Nikku/XINHUA/PIXSELL
Nikku/XINHUA/PIXSELL

Skočić sigurno vodi zemlju s 80 milijuna izbornika prema SP-u

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 17.09.21. | 18:00

Hrvatski stručnjak na kupi Irana ima devet pobjeda iz isto toliko utakmica i gol razliku 28-2

Kada je Dragan Skočić ušao u cipele Marca Wilmotsa, naslijedivši čuvenog Belgijca na kupi reprezentacije Irana, dočekan je skepsom. Nije pomogla niti reputacija čovjeka koji je vodio četiri domaća kluba i nizao uspjehe s njima. Iran je bio u teškoj situaciji. Dva poraza smijenili su Wilmotsa i trebalo je spasiti što se spasiti može. Godinu i pol kasnije, Skočić ima devet utakmica, devet pobjeda i gol razliku 28-2. I na pravom je putu da sljedeće godine vodi Iran na SP-u.

Ovih dana je u rodnoj Rijeci. Odmara i priprema se za nastavak kvalifikacijskog puta.

“Dobro je. Zadovoljan sam kako stvari stoje pogotovo ako uzmem u obzir okolnosti koje su bile kada sam preuzeto Iran. Dva poraza stvorili su neviđen pritisak, nismo smjeli izgubiti niti bod a kvalifikacije su centralizirane u Bahreinu kojeg Iran nikada nije dobio u gostima te Irak s kojim smo imali lošu seriju”, prisjeća se Skočić svojih početaka na klupi nacije s 80 milijuna stanovnika i isto toliko nogometnih izbornika.

“Pritisak? Ne možete niti zamisliti. Od medija, javnosti pa do navijača. Svi imaju svoje mišljenje i zaista je teško u takvim okolnostima raditi ali volim izazove. Cijela karijera mi je izazov i znao sam što me čeka. Nemam problem s time”, priča naš sugovornik.

Unatoč stresu, Skočić je uspio održati brod na površini. Prvo je upoznao kadar s kojim raspolaže u pobjedama u prijateljskim susretima s Uzbekistanom, BiH i Sirijom. Onda su krenule kvalifikacije u kojima su padali Hong Kong, Bahrein i Kambodža koja je stradala s 10-0. Minimalna pobjeda nad Irakom i Sirijom te gostujuća, opet nad Irakom ali ovoga puta s 3-0 kreirale su zavidnu dozu optimizma u Teheranu.

“Mislim da sam kroz ove utakmice dobio povjerenje javnosti. No, preiskusan sam da ne bi znao kako je rezultat mjerilo svega. Danas jesi, sutra nisi. I zato sam maksimalno posvećen cilju. Sada je lakše jer smo ušli u neko dobro razdoblje, nema skepse koja je bila prisutna na početku pogotovo jer dolazim na poziciju koju su prije mene imali Wilmots i Queiroz. Osjećam povjerenje navijača i to me puni dobrom energijom i optimizmom”, jasan je Skočić koji je ovih dana dobio posebno povjerenje za svoj rad. Naime, Iran je trenutno 22 reprezentacija svijeta. Primjerice, Hrvatska je 17…

“I još mi nedostaje jedna utakmica pa da Iran ima najveći niz pobjeda u povijesti”, dodao je Skočić koji će po rekord ići već sljedećeg mjeseca kada igra protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pet dana kasnije je sudar s Južnom Korejom s kojom se tuče za vrh. Dvije reprezentacije iz skupine idu na SP, treći će u razigravanje.

“Ma svaka je bitna. Najgore što bi nam se sada moglo dogoditi jest neko opuštanje jer smo dobro krenuli. Maksimalna mobilizacija, ozbiljnost u pristupu i slavlje tek onog trenutka kada osiguram plasman. Do tada moramo biti 100 posto unutra. No, imam iskusne igrače, karakterne profesionalce pa je i meni lakše”.

Skočić zaista ima nekoliko imena koja odskaču. Prije svega to je Sardar Azmoun iz Zenita koji je u strašnoj golgeterskoj formi. Potom Mehdi Taremi iz Porta, pa Alireza Jahanbakhsh iz Feyenoorda. Zaista respektabilna ofenziva. Tu je i jedno poznato ime iz HNL-a.

“Moharrami je meni izuzetno bitan igrač. Zaista mislim da posjeduje kvalitetu za Dinamo ali je imao mali problem s ozljedama. Sada je sve u redu i vjerujem da će ubrzo pokazati sve ono što o njemu znam”, jasan je Skočić koji je ovih dana navratio do svog bivšeg pomoćnika Krunoslava Rendulića na trening Gorice. U fokusu je bio Delfi koji je stigao u Goricu iz Belgije a trenutno igra za U-23 reprezentaciju Irana.

“Mlad i potentan igrač kojem treba vremena da se malo adaptira. U svakom slučaju ima kvaliteta za Goricu, pogotovo u fizičkom smislu. Znate, Iranci imaju tu genetiku da su fizički iznimno superiorni. Nije čudo što su sjajni u sportovima poput dizanja utega, hrvanja…”, procjena je Skočića koji redovito prati HNL koje je nikada zanimljivije.

“Dinamo je svijet za sebe, ali ove godine ima jaku konkurenciju i više neće biti toliko dominantan kao što smo ga imali prilike gledati prošlih sezona. Veseli me dobar Hajduk i Osijek a pogotovo moja Rijeka. Dakako da je Dinamo po kvaliteti najbliži naslovu, no i ovi drugi imaju potpuno pravo da se nadaju. Bit će zanimljivo u svakom slučaju”, poručio je za kraj.


Tagovi

Dragan Skočićiranska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti