Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Silvije Čavlina - trener koji stvara reprezentativne "portire": "Za golmane u Kataru ne trebamo se brinuti"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 18.11.22. | 11:58

Silvije Čavlina je od Livakovića napravio reprezentativca u Dinamu da bi sada u Osijeku od Ivušića stvorio putnika na Mundijal u Katar.

Prava je šteta što se u avionu koji je odveo Hrvatsku u Katar nije pronašlo mjesta za Silvija Čavlinu. Ne zato što Marijan Mrmić nije kvalitetan odabir za trenera vratara, a niti zato što Čavlina među strukom kotira kao naš najbolji stručnjak za treniranje “portira”… Čavlina je možda trebao biti tamo jer su dvojica od troje pozvanih vratara postali reprezentativci upravo nakon rada s njime. Livakovića je Čavlina imao u Dinamu i od njega napravio svjetsku klasu. Uostalom, vidjela se razlika kada je Čavlina otišao. A otišao je u Osijek gdje je reprezentativcem napravio Ivicu Ivušića


“Oni su prije svega sami od sebe stvorili klase za nacionalnu vrstu. Jer su beskrajno talentirani, karakterni momci i veliki radnici. Činjenica da su došli do reprezentacije uz moj rad i da su važni faktori danas. Jako sam ponosan što smo to uspjeli napraviti”, reći će nam Čavlina u uvodu. Aktualni trener vratara u Gradskom vrtu smatra kako je izbor Zlatka Dalića sasvim realan.

“Odabir vratara je pravi. Livi i Ivica su dvojica najkonstantnijih vratara i po mom mišljenju najbolji u Hrvatskoj. Možda da se gledala forma i kontinuitet bi tu bilo prostora za Kotarskog, ali izborom Grbića nije se pogriješilo. Zaslužio je poziv svojom kvalitetom”, rezimira nam Čavlina koji je skroman. Na pitanje o svojim zaslugama u odgoju Livakovića i Ivušića, stavit će se u začelje kolone “zaslužnih”.

“Nisu oni postali vratari kada sam ih ja preuzeo. Imali su svoj put, ja sam im valjda donio neku nadogradnju. Uzeo sam iz svog igračkog iskustva, stjecao nove spoznaje kroz rad i trening. Prije, dok sam ja branio, treneri vratara bili su isključivo fokusirani na rad, a sada se treba primijeniti i mentalni trening, taktički…”.

Modus operandi Silvija Čavline je takav da tjera i uči vratare da sami prepoznaju stvari koje mogu bolje.

“Tjeraš ih na fokus. Vratar nema pravo na odmor. On mora biti koncentriran svih 90 minuta i sudačku nadoknadu jer jedno opuštanje odnosi sve… Osjetljiva je to pozicija”.

Čavlina nam priča kako je temelj svega kvalitetan odnos na relaciji vratar - trener. Tu počinje cijela priča. On se strpljivo gradi kroz razgovor.

“Imam odličan odnos s jednim i drugim. Gradili smo ga polako i on definitivno nije građen na autoritetu već na prepoznavanju kvalitete rada, odanosti i podrške. To je cijela filozofija. Kada vi steknete povjerenje igrača, onda tek možemo raditi na drugim stvarima”, objašnjava Čavlina koji smatra kako je jako bitno da vratari osjete podršku svog trenera pa potom i glavnog trenera. No, da trener vratara bude neka vrsta njihove produžene ruke u stožeru.

“Trener vratara je taj komunikator koji prenosi vrataru povjerenje svih ostalih članova stručnog stožera kao i glavnog trenera. On moraju na utakmici biti mirni, ne razmišljati dva puta o jednoj odluci. Ako dva puta razmišljaš, ode ti dragocjene vrijeme…”

Pitali smo ga za neke razlike između Livakovića i Ivušića.

“Svatko od nas je individua za sebe. Činjenica je da su drugačiji profil vratara. Imaju svoje stilove s kojim dolaze do ciljeva. Jer, na koncu je jedino bitno da obraniš što treba i doneseš svojoj reprezentaciji tu prevagu. A jedan i drugi to rade odlično i zato jesu tu gdje jesu”.

Livakovića će Čavlina opisati kao ekstremno brzog u reakciji. Livi ima tu brzinu, skočnost i eksplozivnost. S druge strane, Ivušić je mirniji i jako se dobro pozicionira u situacijama.

“Ive je staloženiji, Livi impulzivniji ali dobro to kontrolira. Mislim da u nekom mentalnom smislu i nema neke razlike. Ivica je miran, staložen i fokusiran. Hajdemo reći da brzo može slučajnu grešku zaboraviti i krenuti od početka. Resetirati se. Livi se može resetirati ali prije je dugo razmišljao o greškama. S vremenom je došao do razine da je svjestan svog statusa i kvalitete”.


I to je Livakoviću donijelo dimenziju koja je nedostajala. Više nije rob medijskih napisa i priča. Itekako je svjestan svoje pozicije prvog vratara doprvaka svijeta, brani u Ligi prvaka i puca od samopouzdanja.

“Puno smo pričali da bi ga odvratio od tih stvari i vratio mu fokus na kvalitetu, ono što on jest i što mu nitko ne može oduzeti. Vjerovao mi je maksimalno. Mislim da iz tog razloga je i toliko napredovao, prepustio se mom radu, stekao je povjerenje”.

Testirali smo Čavlinu pa ga pitali tko mu je draži od njih dvoje. Pogledao nas je i samo se nasmijao.

“To je kao da me pitaš tko mi je draži od moje dvoje djece. Slični su i drugačiji su. Ma bitno je da ono što rade, rade na jedan vrhunski način. Da ne rade, ne bi bili ovdje gdje jesu”.

S Livakovićem se čuo nekoliko dana prije odlaska na SP, Ivušića je ispratio u Zagreb na okupljanje.

“Nije bilo posebnih savjeta. Ako dobije prilike, zna da mora biti fokusiran. Igrao je već s tim igračima, dobro su ga prihvatili, ima podršku. Dovoljno je mentalno stabilan da bi to odradio na najbolji mogući način kao što je odradio protiv Francuske i Danske. S Livijem sam se čuo prije desetak dana. Stalno smo u kontaktu, spreman je, dobar je i mislim da će biti taj kao što je bio Ladić 98. i Suba 2018. Ono što ti vratar treba donijeti u jednom trenutku. U dobrim je godinama, ima veliko iskustvo, sazrio je. Vjerujem da bi on trebao odigrati jako dobro SP”, završio je Silvije Čavlina.



Tagovi

Dominik LivakovićIvica IvušićSvjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020GNK DinamoNK Osijek

Ostale Vijesti