Skupina C: Messijev posljednji ples, Ochoa plete mrežu, što tu može Saudijska Arabija i koliko će zabiti Lewandowski?

Vrijeme Čitanja: 17min | sri. 16.11.22. | 08:06

U skupini C već su svi rezervirali prvo mjesto za Argentinu i Messija, a mnogi im predviđaju i samu titulu. Borba za drugo mjesto u skupini vodit će se između nezgodnih Meksika i Poljske, a Saudijskoj Arabiji se ne daju velike šanse

Na listama favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru većina će među glavnim favoritima istaknuti Argentinu. Ovo prvenstvo posljednji je ples argentinskog čarobnjaka Lionela Messija koji predvodi 25 'Europljana' u pohodu po trofej koji mu nedostaje u karijeri. Već na startu imaju relativno lagan zadatak za zagrijavanje, a onda slijede pravi testovi s Meksikom i Poljskom.

Baš te dvije reprezentacije dobivaju kod mnogih podjednake šanse u skupini C za prolaz u nokaut fazu. Isto tako njihova očekivanja su veća od onih koja im drugi daju. Meksikanci predvođeni legendarnim čuvarom mreže Ochom žele se minimalno dočepati četvrtfinala.

Sljedeću fazu želi i Poljska, a tu je Robert Lewandowski koji nikad nije zabio na Svjetskim prvenstvima pa bi mu ovo mogla biti i posljednja prilika. Njegovi golovi bit će potrebni Poljacima za ostvarenje želja.

Dok svi predviđaju siguran prolaz Argentincima ove dvije reprezentacije pokazale da znaju i iznenaditi, a najmanje iznenađenja očekuje se od Saudijske Arabije. Prvenstvo im je u susjedstvu, a na njega dolaze s isključivo igračima iz domaće lige. Svi im predviđaju kraj u skupini, a tako rasterećeni mogu nekome otkinuti i pokoji bod.

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.

ARGENTINA: ZADNJA PRILIKA MESSIJU DA IZBIJE I POSLJEDNJI ARGUMENT U RASPRAVAMA O NAJVEĆEM SVIH VREMENA

Kad ulazimo u rasprave o najvećem i najboljem nogometašu svih vremena mnogi će, da ne kažemo većina, pod broj 1 staviti argentinskog čarobnjaka Lionela Messija. Malo je toga što nije osvojio da je bilo u njegovoj domeni, točnije nedostaje mu samo jedna titula da izbije posljednji argument u ovim raspravama, a to je Svjetsko prvenstvo.

Argentina (3. po FIFA rankingu) je jedan od favorita prvenstva u Kataru i mnogi im predviđaju minimalno finale. Predvođena Messijem najbliže osvajanju Mundijala bili su 2014. godine u Brazilu kad su se morali zadovolji srebrom u finalu s Njemačkom. Dva puta su Argentinci osvajali najveće svjetsko nogometno natjecanje (1978. i 1986.), a srebrom su se kitili tri puta (1930., 1990. i 2014.).

Messi je apsolutni rekorder po broju nastupa (164) i golova (90) za Gauchose, a s obzirom na to da mu 35 godina ovo Svjetsko prvenstvo će se gledati ponajviše kroz prizmu njega i pohoda na titulu koja mu još jedino nedostaje u kolekciji.

Put do SP-a

Brazil je izdominirao u južnoameričkim kvalifikacijama, a može se reći da je i Argentina. Obje reprezentacije su prošle kroz kvalifikacije bez poraza, s tim da je Brazil imao više pobjeda. Argentina je na putu kroz kvalifikacije imala 11 pobjeda i šest remija.

Osim što su prošli kroz kvalifikacije bez poraza vrijedi istaknuti i titule koje su osvojili od posljednjeg Svjetskog prvenstva, a to su Copa America 2021. te Finalissima ove godine. Titulu najbolje momčadi u Južnoj Americi osvojili su pobjedom protiv najvećih rivala Brazila, a potom su zaigrali Finalissimu protiv prvaka Europe Talijana koje su pobijedili s 3:0 na Wembleyju.

