četiri godine kormilo bilo u rukama Agea Hareidea, da bi zadnje dvije godine na čelu bio Kasper Hjulmand. No, nema tu neke pretjerane razlike, svo to vrijeme Danci igraju dobro, a prošle godine su dogurali do polufinala Eura gdje ih je s 2:1 pobijedila Engleska. Koliko su Danci kvalitetni uvjerili su se i Hrvati u Ligi nacija, ali su ipak Dalićevi izabranici oba puta slavili. No, Danci su zato dvaput pobjeđivali Francuze, što svakako nije mala stvar…

Na ovo prvenstvo, kao uostalom i svako prije, dolaze skromni, ponizni, tihi. A onda… Onda eksplodiraju. Imaju spoj mladosti i iskustva, oni najskuplji po TM-u (Højbjerg, Andersen, Christiansen) su u najboljim igračkim godinama i dojam je da su Danci sada – najopasniji. Najviše problema imaju u vrhu napada, Dolberg i Braithwaite ne spadaju među elitne napadače svijeta, dok su na svim drugim pozicijama nevjerojatno opasni.

Naravno, sve konce igre vuče 'Golazo'. Christianu Eriksenu taj je nadimak nadjenuo Mauricio Pochettino dok su surađivali u Tottenhamu, a razlog nije potrebno opširnije pojašnjavati.  Eriksen je sjajan igrač, a ovo će mu biti i vjerojatni oproštaj od reprezentacije. Ne jer je prestar, tek mu je 30, već jer svi znamo što mu se dogodilo prošle godine na Euru te ga zbog toga doktori savjetuju da bi bilo puno bolje za njega da se pozdravi s reprezentacijom. Na neki način, ovo je 'Posljednji ples' njega, Schmeichela (36) i kapetana Kjaera (33), nakon čega na scenu stupaju neki novi klinci koje će voditi Højbjerg.

Foto: REUTERS/Pilar OlivaresFoto: REUTERS/Pilar Olivares

PUT DO SP-a: 27 od maksimalnih 30 bodova u skupni F, poraz tek od Škotske u posljednjoj utakmici koja je bila rezultatski nevažna. Danska je kvalifikacije okončala s 30 postignutih i svega tri primljena pogotka. Osam utakmica zaredom su u kvalifikacijama imali 'čistu mrežu'. Jedini poraz nanijeli su im Škoti u utakici koja Dancima nije odlučivala ni o čemu. Dakle, to je na naki način bilo i očekivano, s tim da Danci sigurno nisu poklonili pobjedu protivniku budući da su imali jedinstvenu priliku da okončaju kvalifikacije sa stopostotnom uspješnošću. U Ligi nacija su isto igrali sjajno, ali su naišli na jedan 'mali problemčić' koji se zove Hrvatska. Francuze su dvaput pobijedili, Austrijance također, ali su ih zato 'Dalić boysi' u dva navrata elegantno riješili. Prvu pobjedu, na Parkenu, njemu očito omiljenom gostujućem terenu, potpisao je Mario Pašalić, dok je onda drugu utakmicu sjajnim pogotkom odlučio Lovro Majer.

IZBORNIK: Kasper Hjulmand

Prošlo je 16 godina otkako je danas 50-godišnji stručnjak zakoračio u samostalne trenerske vode. Preciznije od 1998. godine radio je u omladinskom pogonu Lyngbyja, a razlog zašto je s 26 godina prekinuo igračku karijeru i posvetio se trenerskom poslu su učestale ozljede zbog kojih nikada nije uspio napraviti veći iskorak u karijeri.

U Lyngbyju je bio od 1998. do 2008. godine, prošao je praktički sve što se proći moglo, a nakon što je tri godine radio kao asistent Mortena Wieghorsta u Nordsjaellandu, 2011. godine je dobio mogućnost postati prvi trener spomenutog kluba. U prvoj sezoni osvojio je dansko prvenstvo, a to mu je dosad ostao i jedini trofej u karijeri. Radio je veoma dobar posao, zanimljivo je kako su pod njim jako važne uloge imali Karlo Bartolec, Ivan Runje i Mario Tičinović, a nakon kratke avanture u Mainzu koja je potrajala od srpnja 2016. do ožujka 2017., opet se vratio u Nordsjaelland gdje je bio još tri godine kao trener, a onda pri kraju i stručni savjetnik.

Foto: REUTERS/Antonio BronicFoto: REUTERS/Antonio Bronic

Prije nego što je preuzeo funkciju izbornika Danske, što se dogodilo u kolovozu 2020. godine, radio je i kao savjetnik akademije Right to Dream iz koje su mnogi mladi igrači iz Afrike odlazili u Europu, najviše u Manchester City i Nordsjaelland.

