REUTERS/Sergio Perez
REUTERS/Sergio Perez

Simeone na Nou Campu ima sedam remija i sedam poraza, Xaviju je oprostio što je pričao o Atleticu, ali ne i zaboravio (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 7min | ned. 06.02.22. | 08:05

Ususret velikom derbiju španjolskog nogometa izdvojili smo tri razloga zašto Barcelona može slaviti, baš kao i tri razloga zašto pobjeda Atletica na Nou Campu ne bi bila nikakvo iznenađenje.

Možda nije El Clasico, možda nije gradski derbi, ali utakmica Atletico Madrida i Barcelone definitivno je jedna od onih koje unaprijed zaokružimo u kalendaru. Sudar je to dva istnska velikana koji su u samom vrhu svjetskog nogometa, ali su zato vizije igre u spomenutim klubovima dijametralno suprotne. Barcelona je uvijek bila posebna, a Johan Cruyff zauvijek je promijenio klupski DNK. Njihov stil je prepoznatljiv, tiki-taku ne treba posebno predstavljati, a povrh svega imaju i jednu od najboljih škola na svijetu. Iz La Masije su izašli neki od najvećih nogometaša u povijesti nogometa, a iako mnogi često pomisle kako bolje od onoga što su već proizveli teško mogu nadmašiti, gotovo svake godine ‘tvornica talenata’ prozvede nekog novog budućeg superstara. Nije da Atletico nema poznatu školu nogometa i da nisu nogometnom svijetu podarili velike talente koji su kasnije postajali vrhunski igrači, ali Barcelona je ipak svijet za sebe.

(2.35) Barcelona (3.20) Atletico Madrid (3.15)

Ove sezone ne briljiraju ni jedni ni drugi. Real i Sevilla trenutno su jedini pravi kandidati za naslov prvaka, s tim da većina vjeruje da će Andalužani u konačnici kad-tad izgubiti korak. U slučaju da Real danas pobijedi Grandau, pobjeći će im na +6, a to nije mala prednost. Atletico je ove sezone, naročito defenzivno, neprepoznatljiv. Simeoneovu momčad krase borbenost, svi znaju da su Colchonerosi jedna od onih momčadi koju ne zanima dojam, već rezultat, ali ove godine su se previše puta zapeli na zamkama koje su morali izbjeći. Trenutno su na četvrtom mjestu La Lige, od Barcelone imaju tek jedan bod više, a gotovo nestvarno zvuči da ove sezone nisu uspjeli povezati tri pobjede. Doduše, isto vrijedi i za Barcelonu, ali oni imaju dovoljno opravdanja: Otišao je Messi, riješili su se Griezmanna i Coutinha, a Aguero je naprasno morao u igračku mirovinu zbog problema sa srcem. Osim u svlačionici, promjena se dogodila i na trenerskoj klupi, s Bliskog istoka se na Nou Camp vratio Xavi, istinska klupska legenda koja ove sezone samo ‘uhodava’ momčad za sve ono što bi trebalo uslijediti u narednim godinama.

Simeone je pak ove sezone u klub vratio Griezmanna, došao je De Paul iz Udinesea i Cunha iz Herthe, dok je značajniji odlazak tek onaj Saula u Chelsea. Modus operandi je jednostavan: prodaja može, ali okosnica momčadi mora ostati na okupu. Uigrani jesu, ali rezultat ove sezone nedostaje. Je li to splet nesretnih okolnosti, je li to nedostatak sreće u određenim trenucima, je li Atletico – kao što neki španjokski mediji tvrde – pročitana knjiga, teško je reći. No, ono što je sigurno je da nije sve kako bi trebalo biti.

(2.35) Barcelona (3.20) Atletico Madrid (3.15)

I jedini i drugi ove sezone susreli su se s brojnim problemima. Današnja utakmica ne bi trebala razočarati, a razlog je jednostavan – obje momčadi mogu puno više dobiti nego izgubiti.

Uoči ove utakmice dana izdvojili smo po tri razloga za svaku momčad zašto i jedni i drugi danas imaju pravo vjerovati da će danas slaviti. Pa, krenimo redom:

BARCELONA

1.     Barcelona je na Nou Campu uvijek favorit, a tu je i Simeoneovo prokletstvo

Neki će reći klišej, ali to je jednostavno tako. Nema te momčadi na svijetu koja će doći na Nou Camp i biti sigurna da će osvojiti tri boda. Barcelona je brend, Barcelona je sinonim za kvalitetu i veličinu. Iako im danas nedostaje podosta prvotimaca, u svojem dvorištu oni uvijek i protiv svakoga moraju jurišati po sva tri boda. Zanimljivo, Simeone je dosad 13 puta gostovao u Barceloni otkako je trener Atletica, a nijednom nije uspio pobijediti svojeg ponajvećeg rivala.

2.     Neki novi klinci

Post Messi era je krenula, ali za budućnost kluba nema straha. Gavi, Pedri, Fati, Nico, Garcia, Torres… Pola udarnog sastava (kad je momčad kompletna) čine klinci! Kad 24-godišnjaci De Jong i Dembele spadaju među ‘iskusnije’, jasno je koliko je Barcelona mlada. Danas neće biti Garcije i Fatija, ali i bez njih je Barcelona nevjerojatno snažna.