REUTERS/Peter CziborraREUTERS/Peter Cziborra

Izbornik: Lionel Scaloni

Učenik ekscentričnog Jorgea Sampaolija gledao je s klupe poraz od Hrvatske na posljednjem Svjetskom prvenstvu. Započeo je trenerski put uz Sampaolija kao pomoćnik u Sevilli, a potom ga je pratio i u argentinskoj reprezentaciji na istoj funkciji. Odlaskom Sampaolija s mjesta izbornika dobio je privremeni mandat, a potom i dugoročni ugovor koji je potpisan do kraja 2026. godine nakon osvojene bronce na Copa Americi 2019. godine.

Argentina pod njegovim vodstvom ima osvojena dva trofeja, a u 49 utakmica na klupi kao izbornik upisao je 33 pobjede, 12 remija i tek četiri poraza. Posljednji poraz bio je u polufinalu Copa Americe 2019. godine protiv Brazila, a osveta je uslijedila u finalu 2021.

Scaloniju je reprezentacija jedino samostalno trenersko iskustvo, a s obzirom na to da za poraz s njima na klupi ne znaju od srpnja 2019. godine može se kazati da mu ide i više nego dobro. Za prvenstvo u Kataru odabrao je 25 igrača koji igraju za europske klubove te tek jednog iz argentinske lige i to vratara Franca Armanija.

Kao igrač nastupao je za Argentinu sedam puta, a na poziciji desnog beka branio je boje Newell'sa i Estudiantesa u Argentini dok je u Europi nosi dresove Deportivo La Coruñe, West Hama, Racing Santander, Lazija, Mallorce i Atalante.

 REUTERS/Ricardo Moraes REUTERS/Ricardo Moraes

Ključni igrač: Lionel Messi

Koji mu god epitet dodamo nećemo pogriješiti. Na listama najboljih svih vremena on će biti uvijek broj jedan, čak i ispred legendarnog mu sunarodnjaka Diega Armanda Maradone. No, da bi u domovini dobio to priznanje ravno Maradoninom, pa čak i veće, nedostaje mu titula svjetskog prvaka.

Kako smo već napomenuli, ovo prvenstvo bit će njegov posljednji ples i prilika da izbije svaki protuargument u raspravama o najboljem svih vremena. U njegovom slučaju najlakše je nabrojati trofeje i priznanja koja mu nedostaju, a tu se radi samo o jednom – Svjetskom prvenstvu. U Brazilu 2014. je bio blizu, biti blizu za njega više nije opcija. S 35 godina kao kapetan povest će Argentinu u pohodu na treću titulu prvaka svijeta u povijesti za ovu reprezentaciju.

REUTERS/Amr AlfikyREUTERS/Amr Alfiky

Mlada nada: Julian Alvarez

Iako je na popisu Scalonija najmlađu vezist Benfice Enzo Fernandez s 21 godinom, za rubriku mlada nada izabrali smo godinu starijeg napadača Manchester Cityja Juliana Alvareza. Došao je na plavu stranu Manchestera kao legitimni nasljednik velikog Kuna Aguera, ali se još nije uspio nametnuti Pepu Guardioli kao prvi izbor pored sjajnog Erlinga Haalanda.

Upisao je za City 20 nastupa u svim natjecanjima i s nešto slabijom minutažom uspio zabiti sedam golova te dva puta asistirati. U Englesku je došao kao najbolji igrač argentinske lige iz River Platea s kojim je osvojio sve što je mogao u Južnoj Americi. City od njega ima velika očekivanja u budućnosti, a isto tako i Argentinci.