Zasad ima sjajan rekord kao izbornik, skupio je 22 pobjede, 2 remija i 9 poraza. Hrvati mu ne pašu, u dvije utakmice ima i dva poraza, a mi ne bismo imali problema da se takav trend nastavi i dalje. Pod ugovorom je s Danskim nogometnim savezom još godinu i pol dana, a bilo bi veliko iznenađenje kad bi se isti nekim slučajem prekinuo nakon ovog SP-a. Čak i u slučaju neuspjeha…

 KLJUČNI IGRAČ: Christian Eriksen (30)

Živuća legenda danskog nogometa i jedan od najboljih danskih nogometaša u povijesti. Ne i najbolji, ali sigurno ne zaostaje puno za Michaelom Laudrupom.

Iako je riječ o fenomenalnom igraču i čovjeku koji je bacao u trans navijače Ajaxa, Tottenhama i Intera, njegova će karijera biti obilježena onima što se dogodilo na Euru 2020. Nepošteno, jer Eriksenova priča je puno veća, opširnija, kvalitetnija.

Odmalena se znalo da je Eriksen drugačije kovan. Prije nego što se pridružio Ajaxu, na njegovom su stolu bile ponude Real Madrida, Barcelone, Chelseaja, Manchester Uniteda i Milana. Iako su Kopljanici 'najmanji' klub od prethodno navedenih, Eriksen je svojevremeno objasnio kako je u tom trenutku smatrao kako nije spreman napraviti veliki iskorak, već je morao ići korak po korak. U Ajaxu su ga oblikovali u igrača kakav je danas, njegov odlazak u Nizozemsku pokazao se punim pogotkom. Preko mlade momčadi (Jong Ajax) nametnuo se za priliku u prvoj momčadi, a debi je ostvario s brojem 51 na leđima. Iako, broj sam po sebi je bio nebitan, jer odmah po njegovim prvim dodirima s loptom vidjelo se kako je Ajax dobio novu 'desetku'. Sad, hoće li biti baš ona ispod njegovog prezimena ili će tamo stajati broj 51, zapravo je manje bitno.

U Ajaxu su ga uspoređivali sa Sneijderom, Van der Vaartom, ali i legendarnim Michaelom Laudrupom. Martin Jol bio je taj koji ga je prvi primijetio i koji je odlučio kockati se, ali na neki način to je bila oklada koju bi svako prihvatio. Prvi gol u Ligi prvaka zabio je Dinamu (2:0), a poslije Ajaxa igrao je još za Tottenham, Inter i Brentford prije nego li je ljetos kao slobodan igrač prešao u Manchester United.

Iako se govorilo kako je njegova igračka karijera gotova, Eriksen proživljava svoj labuđi pjev. Neće igrati do 40., to je sigurno, jer nema potrebe riskirati da se one nemile scene s Eura kojim slučajem ponove. Taman da je i odlučio reći 'zbogom', imao bi se na što osvrnuti, jer njegova je karijere i više nego bogata. Jedina stvar koja više očarava od njegovog talenta, slobodnjaka, udarca iz daljine ili sjajnog podvaljivanja lopte nekom od svojih napadača je njegov karakter. Karakter pobjednika. Eriksen je dokazao da ništa nije nemoguće i da još uvijek nije spreman reći posljednju riječ.

Foto: REUTERS/Wolfgang RattayFoto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Posljednje informacije, koje doduše još uvijek nisu službeno potvrđene, govore kako će ovo biti zadnje veliko natjecanje Christiana Eriksena, Simona Kjaera i Kaspera Schmeichela. Last dance jedne sjajne generacije koja odlazi u povijest i koja nikada neće biti zaboravljena.

MLADA NADA: Jesper Lindström (Eintracht Frankfurt)

Iako smo već bili spremni napisati mali roman o jednoj od najmodernijih 'osmica' svijeta koji će uskoro napraviti veliki izlazni transfer iz Red Bull Salzburga, Maurits Kjaergaard na kraju nije dočekao poziv Kaspera Hjulmanda. Prema tome, odluka za mladu nadu pala je na sjajnog ofenzivca Eintrachta koji je lani stigao u klub kao igrač 'težak' sedam milijuna eura, da bi njegova tržišna vrijednost danas bila 28 milijuna eura. Taman i da ga niste gledali, taman i da ne znate ništa o njemu, činjenica da su mu toliko narasle dionice na TM-u je dovoljan indikator o tome kako ovaj 22-godišnjak igra unazad godinu i više dana.