3.     Odred otpisanih uzvraća udarac

Spomenuli smo Dembelea, igrača kojeg se Barcelona ovog siječnja nije mogla riješiti i koji je sad ponovno vraćen u konkurenciju. Francuz je jedan od najskupljih transfera u povijesti nogometa, ali u Španjolskoj se nije snašao. Iz kluba su mu 10-ak dana prije kraja prijelaznog roka dali ultimatum u kojem su jasno istaknuli da ili će otići ili će do kraja sezone biti na tribinama. No, predomislili su se, ne mogu si dopustiti da jedno tako skupo plaćeno pojačanje plaćaju samo da trči na pokretnoj traci u klupskim trening kampu te mu je Xavi odučio dati još jednu priliku. Tko zna, možda ga je sve to motiviralo te će sad pokazati da Barcelonina oklada otprije nije nekoliko godina nije bila luda, već jednostavno nije završila onako kako su se u klubu to nadali.

(2.35) Barcelona (3.20) Atletico Madrid (3.15)

Osim Dembelea, tu je i Aubameyang, novo pojačanje Barcelone koji danas neće započeti, ali bi zato u nastavku mogao dobiti priliku. Gabonac se nije na lijep način rastao s Topnicima, navijači su već uspjeli zaboraviti što je napravio za Arsenal unazad nekoliko godina, a kako bi im dokazao da nije zaboravio igrati nogomet te da bi čelnicima Barcelone potvrdio da su napravili dobar posao potpisavši ga, danas bi mogao biti posebno motiviran. 

ATLETICO MADRID

1.     Napadačka igra ti daje navijače, obrambena rezultate

O igri Atletica sve se zna. Nema tu pretjeranog uživanja u ljeptoti, Simeone je očito pobornik Makijavelizma te za njega sve počima od obrane. Ona ove sezone nije na razini kakva se očekuje od branitelja naslova, ali Atletico je i dalje u stanju svaku svakoga pobiediti. Često se u žargonu zna reći da ti napad nosi publiku, a obrana trofeje. Otkako je stigao na klupu Atletica, Simeone ih je skupio osam, s tim da je u dva navrata stigao i do finala Lige prvaka. Današnji derbi mogao bi odlučiti trenutak genijalnosti jednog ispiriranog pojedinca, a Simeone se nada da će taj nositi crveno-bijeli dres.

2.     Joao Felix i Luis Suarez – savršen spoj mladosti i iskustva

Kad je Atletico lani osvojio naslov prvaka Španjolske, španjoljski mediji pisali su kako pismo zahvale moraju poslati i Barcleoni koja se suviše lako odrekla Luisa Suareza. Urugvajac ove sezone nije toliko efikasan, ni godine mu ne idu u prilog, ali forma je prolazna, a kvaliteta vječna. Od svih igrača koji će večeras istrčati na Nou Campu, nitko na tom legendarnom stadionu nije zabio golova kao Suarez. Dovoljan je jedan trenutak nepažnje i Suarez će to kazniti. Osim njega, tu je i Joao Felix, Benficino čudo od djeteta koje igra sve bolje i bolje, ali i dalje to nije ni blizu onoga što on može. Felix puno radi za momčad, sudjeluje u kreaciji, otvara prostore, nesebičan je i ne gura sebe u prvi plan, a budući da ima tek 22 godine, ono najbolje od njega tek će doći.

3.     Barcelonini problem s ozljedama i Simeoneova ljutnja

Fati, Garcija, Langlet, Roberto, Umtiti i Wague večeras sigurno neće istrčati, a upitno je i hoće li Xavi danas koristiti usluge Nizozemaca Depaya i tek pridošlog Aubameyanga. Dakle, Xavi mora ‘skrpati’ sastav kako zna i umije, a to momčai kao Atletico to bi morale iskoristiti. Gostima nedostaju tek Griezmann i Llorente, s tim da ni to nije nešto nezamjetno, ali opet puno manji su problem s kojima se suočava Simeone u odnosu na Xavija. Nadalje, Simeone je i dalje 'ljut' na Xavija i njegove komentare otprije nekoliko godina kad je današnji trener Barcelone rekao da stil igre Atletica nije nešto što se veže uz velike momčadi. To će El Cholu sigurno biti jedan dodatni motiv da Atletico danas dođe do pobjede.


Današnji ogled na rasporedu je u 16:15 sati, a pravu će dijeliti Gil Manzano. U posljednjih pet međusobnih ogleda Atletico je tri puta slavio, dok su dvije utakmice završile bez pobjednika.

OČEKIVANI SASTAVI

Barcelona (4-3-3)


Atletico (4-4-2)

La Liga, 23. kolo

Petak, 4.veljače

Getafe – Levante 3:0

Subota, 5. veljače

Celta Vigo - Rayo Vallecano 2:0

Mallorca - Cadiz 2:1

Elche – Alaves 3:1

Osasuna – Sevilla

Nedjelja, 6. veljače

Valencia - Real Sociedad 14:00

Barcelona - Atl. Madrid 16:15

Betis – Villarreal 18:30

Real Madrid – Granada 21:00

Ponedjeljak, 7. veljače

Ath. Bilbao – Espanyol 21:00


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Diego SimeoneXavi HernandezBarcelonaAtletico Madrid

Ostale Vijesti