Očekivana formacija (4-4-2)


Argentinskih 26 za SP

Vratari: Emiliano Martinez (Aston Villa), Franco Armani (River Plate), Geronimo Rulli (Villarreal)

Obrana: Gonzalo Montiel (Sevilla), Nahuel Molina (Atletico Madrid), German Pezzella (Real Betis), Cristian Romero (Tottenham Hotspur), Nicolas Otamendi (Benfica), Lisandro Martinez (Manchester United), Juan Foyth (Villarreal), Nicolas Tagliafico (Olympique Lyonnais), Marcos Acuna (Sevilla)

Vezisti: Leandro Paredes (Juventus), Guido Rodriguez (Real Betis), Enzo Fernandez (Benfica), Rodrigo De Paul (Atletico Madrid), Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen), Alejandro Gomez (Sevilla), Alexis Mac Allister (Brighton & Hove Albion)

Napad: Paulo Dybala (AS Roma), Lionel Messi (Paris Saint-Germain), Angel Di Maria (Juventus), Nicolas Gonzalez (Fiorentina), Joaquin Correa (Inter Milan), Lautaro Martinez (Inter Milan), Julian Alvarez (Manchester City)

Što kaže Germania, a što Germanijak

Prema Germaniji Argentina je uz Englesku s tečajem 8.00 treći favorit za osvajanja Svjetskog prvenstva u Kataru. Ispred su tek Brazil (5.50) i Francuska (7.00) dok ih prate Španjolci (9.00) i Nijemci (10.00).

Što kaže Germanijak? Gledajući sve navedeno i poseban motiv koji ima Messi finale je najmanje što možemo prognozirati. Ova selekcija balansiranija je od one u Rusiji, Scaloni ima na svim pozicijama što mu treba, a za ovaj put se pripremaju posljednje tri godine. Već u osmini finala mogu dobiti Francuze ili neugodne Dance koji se natječu u skupini D, ali u toj fazi nema laganih protivnika i na putu do finala ako žele još jedan trofej u kolekciji moraju slaviti protiv svih. Jesu li za to sposobni? S obzirom na pokazano u zadnje tri godine teško je sumnjati.

Prognoza: Finale

Raspored Argentine na Svjetskom prvenstvu:

22. studenog, Lusail Iconic Stadium, Al Daayen: Argentina – Saudijska Arabija (11.00)

26. studenog, Lusail Iconic Stadium, Al Daayen: Argentina – Meksiko (20.00)

30. studenog, Stadium 974, Doha: Poljska – Argentina (20.00)

SAUDIJSKA ARABIJA: GOTOVO POLOVICA IGRAČA IZ JEDNOG KLUBA

Jedna su od nepoznanica ovog Svjetskog prvenstva koje im se odigrava u susjedstvu. Tradicionalno su orijentirani na domaću ligu koja privlači brojna poznata europska imena. S obzirom na dobre uvjete u domaćim okvirima rijetko tko se odluči na iskorak u Europi pa onda i ne čudi da je cijela selekcija Saudijske Arabije iz domaće lige. Zanimljivo je da gotovo polovica reprezentativnih igrača dolazi iz aktualnog prvaka tamošnjeg prvenstva Al-Hilala.

Ovo će im biti peti nastup na Svjetskim prvenstvima, a najveći uspjeh im je osmina finala 1994. godine. Iako su nepoznanica kroz kvalifikacije su prošli s tek jednim porazom i završili su na prvom mjestu u skupini s Japanom i Australijom.

Uoči konačne predaje popisa imali su niz problema pa je tako udaljen zbog dopinga Fahad Al-Muwallad. Zbog ozljede je otpao vratar Abdullah Al-Mayouf, a pod velikim upitnikom je vezist Abdulelah Al-Malki.

Put do SP-a

Azijske kvalifikacije igraju se kroz četiri stupnja, a taj četvrti su dodatne kvalifikacije za dvije trećeplasirane reprezentacije iz trećeg stupnja. Prvi služi za kvalifikaciju u drugi u kojem je osam skupina. U drugom su krenule kvalifikacije za Saudijsku Arabiju koja je u skupini D završila na prvom mjestu bez poraza sa šest pobjeda i dva remija. Treći stupanj se igra u dvije skupine, a Saudijska Arabija je i tu u svojoj skupini završila na prvom mjestu. Natjecali su se s Japanom, Australijom, Omanom, Kinom i Vijetnamom.

Od svih im je tek Japan uspio nanijeti poraz ispred kojeg su završili s bodom više. Slavili su u ovoj fazi sedam puta te su dva remizirali.