Iako mu je prirodna pozicija na mjestu desetke, može biti upotrebljiv i na mjestu desnog krila, a ako baš 'zagusti' spreman je pomoći i kao jedna od osmica kad mu netko čuva leđa (Rode ili Jakić).

Foto: REUTERS/Kai PfaffenbacFoto: REUTERS/Kai Pfaffenbac

Njegov forte je udarac iz daljine te ulazak iz drugog plana, iznimno je okretan i brz s loptom u nogama, a jednako kvalitetno može zaprijetiti i desnom i lijevom. Ove sezone je već zabio osam pogodaka u dresu Eintrachta, ubitačniji od njega je samo Kamada, dok je u dresu reprezentacije zasad jedini pogodak postigao Srbiji.

Nimalo ne iznenađuje što ga se već sada spominje u kontekstu najvećih svjetskih klubova, navodno ga prate neki premijerligaši te Real Madrid, ali njemu je u Frankfurtu sjajno te nema razloga žuriti s odlaskom iz kluba. U reprezentaciji, barem dok je tu Eriksen, najčešće igra na desnom ili lijevom krilu, dok će se po odlasku prve zvijezde momčadi prebaciti na svoju prirodnu poziciju. Iako nije riječ o sličnom profilu igrača, njegova priča ima dosta sličnosti s onom Lovre Majera koji proživljava istu stvar.

POPIS IGRAČA NA SP-u:

Vratari: Kasper Schmeichel (Nice), Oliver Christensen (Hertha Berlin)

Braniči: Daniel Wass (Brøndby), Rasmus Nissen Kristensen (Leeds United), Jens Stryger Larsen (Trabzonspor), Joakim Maehle (Atalanta), Andreas Christensen (Barcelona), Simon Kjaer (Milan), Joachim Andersen (Crystal Palace), Victor Nelsson (Galatasaray);

Veznjaci: Pierre-Emile Hojbjerg (Tottenham), Thomas Delaney (Sevilla), Christian Eriksen (Manchester United), Mathias Jensen (Brentford);

Napadači: Mikkel Damsgaard (Brentford), Andreas Skov Olsen (Club Brugge), Jesper Lindstrom (Eintracht), Martin Braithwaite (Silkeborg), Kasper Dolberg (Sevilla), Jonas Wind (Wolfsburg), Andreas Cornelius (Kopenhagen).

OČEKIVANA FORMACIJA (4-2-3-1)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Ako vjerujete da će Danska postati prvak svijeta, Germania je spremila tečaj 35, dok je 1.45 tečaj da će proći grupnu fazu. Nitko ne očekuje 'potop' Danaca, jer tečaj da će biti posljednji u skupini je 15, što nije sad nešto pretjerano manje od toga da će postati prvaci. Zanimljivo, manji je tečaj na to da će Danci doći do polufinala (8.0) nego da će u skupini skupiti dva boda ili manje. A to dovoljno govori što se od njih očekuje.

Ako pak vjerujete da će Eriksen biti najbolji igrač prvenstva, Germania je na to spremila tečaj 65. Usporedbe radi, isti tečaj Germania je pripremila i za Luku Modrića u toj kategoriji.

Germanijak smatra da prolazak skupine ne bi trebao doći u pitanje, dok kasnije sve ovisi o ždrijebu. I faktoru sreće. Na Euru su daleko dogurali, svi znamo u kojoj su fazi natjecanja zapeli u Rusiji te nitko ne bi bio iznenađen da opet naprave nešto slično. Nikad se ne zna, možda će daleko jer se prvo križaju sa skupinom C, ali to sve tek treba vidjeti.

PROGNOZA: Četvrtfinale

Raspored:

22. studenoga

Education City Stadium, Al Rayyan: Danska - Tunis (14.00)

26. studenoga

Stadium 974, Doha: Francuska - Danska (17.00)

30. studenoga

Al Janoub Stadium, Al Wakrah: Australija - Danska (16.00)


AUSTRALIJA: SPREMNI ZA IZLET

Nikad s manje očekivanja Australci odlaze na Svjetsko prvenstvo. Doduše, nije da su oni ikada imali neka velika očekivanja, prolazak skupine svaki put ravno osvajanju naslova prvaka, a samo su 2006. godine uspjeli izboriti taj 'naslov'. No, tada su Australci u svojim redovima imali Kewella, Cahilla, Viduku, Emertona, Bresciana i ostale majstore ove igre, dok sada, 16 godina kasnije, takva kvaliteta nije ni u povojima. Postoje neki talentirani mladići, pogotovo braća Kuol koji vuku podrijetlo iz Južnog Sudana, ali daleko su oni od toga da im se može predvidjeti velika karijera.

