Skandal - predsjednik FIFA-e, Infantino, pomogao Cityu i PSG-u izbjeći kaznu financijskog fair-playa!

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 02.11.18. | 19:04

Optužbe na račun Giannija Infantina.

O financijskom fair-playu (FFP) naveliko se pisalo posljednjih godina, a da je izvorno plemenit plan kolabirao, bilo je jasno 2014. godine kada su ga 'zaobišli' upravo oni subjekti zbog kojih je on i uveden.

Manchester City i Paris Saint-Germain, pod vodstvom petrodolara s Bliskog istoka, uspjeli su svojedobno izbjeći glavnu kaznu za nepoštivanje FFP-a – diskvalifikaciju iz Lige prvaka, prenosi njemački list Der Spiegel na osnovi dokumenata koji su procurili na stranici Football Leaks.

ODIGRAJ Napoli - PSG

Trenutni predsjednik krovne svjetske nogometne organizacije FIFA-e, Gianni Infantino, sudjelovao je tada u tom procesu kao zamjenik Michela Platinija koji je u to doba obnašao dužnost predsjednika UEFA-e. Njih su dvojica imali nekoliko tajnih sastanaka sa vlasnikom PSG-a, Nasserom Al-Khelaifijem kao i sa Sheikhom Mansourom koji u svom vlasništvu posjeduje Manchester City.

Pravila FFP-a su nalagala da klubovi nisu smjeli imati manjak veći od 45 milijuna eura  razdoblju od uvođenja FFP-a 2011. godine do 2013. godine, kao ni manjak veći od 30 milijuna eura u trećoj godini od uvođenja ovog pravila.

ODIGRAJ Manchester City - Southampton

Infantino i Platini su uvjeravali javnost da će oni koji ne poštuju pravila biti kažnjeni, a jedni od glavnih u tome su bili upravo ova dva kluba pod vodstvom katarskog emirata Khelaifija, odnosno Mansoura iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ova dva kluba su sklapala precijenjene marketinške ugovore sa tvrtkama koje su bile ili u vlasništvu ove dvojice tajkuna ili u bliskim vezama s njima.

Kako prenosi hrvatski tjednik Nacional, Infantino je bio odlučujući saveznik oba kluba – nekoliko se puta tajno susreo sa šefovima ta dva kluba te im je dostavljao povjerljive materijale. Na kraju, predložio im je kompromise za koje nije bio ovlašten da ih predloži i time pomogao da sklope nagodbu s UEFA-om koja ih je zadržala u Ligi prvaka uz kaznu od 20 milijuna eura koju su morali platiti UEFA-i.

Čini se da Infantinova uloga kao spasitelja nogometa od koruptivnog Seppa Blattera ipak nije tako roza.

 

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Reuters)


Tagovi

UEFAFIFAMichel PlatiniGianni Infantino

Ostale Vijesti