REUTERS/Pablo MoranoREUTERS/Pablo Morano

Izbornik: Hervé Renard

Ovaj 54-godišnji Francuz ima dugogodišnje iskustvo vođenja reprezentacija. Prvi dodir s nekom nacionalnom vrstom bio mu je 2007. godine u Gani gdje je radio kao pomoćnik sunarodnjaku Claudeu Le Royu. Samostalno je potom vodio Zambiju u dva navrata, Angolu, Obalu Bjelokosti i Maroko, a osvajao je Afrički kup nacija sa Zambijom i Obalom Bjelokosti.

Svjetsko prvenstvo mu nije strano natjecanje, na njemu je već sudjelovao s Marokom u Rusiji gdje u skupini sa Španjolskom, Portugalom i Iranom završio na posljednjem mjestu. Uzeli su tad bod Španjolskoj u remiju od 2:2, ali su poraženi od Portugala(0:1) i Irana (0:1).

Maroko je vodio do ljeta 2019. godine, a onda je prihvatio posao izbornika Saudijske Arabije. Renard preferira 4-2-3-1 sustav igre, u zadnje vrijeme 4-3-3, a Saudijska Arabija je pod njegovim vodstvom u 31 utakmici ostvarila 16 pobjeda, 11 remija i četiri poraza.

REUTERS/Suhaib SalemREUTERS/Suhaib Salem

Ključni igrač: Salem Al-Dawsari

Jedan je od najiskusnijih u ovoj selekciji i rijetkih koji se okušao u Europi. Bio je dio Villarreala u kojem se nije naigrao, ali je zato u domovini ikona. Ima pet naslova prvaka Saudijske Arabije, ukupno pet Kupova te dvije azijske Lige prvaka s Al-Hilalom.

Za reprezentaciju je upisao 70 nastupa i zabio 17 golova, a to ovo 31-godišnje lijevo krilo čini najboljim strijelcem trenutne selekcije.

Mlada nada: Firas Al-Buraikan

Karijeru je počeo u Al-Nassru s kojim je osvojio saudijsko prvenstvo, a u ljeto 2021. prešao je u Al-Fateh. Ove sezone je četvrti strijelac domaćeg prvenstva, a za reprezentaciju je debitirao u listopadu 2019. i dosad upisao 26 nastupa te zabio šest golova.

Transfermarkt ga cijeni na 1.8 milijuna eura, a istu cijenu drži Al-Dawsari te su drugi najskuplji igrači Renardove selekcije. On je i trenutno prvi napadač nacionalne vrste Saudijske Arabije.

REUTERS/Amr Abdallah DalshREUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Očekivana formacija 4-3-3


Saudijskih 26 za SP

Vratari: Mohamed Al-Owais (Al-Hilal), Nawaf Al-Aqidi (Al-Nassr), Mohamed Al-Yami (Al-Ahly)

Obrana: Yasser Al-Shahrani (Al-Hilal), Ali Al-Bulaihi (Al-Hilal), Abdulelah Al-Amri (Al-Nassr), Abdullah Madu (Al-Nassr), Hassan Tambakti (Al-Shabab), Sultan Al-Ghanam (Al-Nassr), Mohammed Al-Breik (Al-Hilal), Saud Abdulhamid (Al-Hilal)

Vezisti: Salman Al-Faraj (Al-Hilal), Riyadh Sharahili (Abha), Ali Al-Hassan (Al-Nassr), Mohamed Kanno (Al-Hilal), Abdulelah Al-Malki (Al-Hilal), Sami Al-Najei (Al-Nassr), Abdullah Otayf (Al-Hilal), Nasser Al-Dawsari (Al-Hilal), Abdulrahman Al-Aboud (Ittihad), Salem Al-Dawsari (Al-Hilal), Hattan Bahebri (Al-Shabab)

Napad: Nawaf Shaker al-Abed (Al-Shabab), Haitham Asiri (Al-Ahly), Saleh Al-Shehri (Al-Hilal) Firas Al-Buraikan (Al-Fateh) 

Što kaže Germania, a što Germanijak?