Australci na ovom prvenstvu ne računaju na usluge osmog i 12. najskupljeg igrača. Osmi je veznjak Hajduka, Anthony Kalik, a 12., vjerojatno i najpoznatije australski nogometaš posljednjih godina, Tom Rogić. Činjenica da Kalik nije pozvan ni najmanje ne iznenađuje, nikada ni nije bio dio A reprezentacije, dok je nepozivanje Toma Rogića mnoge iznenadilo. Ne može se reći da igra standardno u WBA, ali njegove su kvalitete općepoznate svim ljubiteljima nogometa. Uostalom, Rogić je devet godina bio član Celtica, za kultnu škotsku momčad skupio je 272 nastupa, ali sve to očito nije bilo dovoljno da dobije poziv. Muči se s formom, to je istina, ali takvog igrača odbaciti zbog činjenice da iza sebe ima loših par mjeseci je pomalo nevjerojatna. No, valjda Graham Arnold zna najbolje…

Imali su Australci 'više sreće nego pameti' kad su uspjeli izboriti plasman u Katar. Da je Advincula u trećoj seriji zabio jedanaesterac protiv Perua, sad bi se analiziralo Lapadulu, Carrilla, Tapiju, Floresa i ostatak društva, ali kako je bio neprecizan, Australci su na kraju bili ti koji su slavili na Ahmed bin Ali Stadionu. Odluka Arnolda da u 119. minuti iz igre izvadi kapetana Ryana i na teren pošalje rezervnog vratara Redmaynea bila je nevjerojatna, jer baš je u svojem trećem nastupu za reprezentaciju 33-godišnji vratar postao nacionalni heroj obranivši posljednji jedanaesterac Alexu Valeri. Slavilo se u Sydneyu, Melbourneu, Brisbaneu, Perthu o Adelaideu kao da sutra ne postoji, a sam plasman za Australce je bio ogroman uspjeh.

Oni se sada vraćaju u Katar na jedan lijepi izlet na kojem će im biti primarno skupiti malo iskustva i uživati u prvenstvu u kojem znaju da neće puno toga napraviti. Čak i koji na kladionicama vole odigrati na 'underdoga' ne uzimaju Australce za ozbiljno, jer vrijednost cijele reprezentacije je manja od 40 milijuna eura. Preciznije, ista iznosi 38.83 milijuna eura, odnosno oko pola Antonyja, Luisa Diaza, Lautara Martineza ili Gabriela Jesusa.

PUT DO SP-a: S 24 boda bili su prvi u skupini 2 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ispred Kuvajta, Jordana, Nepala i Tajvana (odnosno Kineskih Taipeija). Zatim su u skupini B bili na trećem mjestu iza Saudijske Arabije i Japana pa su tako putem dodatnih kvalifikacija krenuli prema Kataru. Reprezentacija koja je zauzela treće mjesto u skupini A, U.A.E., bila je prvi protivnik, a u tom su ogledu Australci slavili rezultatom 2:1, da bi onda pobijedili i Peru u doigravanju koje se odigralo u Kataru nakon slavlja u udarcima s bijele točke. Dakle, put do Katara za Australce je bio sve samo ne lagan, ali zato će se u završnoj nagradi (plasmanu na SP) itekako nauživati. Nitko ne vjeruje da mogu u drugu fazu natjecanja, ali ako pobijede Tunižane i uspiju otkinuti bod Dancima ili pak Francuzima…

IZBORNIK: Graham Arnold

Bivši australski reprezentativac (56 nastupa, 19 pogodaka) iza sebe ima jednu veoma uspješnu igračku karijeru u kojoj je sedam godina proveo u Europi (Roda, RC Liege, Charleroi, NAC Breda), ali je ipak na kraju istu zaključio u Northern Spiritu. Zanimljivo, još dok je igrao je postao asistent u Australiji, prvo Farini, a onda i legendarnom Guusu Hiddinku od kojeg je sigurno dosta toga imao za naučiti. Ni tu nije bio kraj, jer potom je pomagao i Pimu Verbeeku, a ukupno je devet i pol godina proveo radeći kao pomoćni trener u australskoj nogometnoj reprezentaciji.

