DANIELE MASCOLO/Action Images
DANIELE MASCOLO/Action Images

Skandal u Crvenoj zvezdi: Igrač lažirao ime, prezime, godine i državljanstvo

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 27.04.21. | 13:09

Prijeti suspenzija čitavoj reprezentaciji

Zvezdin veznjak Guelor Kanga glavni je lik nevjerojatne priče koja bi mogla imati ozbiljne posljedice.

Francuski mediji otkrili su da je spomenuti reprezentativac Gabona lažirao identitet i da njegovo ime i prezime, godine i državljanstvo nisu točni.

Prema do sad službenim podacima, njegovo pravo ime glasi Guelor Kanga Kaku i rođen je 1990. godine u Oyemu u Gabonu. Nogometom se navodno počeo baviti u rodnoj zemlji poslije čega je igrao za ruski Rostov tri godine. U ljeto 2016. je došao u Crvenu zvezdu, bio jedan od njenih najboljih igrača i nakon dvije i pol godine je prodan češkoj Sparti. I tamo je proveo dvije i pol godine da bi se ljetos vratio u Crvenu zvezdu.

Reprezentativac Gabona je od 2012. godine i do sad je odigrao 47 utakmica. Nedavno su se Kanga i Gabon plasirali na Afrički kup nacija koji se sljedećeg ljeta održava u Kamerunu.

Ali kako stavri stoje, tamo Kange neće biti...

Francuski Canal+ je objavio priču da Kanga ima lažni identitet i da mu slijedi suspenzija iz reprezentativnih natjecanja. Možda čak i kompletna reprezentacija Gabona bude izbačena sa natjecanja.

Priča je krenula iz Nogometnog saveza DR Congoa. Upravo je preko te reprezentacije Gabon pobjedom osigurao plasman na Afrički kup nacija, ali je sad usljedila kontraofenziva za zelenim stolom.

Iz Congoa tvrde da je Kanga igrao pod lažnim identitetom. Oni nude dokaze da se Zvezdin igrač zove Kiaku Kiaku Kiangana i da je rođen 1985. godine u Kinshasi. Prema njihovim navodima, Kanga je promijenio identitet kad je stigao kao mladić u momčad gabonskog drugoligaša GBI. Učinio je to pod pritiskom tadašnjeg trenera jer je klub bio limitiran brojem stranaca.

Na udaru je sad i Nogometna federacija Gabona koja se optužuje da je lažirala dokumente. Kazne bi mogle biti velike, a Zvezdin veznjak bi mogao na dugu pauzu od nogometa.



Tagovi

Crvena zvezdaGuelor Kanga

Ostale Vijesti