U njih i Kostariku kladionica ima najmanje vjere da će osvojiti Svjetsko prvenstvo. Tečaj od 750 još je jedan pokazatelj kolikim ih se autsajderima smatra.

A što kaže Germanijak? U skupini s Argentinom, Poljskom i Meksikom teško možemo očekivati velika čuda za Saudijce. Prolazak skupine bio bi ogromno čudo, a realnost u ovoj postavi je ipak posljednje mjesto u skupini.

Prognoza: Ispadanje u skupini

Raspored Saudijske Arabije na Svjetskom prvenstvu

22. studenog, Lusail Iconic Stadium, Al Daayen: Argentina – Saudijska Arabija (11.00)

26. studenog, Education City Stadium, Doha: Poljska – Saudijska Arabija (14.00)

30. studenog, Lusail Iconic Stadium, Al Daayen: Saudijska Arabija – Meksiko (20.00)

MEKSIKO: VRIJEME UKAZANJA GUILLERMA OCHOE

Svako veliko natjecanje ova reprezentacija mnogima je neugodan protivnik u skupinama, ali dalje od četvrtfinala nikada nisu išli. S idejom i uvjerenjem da će biti iznenađenje prvenstva poveo je svoje igrače u Katar izbornik Gerardo Martino čiji je popis prije koji dan naišao na brojne kritike u domovini izostavljanjem najboljeg strijelca u povijesti Chicharita.

Posljednji put četvrtfinale Svjetskog prvenstva igrali su prije 36 godina, točnije na turniru kojem su bili domaćini 1986. godine. Nakon toga sedam puta zaredom su ispadali u prvoj nokaut rundi, posljednji put od Brazila u Rusiji 2018. godine.

Meksiko je imao relativno lak put do Katara ali su uspjeli premostiti brojne prepreke i plasirati se na Svjetsko prvenstvo. No kritike su upućene izborniku Martinu što zbog rezultata, izvedbe i na koncu izostanka nekih ključnih ljudi. No ono što je sigurno izostati neće legendarni vratar Guillermo Ochoa koji je na posljednja dva Svjetska prvenstva oduševljavao svojim obranama, a da je Meksiko otišao koji korak dalje nije isključeno da bi se okitio i titulom najboljeg vratara natjecanja. Danas 37-godišnjak u smiraju karijere brani za klub u kojem je i počeo, meksičku Club Americu, a svi koji su pratili njegove nastupe na Svjetskim prvenstvima 2014. i 2018. sjećaju se obrana kojima je zaustavljao brojne napadače. Briljirao je u Brazilu protiv Kameruna (1:0) i domaćina (0:0), a tad mu je u skupini jedini gol zabio Ivan Perišić u porazu Hrvatske (1:3). U osmini finala je Meksiko poražen od Nizozemske te godine, a Ochoa je ponovno bio najbolji igrač utakmice. Briljirao je i četiri godine kasnije pa su njegovo ime na popisu za Katar mnogi u nogometnoj javnosti dočekali s oduševljenjem.

Problem bi im mogla biti ozljeda prvog napadača Raula Jimeneza. Koliko će još trajati oporavak centarfora Wolvesa nije poznato, ali Martino ga je poveo u Katar. Dok se on neoporavi u špici se očekuje Martin.

Put do SP-a

Nije to bio idealan put na koji su se navikli Meksikanci u sjevernoameričkim kvalifikacijama, ali su prošli bez većih problema. Završili su na drugom mjestu iza Kanade s istim brojem bodova, ali protivnici Hrvatske na Svjetskom prvenstvu imali su bolju gol-razliku.

Meksiko je u kvalifikacijama slavio osam puta, četiri su remizirali, a upisali su i dva poraza. Oba poraza bila su u studenom prošle godine, a protiv njih su slavili Kanada (2:1) i SAD (2:0).