Prvi samostalni posao imao je u Central Coastu kojeg je vodio tri i pol godine, a nakon kratke i krajnje neuspješne avanture u Japanu vratio se u Sydney FC kojeg je vodio više od četiri godine. I onda, kad je Bert van Marwijk dobio otkaz nakon neuspjeha u Rusiji (jedan osvojen bod), stigao je poziv na njegovu adresu. Iako se u to ljeto 2018. godine pričalo i o nekim 'jačim' imenima, izbor je na kraju pao na Arnolda koji je bez previše razmišljanja rekao 'da'. Krenuo je s pobjedom protiv Kuvajta u prijateljskom ogledu, ali je u prvoj natjecateljskoj utakmici, u Azijskom kupu protiv Jordana, upisao minimalan poraz. Prošao je skupinu, u osmini finala izbacio Afganistan, ali je u četvrtfinalu U.A.E. upisao minimalnu pobjedu. Osvetu im je servirao u lipnju ove godine…

Foto: REUTERS/Mohammed DabbousFoto: REUTERS/Mohammed Dabbous

Inače, Australija je u posljednjih pet utakmica upisala i pet pobjeda, ali usprkos svemu izgleda kako se u Kataru nemaju čemu nadati. Arnold preferira sustav 4-2-3-1, ponekad i 4-3-3 s dvije osmice i jednim korektorom vezne linije te bi tako trebali zaigrati i na SP-u.

Spomenimo kako Arnold paralelno vodi i australsku U23 reprezentaciju, a njegov ugovor ističe na kraju prvenstva. Možda se dogovori i nastavak suradnje ovisno o tome kako će se Australci predstaviti, ali o tom potom.

KLJUČNI IGRAČ: Matthew Ryan (30)

Kapetan Australije ima poprilično bogat CV za nekoga tko je tek ušao u najbolje vratarske godine. Branio je redom za Central Coast, Club Brugge, Valenciju, Genk, Brighton, Arsenal i Real Sociedad, a od ovog ljeta je član danskog velikana Kopenhagena. Ima sjajan refleks, veoma je brz, a najveći trag dosad je ostavio na AMEX-u. Ako se traži dlaka u jajetu, može se reći da je sklon kiksevima te da mu možda nedostaje još koji centimetar (184), ali sve u svemu on je trenutno najbolje što Australija ima.

Foto: Action Images / Jed LeicesterFoto: Action Images / Jed Leicester

U Kopenhagenu nije standardan, minutažu dijeli popola s Poljakom Grabarom, ali u reprezentaciji nema konkurenciju. Danny Vuković ima 37, a kao što smo vidjeli ranije, Andrew Redmayne će ga zamijeniti samo ako dođe do raspucavanja. Ali, da do toga i dođe, Australia prvo mora proći grupu pa tako nema sumnje da bi takav rasplet 30-godišnjak sigurno potpisao.

MLADA NADA: Nathaniel Atkinson (23)

Desni bek škotskog Heart of Midlothiana ove sezone igra jako dobro. Može pokriti sve pozicije na desnoj strani terena pa ga se dosta 'šalta' malo gore, malo dolje, ali u svakom slučaju on će svoje isporučiti. Nije više klinac, ali i dalje ima puno vremena ispred sebe i puno prostora za napredak. Centaršut je puno poboljšao, fazu obrane također, a od njega se sad samo očekuje da postane još konkretniji.

Prošao je školu Melbourne Cityja koja surađuje s Manchester Cityjem te je čak postojala mogućnost da prije nekoliko godina ode u redove Građana i nastupa za U23 momčad, ali on se odlučio ostati u Australiji sve dok ga u siječnju 2022. nije pozvao Hearts. Ove sezone je asistirao u kvalifikacijama ze Europsku ligu protiv Züricha, zatim je zabio pogodak u Konferencijskoj ligi Bašakšehiru, a sve to je svojevrsni pokazatelj da igra dobro u onim važnim utakmicama. A na SP-u je svaka važna…

Za mjesto u momčadi bori se s Franom Karačićem te je u ovom trenutku gotovo pa nemoguće saznati tko ima prednost. Ali, nikad se ne zna, možda Karačić bude desni bek, a Atkinson desno krilo, iako je ta pozicija naoko rezervirana za Mathewa Allana Leckieja.

POPIS IGRAČA NA SP-u:

Vratari : Matthew Ryan (Copenhagen), Andrew Redmayne (Sydney FC), Danny Vuković (Central Coast Mariners)

Braniči: Miloš Degenek (Columbus Crew), Fran Karačić (Brescia), Nathaniel Atkinson (Hearts), Bailey Wright (Sunderland), Aziz Behich (Dundee United), Kye Rowles (Hearts), Harry Souttar (Stoke City), Joel King (OB), Thomas Deng (Albirex Niigata)

Veznjaci: Ajdin Hrustić (Verona), Aaron Mooy (Celtic), Riley McGree (Middlesbrough), Jackson Irvine (St. Pauli), Keanu Baccus (St Mirren) Cameron Devlin (Hearts)

Napadači: Martin Boyle (Hibernian), Mathew Leckie (Melbourne City), Jamie Maclaren (Melbourne City), Awer Mabil (Cadiz), Mitchell Duke (Fagiano Okayama), Craig Goodwin (Adelaide United), Jason Cummings (Central Coast Mariners), Garang Kuol (Central Coast Mariners)

OČEKIVANA FORMACIJA (4-2-3-1):

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Igrali biste da će Australija osvojiti SP? Uložite li dvije kune, dobit ćete - 600! Pa, eto, možda nije loše probati...

Ako pak vjerujete da Australci neće osvojiti nijedan bod u tri utakmice, Germania je spremila tečaj 6.50. Puno toga Germania ima u svojoj ponudi što bi vam moglo biti zanimljivo, kliknite OVDJE i uvjerite se sami...

Prognoza Germanijaka je da će Australci imati jedan lijepi izlet u Katar i da će se iz njega u 'Down Under' vratiti bez bodova. Možda jesu 41. reprezentacija na Fifinoj ljestvici, ali hajmo iskreno, tko bi Australiji dao ikakve šanse kad bi se primjerice morali susresti s Norvežanima koji imaju 5.15 bodova manje i koji su na 42. mjestu? Haaland po TM-u vrijedi 170 milijuna eura, a cijela reprezentacija Australije manje od 40 milijuna eura.

PROGNOZA: Skupina

Raspored:

22. studenoga

Al Janoub Stadium, Al Wakrah: Francuska - Australija (20.00)

26. studenoga

Al Janoub Stadium, Al Wakrah: Tunis – Australija (11.00)

30. studenoga

Al Janoub Stadium, Al Wakrah: Australija - Danska (16.00)


TUNIS: „AUT VIAM INVENIAM, AUT FACIM“

„Ili ću pronaći put ili ću ga stvoriti“, poznata je izreka Hanibala, jednog od najvećih ratnika i vojskovođa u povijesti čovječanstva. Hanibal je svojevremeno vladao Kartagom (danas Tunisom) te se za života borio protiv Rimskog Carstva, a najpoznatiji je bio po vojnoj taktici, baš kao i tragičnom svršetku života koji se dogodio u zatočeništvu nakon što je bio izdan od strane Armenaca koji su ga predali Rimljanima. Nije skončao na bojnom polju kako to doliči ponajvećem ratniku svih vremena, ali je zato ostavio neizbrisiv trag u formiranju Dragulja Sredozemlja.

Ako ste se pitali zašto predstavljanje tuniške reprezentacije započinjemo riječima Hanibala, odgovor je jednostavan: U njoj glavnu riječ također ima Hanibal!

O 19-godišnjem ofenzivnom veznjaku koji je ljetos otišao na jednogodišnju posudbu iz Manchester Uniteda u Birmingham priča se već nekoliko godina. Iako će mnogima na prvu u oko upasti njegova frizura na kojoj bi pozavidio čak i Marrouane Fellaini, Hannibal je igrač od kojeg se u skorijoj budućnosti očekuju velike stvari. Imao je samo 16 godina kad je Manchester United za njega uplatio na bankovni račun Monaca 10 milijuna eura, a uvriježeno je mišljenje da bi u ovoj sezoni trebao napraviti iskorak kojim bi se približio prvoj momčadi Crvenih vragova. Zasad mu ide sasvim solidno, a nešto slabije brojke (bez pogotka, dvije asistencije) mogu se objasniti preko toga što ga trener Birminghama John Eustace uglavnom koristi na poziciji zadnjeg veznog, a ne na mjestu desetke kako je to bilo prvotno zamišljeno. No, ne budi se United, ne buni se Hannibal, a ne buni se ni izbornik Tunisa Jalel Kadri kojem je sigurno drago da mu prva zvijezda reprezentacije igra standardno. Kod njega će Hannibal ipak biti nešto bliži golu, ali o tome nešto kasnije.