Adam Hagy-USA TODAY SportsAdam Hagy-USA TODAY Sports

Izbornik: Gerardo Martino

Gerardo Daniel 'Tata' Martino López u svijetu nogometa nije strano ime i na listi trenera ove skupine najiskusniji je stručnjak. Svi ga se sjećaju kao trenera Barcelone s kojom je osvojio Superkup i drugo mjesto na koje je pao u posljednjem kolu sezone 13/14. Vodio je i Paragvaj do četvrtfinala Svjetskog prvenstva 2010., a izborničku funkciju u domovini Argentini prihvatio je nakon Svjetskog prvenstva 2014. Vodio je Argentinu do finala Copa Americe gdje bio bolji Čile u raspucavanju jedanaesteraca.

Meksiko je preuzeo u siječnju 2019. godine i u prvoj godini mandata osvojio s njima Gold Cup, a u istom natjecanju izgubio je finale prošle godine od SAD-a.

Gerardo Martino preferira igrati vrlo visok presing i napadački stil nogometa. Sve Martinove momčadi imaju iste prepoznatljive osobine: igraju napadački nogomet, kreativni su i stil se temelji na brzim dodavanjima, a preferira napadački 4-3-3 sustav.

Meksiko je vodio u 62 utakmice te ostvario 41 pobjedu, 11 remija i 10 poraza.

REUTERS/ Jorge CabreraREUTERS/ Jorge Cabrera

Ključni igrač: Andrés Guardado

On i Ochoa vođe su ove iskusne momčadi. Kao i vratar, Guardado se pojavljuje na svom petom Svjetskom prvenstvu, čime je izjednačio nacionalni rekord Antonija Carbajala. Otkako je debitirao na Svjetskom prvenstvu s 19 godina u Njemačkoj 2006., Guardado je postao neka vrsta konstante u reprezentaciji Meksika.

Veznjak je najavio da će se povući iz međunarodnog nogometa nakon Katara 2022. Jako je važna i utjecajna karika na terenu i van njega, produžena je ruka Martina, a nadimak mu je 'El Principito' (Mali princ). Počeo je kao krilo, povremeno igrajući na poziciji lijevog beka, a poznat je postao po svojoj brzini dok je u sredinu prešao 2014. godine kad su ga ozljede malo usporile i tu se sjajno snašao.

Proteklog ljeta prolazio je dramu u klubu. Bilo je upitno hoće li ga Real Betis moći registrirati zbog financijskog fair-playa, a situacija je na kraju riješena.

Mlada nada: Kevin Álvarez

Tata Martino slagao je popis s uglavnom iskusnim igračima, a na njemu nije bilo mjesta za 20-godišnjeg ofenzivnog veznjaka LA Galaxyja Efraína Álvareza. Na popisu nema ni 23-godišnjeg napadača Joséa Juana Macíasa koji pauzira zbog teške ozljede još od veljače, a Meksikance je oduševio s četiri gola u pet nastupa.

Najmlađi na Martinovom popisu je Kevin Álvarez, 23-godišnji desni bek koji je od početka karijere vjeran meksičkoj Pachuci. Transfermarkt ga cijeni na 6 milijuna eura, a dosad je za Meksiko upisao osam nastupa.

Očekivana formacija (4-3-3)


Meksičkih 26 za SP

Vratari:Guillermo Ochoa (America), Alfredo Talavera (Juarez), Rodolfo Cota (Leon)

Braniči: Jorge Sanchez (Ajax Amsterdam), Kevin Alvarez (Pachuca), Nestor Araujo (Amerixa), Johan Vasquez (US Cremonese), Gerardo Arteaga (KRC Genk), Hector Moreno, Cesar Montes, Jesus Gallardo (svi Monterrey)

Vezisti: Erick Gutierrez (PSV), Orbelin Pineda (AEK Atena), Hector Herrera (Houston Dynamo), Andres Guardado (Real Betis), Roberto Alvarado (Guadalajara), Edson Alvarez (Ajax Amsterdam), Luis Chvez (Pachuca), Luis Romo (Monterrey), Carlos Rodriguez, Uriel Antuna (oba Cruz Azul)

Napadači: Hirving Lozano (Napoli), Rogelio Funes Mori (Monterrey), Henry Martin (America), Raul Jimenez (Wolverhampton Wanderers), Alexis Vega (Guadalajara)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Meksiko je 13 reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici, a prognoza je da će se u skupini s Poljskom boriti za drugom mjesto. Tečaj da će biti u prvaci u Germaniji iznosi 150 koliko je i na Poljsku.