Tunis je do SP-a stigao nakon što su u doigravanju bili bolji od Malija. Ukupnih 1:0 iz dvije utakmice bilo je dovoljno za veliko slavlje u cijeloj zemlji, a opijen tim uspjehom izbornik je rekao da neovisno koga Tunis dobije u skupini, prolazak iste je imperativ i sve ispod toga je neuspjeh. Možda se malo zaletio, ali kad je jezik brži od pameti…

Najveća kvaliteta ovog današnjeg Tunisa leži u tome što je većina reprezentativaca iz SP-a u Rusiji i dalje na okupu, a njima su sad pridodani i igrači s dvojim državljanstvom koji rade razliku. Hannibal Mejbri, Aïssa Laïdouni, Omar Rekik i Yan Valery samo su neki od njih. Dakle, reprezentacija je otišla korak dalje, ali je li to dovoljno za prolazak skupine tek treba vidjeti. Iako, poraz u prijateljskom ogledu protiv Brazila 5:1 je veoma dobar indikator da će se to teško ostvariti.

Jalel Kadri vjeruje da će put do prolaska skupine ili pronaći ili stvoriti, ali to je lako za reći, a teško za ostvariti. Ali, Tunižane ne treba baš unaprijed otpisati…

PUT DO SP-a: U Afričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo osvojili su prvo mjesto u skupini B s dva boda više od Ekvatorijalne Gvineje, da bi onda u dodatnim kvalifikacijama s ukupnih 1:0 u dvije utakmice bili bolji od Malija. Pogodak s kojim su bukirali mjesto u Katru postigao je Moussa Sissoko u prvom od dva susreta. Nažalost po 22-godišnjeg Malijca, on je u 36. minuti matirao svojeg vratara Mounkoroa, a onda je četiri minute kasnije dobio crveni karton. Kao da autogol sam po sebi nije bio dovoljan…

IZBORNIK: Jalel Kadri (50)

Zanimljiva je priča miljenika tuniške javnosti Jalela Kadrija. Izbornik Tunisa postao je u siječnju ove godine, a ranije je vodio niz klubova iz Tunisa, Saudijske Arabije i Libije. U dva je navrata radio kao pomoćnik izbornika u tuniškoj reprezentaciji, a naklonost navijača, medija i cijele javnosti zadobio je kada je potpisao svoje ime na pobjedu protiv Nigerije u osmini finala Afričkog kupa nacija. Tada je izbornik Tunisa bio Mondher Kebaier, ali je zbog Covida morao propustiti drugi dio prvenstva. Tunis je ispao od Burkine Faso u četvrtfinalu, Kebaier je otišao, a Kadri dobio priliku o kojoj je sanjao.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File PhotoFoto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

„Ako ne prođemo skupinu, odlazim“, ponovio je Kadri prije mjesec dana u razgovoru na nacionalnoj televiziji , pa dodao:

„Imam ugovor koji se bazira na rezultatu. Ako budemo ispali iz grupe, ja ću na to i dalje gledati kao neuspjeh te ću otići“, zaključio je.

Jedno je to reći kad ne znaš da će ti protivnici biti Francuzi i Danci, ali kad znaš… Zanimljivo, u svakom slučaju.

ZVIJEZDA MOMČADI: Youssef Msakni

Ako ste pasionirani igrač Football Managera, ime ovog brzonogog lijevog krila vam je itekako dobro poznato. Danas 32-godišnji Mksakni je kapetan Tunisa, čovjek koji je dvaput osvajao nagradu za najboljeg igrača zemlje, koji je sudjelovao na pet Afričkih kupova i koji će uskoro postati rekorder po broju nastupa. Nedostaje mu još šest utakmica da izjednači Radhija Jaïdija (93), dok je na vječnoj ljestvici strijelaca na četvrtom mjestu sa 17 pogodaka.

Foto: REUTERS/Suhaib SalemFoto: REUTERS/Suhaib Salem

Msakni je sjajan igrač, brzina i dribling dvije su mu najveće vrline, ali prosječni nogometni fanatik o njemu neće previše znati budući da je gotovo pa cijelu karijeru proveo u Kataru. Najveći trag ostavio je u Al-Duhailu, odnosno Lekhwiyi, a od siječnja 2021. brani boje Al-Arabija. Inače, ako ste posebno veliki fan Jupiler Pro lige, možda Msaknija znate iz polugodišnje epizode u Eupenu, ali nakon samo 13 nastupa i tri postignuta pogotka on je odlučio kako je Katar za njega obećana zemlja te se u konačni vratio u Stars ligu gdje ima status jednog od najboljih stranih igrača u povijesti (još uvijek nije dostigao Južnokorejca Tae-hee Nama).

Msakni igra na mjestu lijevog krila, a iako više nije u najboljim igračkim godinama za igrača koji svoju igru bazira na brzini, okretnosti i prodornosti, Msakni je i dalje za većinu Tunižana 'tata nogometa'. Može se reći da je Msakni 'tuniški Ivan Perišić'.

MLADA NADA: Hannibal Mejbri

„Hannibal ante portas“, povikat će braniči Australije, Francuske i Danske kad talentirani 19-godišnjak sjajnog udarca i vizije bude imao loptu u nogama na 30-ak i manje metara od gola. Opasan je Hannibal, znalac, igrač poteza i pravi nebrušeni talent, ali on još mora puno 'žganaca pojesti' kako bi postao igrač za prvu momčad Uniteda.

Ali, nisu ljudi iz Uniteda tek tako za njega platili 10 milijuna eura. Nije im bilo bitno njegov zvučno ime ili simpatična pojava, oni su plaćali suhi talenat. A baš to posjeduje i je Hannibal.

Foto: REUTERS/Amr Abdallah DalshFoto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Iako je igrao za mlađe uzraste Francuske u kojoj je i rođen, prošle godine odlučio je prihvatiti poziv Tunisa te je dosad skupio 18 nastupa za reprezentaciju. Ako nastavi tim ritmom moguće je da jednog dana s vrha skine i Jaïdija i Msaknija, ali to je sad već daleka budućnost. Dobra vijest po izbornika Kadrija je ta što je Hannibal sadašnjost ove reprezentacije te bi on, zajedno s pouzdanim središnjim veznjakom Ellyesom Skhirijem trebao držati glavnu riječ u sredini. A to je najveći forte reprezentacije…

Prvijenac u reprezentaciji mogao bi dočekati baš u Kataru, a za potrebe njegove priče bilo bi sjajno kad bi to bilo u mrežu Francuske. Ali, ako bude i prije te treće utakmice, Hannibal se sigurno neće buniti.

POPIS IGRAČA NA SP-u:

Vratari: Mohamed Sedki Debchi (Espérance de Tunis), Aymen Dahmen (CS Sfaxien), Bechir Ben Saïd (US Monastir)

Braniči: Bilel Ifa (Kuwait SC), Montassar Talbi (Lorient), Ali Abdi (Caen), Nader Ghandri (Club Africain), Dylan Bronn (Salernitana), Mortadha Ben Ouanes (Kasımpaşa), Ali Maâloul (Al Ahly), Omar Rekik (Sparta Rotterdam), Mohamed Dräger (Luzern), Hamza Mathlouthi (Zamalek), Yann Valery (Angers)

Veznjaci: Saîf-Eddine Khaoui (Clermont), Ferjani Sassi (Al-Duhai), Hannibal Mejbri (Birmingham City), Ellyes Skhiri (FC Köln), Ghailene Chaalali (Espérance de Tunis), Anis Ben Slimane (Brøndby), Aïssa Laïdouni (Ferencváros)

Napadači: Youssef Msakni (Al-Arabi), Wahbi Khazri (Montpellier), Taha Yassine Khenissi (Kuwait SC), Seifeddine Jaziri (Zamalek), Naïm Sliti (Al-Ettifaq), Issam Jebali (OB)

OČEKIVANA FORMACIJA (4-5-1):

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Ako ćete se okladiti da će Tunis biti pobjednik SP-a, Germania za vas ima tečaj 400. Dakle, navali narode! Za prolaz u skupini, za kojeg izbornik vjeruje da neće izostati, ponuđeno je 3.80, dok je s druge strane tečaj da će Tunis biti posljednji u skupini 1.80.

Zanimljiv je pogled na fazu eliminacije: 1.20 je tečaj da će ispasti u skupini, 4.50 u osmini finala, 15 u četvrtfinalu, 50 u polufinalu, a 175 iznosi tečaj da će Tunis doći do finala i na kraju u istome izgubiti.

Ekipa koja voli 'long shotove' došla je na svoje…

No, u Germanijaku je razmišljanje drugačije. Usprkos svoj silnoj euforiji, Tunis će teško dalje od grupne faze. Možda do pobjede protiv Australije čak i mogu, ali nešto više od toga gotovo pa nemoguće. Iako, tko će ga znati s tim 'ratnicima'.

PROGNOZA: Skupina

Raspored:

22. studenoga

Education City Stadium, Al Rayyan: Danska - Tunis (14.00)

26. studenoga

Al Janoub Stadium, Al Wakrah: Tunis – Australija (11.00)

30. studenoga

Education City Stadium, Al Rayyan: Tunis - Francuska (16.00)




Tagovi

Francuska nogometna reprezentacijaDanska nogometna reprezentacijaTuniška nogometna reprezentacijaAustralska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Najava SP 2022

Ostale Vijesti