A što kaže Germanijak? S obzirom na iskustvo igranja jakih turnira i poziciju vjerujemo da mogu doći do nokaut faze. Želja im je minimalno dosegnuti četvrtfinale, a tu im dajemo nešto veću prednost nego Poljacima ta prva utakmica s njima bit će najbolji pokazatelj.

Prognoza: Četvrtfinale

Raspored Meksika na Svjetskom prvenstvu

22. studenog, Stadium 974, Doha: Meksiko - Poljska (17.00)

26. studenog, Lusail Iconic Stadium, Al Daayen: Argentina – Meksiko (20.00)

30. studenog, Lusail Iconic Stadium, Al Daayen: Saudijska Arabija – Meksiko (20.00)

POLJSKA: NADAJU SE NOKAUT FAZI PRVI PUT OD 1986.

Kvalifikacije su završili kao drugi u skupini iza jake Engleske, a vodio ih je tad Paulo Sousa. Čekalo ih je doigravanje za Katar, a Sousa je utom trenutku otišao u brazilski Flamengo i prepustio klupu Czeslawu Michneiwiczu.

Budući da je Rusija isključena iz doigravanja, Poljska je prošla izravno u finale gdje je slavila protiv Švedske i plasirala se u Katar. Prije četiri godine u Rusiji završili su na posljednjem mjestu skupine H iza Kolumbije, Japana i Senegala, a ove se nadaju prolaskom u nokaut fazu. Malo je tad nedostajalo, a Michniewicz će s iskusnim igračima poput Roberta Lewandowskog nastojati pronaći idealnu ravnotežu između starijih igrača i talenata u usponu. O tome će ovisiti i koliko mogu na ovom natjecanju te mogu li više nego prije četiri godine.

Bit će zanimljivo pratiti i igru Lewandowskog, rasnog strijelca koji ruši sve rekorde pa će biti i njegov učinak pod povećalom.

Put do SP-a

Kako smo već napomenuli, Poljska se plasirala u Katar preko dodatnih kvalifikacija. U finalu su s 2:0 savladali Šveđane, a u kvalifikacijama su u skupini završili iza Engleske koja je prošla bez poraza. Na kraju su imali 20 bodova te šest puta slavili i po dva remizirali i gubili.

Prošle godine sudjelovali su i na Euru, a u skupini sa Slovačkom, Španjolskom i Švedskom upisali su dva poraza i remi.

REUTERS/Kacper PempelREUTERS/Kacper Pempel

Izbornik: Czeslaw Michniewicz

Odlaskom Paula Souse spominjala su se brojna imena za preuzimanje izborničke funkcije u Poljskoj. Izbor je na kraju pao na Michniewicza, trenera poznatog u poljskim krugovima.

Nije imao inozemnu karijeru kao trener, vodio je isključivo poljske klubove, a najveći uspjesi su mu dvije titule prvaka u Poljskoj, dva poljska Superkupa i jedan Kup.

Ovo prvenstvo mu je zapravo i test hoće li se zadržati na klupi nacionalne vrste. Naime, početkom godine potpisao je ugovor do kraja 2022. s opcijom produljenja koja zapravo najviše ovisi o daljnjem plasmanu Poljaka. Preferira igru s trojicom iza i jednim isturenim napadačem u sustavu 3-4-2-1.

REUTERS/Kacper PempelREUTERS/Kacper Pempel

Ključni igrač: Robert Lewandowski

Poljski kapetan legendarne karijere s velikim brojem individualnih priznanja i momčadskih trofeja. Samo podatak da je u 384 utakmice zabio 312 golova u Bundesligi igrajući za Bayern i Borussiju Dortmund je dovoljno nevjerojatan.

Golgeterska forma koja ga krasi nastavila se i ove sezone u Barceloni gdje se uklopio brzo u La Ligu u nastavio gdje je stao u Njemačkoj. Impresivna je njegova statistika i za reprezentaciju čiji je dres nosio u 132 utakmice i zabio 76 golova čime je postao rekorder, ali jedna stvar mu nedostaje u životopisu.

Nije nikad zabio na Svjetskom prvenstvu. Stoga će biti zanimljivo pratiti njegov učinak na ovom natjecanju u Kataru, a njegovi golovi bit će potrebni za prolaz u nokaut fazu. Velika je to motivacija 34-godišnjem napadači koji je ključna figura poljske nacionalne vrste u svim segmentima.

REUTERS/Piroschka Van De WouwREUTERS/Piroschka Van De Wouw

Mlada nada: Nicola Zalewski

Ovaj 20-godišnji ljevonogi veznjak rođen je u Italiji, a dijete je Rome za koju nastupa u Serie A. Prošle godine priključen je prvoj momčadi, a u samo godinu dana cijena mu je skočila rapidno na 15 milijuna eura.

Veliki Jose Mourinho ove sezone koristio ga je u gotovo svim utakmicama ove sezone. Izostao je tek u pet utakmica, a za Romu je ove sezone odigrao 16 utakmica u Serie A i Europskoj ligi i dobio ukupno 981. minutu.

Za Poljsku je debitirao prošle godine protiv San Marina, a ukupno je skupio sedam nastupa i posljednjim utakmicama Lige nacija nametnuo se kao prvotimac na lijevoj strani.

Otkrio ga je rano legendarni Poljak Zbigniew Boniek pa je prošao selekcije od U-16 do seniorske reprezentacije za Poljsku. Velike nade u njega će polagati i Michniewicz, a odradili ovo prvenstvo dobro pitanje je koliko će još Roma moći odbijati brojne zainteresirane strane za ovog talentiranog lijevog veznog.

Očekivana formacija (3-4-2-1)


Poljskih 26 za SP

Vratari: Wojciech Szczesny (Juventus), Kamil Grabara (Kopenhagen), Lukasz Skorupski (Bologna)

Braniči: Jan Bednarek (Aston Villa), Kamil Glik (Benevento), Robert Gumny (FC Augsburg), Artur Jedrzejczyk (Legia Waršava), Jakub Kiwior (Spezia), Mateusz Wieteska (Clermont), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Matty Cash (Aston Villa), Nicola Zalewski (AS Roma)

Vezisti: Krystian Bielik (Birmingham City), Przemyslaw Frankowski (Lens), Kamil Grosicki (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Al-Shabab), Jakub Kaminski (VfL Wolfsburg), Michal Skoras (Lech Poznan), Damian Szymanski (AEK Atena), Sebastian Szymanski (Feyenoord), Piotr Zielinski (Napoli), Szymon Zurkowski (Fiorentina)

Napadači: Robert Lewandowski (Barcelona), Arkadiusz Milik (Juventus), Krzysztof Piatek (Salernitana), Karol Swiderski (Charlotte FC)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Na predstavljanju Meksika već smo otkrili da je tečaj na Poljsku 150 za osvajanje Svjetskog prvenstva. Isti tečaj obje reprezentacije nose za prolaz skupine, a i u ostalim kategorijama u Germaniji su izjednačeni.

Germanijak pak u ovoj grupi malo više naginje na prolaz Meksika pa smo mišljenja da bi Poljaci i ovo natjecanje mogli završiti u skupini.

Prognoza: Ispadanje u skupini

Raspored Poljske na Svjetskom prvenstvu

22. studenog, Stadium 974, Doha: Meksiko – Poljska (17.00)

26. studenog, Education City Stadium, Doha: Poljska – Saudijska Arabija (14.00)

30. studenog, Stadium 974, Doha: Poljska – Argentina (20.00)



Tagovi

Argentinska nogometna reprezentacijapoljska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Najava SP 2022saudijska nogometna reprezentacijameksička nogometna reprezentacijaKatar 2022

Ostale Vijesti