Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Shala za Germanijak: "Najdraže mi je bilo zabiti Hajduku i Partizanu, a Dinamo ima momčad za Ligu prvaka, pobijedit ćemo u Skopju"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 20.07.22. | 19:36

“Svakog možete folirati, ali navijače ne možete, vjerujte mi. U to doba mene su mrzili iz dva razloga. Jedno što sam Albanac, a drugo što igram za Dinamo. A zna se što je Dinamo kao klub značio tada.”

Kujtim Shala. Dinamova legenda, Kosovar koji je zaigrao za Hrvatsku kada nije bilo najzgodnije to učiniti. Boysi su mu skladali pjesme, maksimirskom Sjeveru je ostao vječni kralj. Dinamove je zaljubljenike uvijek očaravao pristupom klubu i sada, godinama nakon što je završio karijeru, a dok je igrao... To je tek bila posebna priča u posebna vremena. Sada se maknuo od nogometa, ali postoji još jedna trunka nade da će mu se vratiti. A Dinamo? Ostao mu je zauvijek u srcu, baš kao i Zagreb i Hrvatska. Prati ga u stopu i kao vjerni navijač proživljava svaki trenutak.

Nakon nenadanog remija protiv Shkupija, zaljubljenici u plavu boju vrte film u glavi i pokušavaju dokučiti kako to da su Zagrepčani to dozvolili na domaćem terenu. No, naš sugovornik ne strahuje.

“Nije ništa izgubljeno. Ima još 90 minuta igre, sada je veći pritisak na njih. Dinamo ima više iskustva u Europi, kvalitetan kadar i očekujem i mislim da ćemo pobijediti u Skopju", govori nam Shala.

'DINAMO IMA MOMČAD ZA LIGU PRVAKA'

Naravno, upitali smo ga kako je u toj izvedbi, ali i općenito ove sezone (koliko je stigao) vidio napadače Plavih i bi li što mijenjao s obzirom na Čačićev sastav. 

“Svi igrači koji su u Dinamu su odlični i svi zaslužuju igrati. Petković svakako mora biti u igri, Oršić ima svoje mjesto na boku, a vidim ja tu i Drmića. Pustimo gospodina Čačića da na miru da radi svoj posao. Čačić ima iskustva. Tu nema govora.”

Sviđa li vam se dosadašnji rad Čačića u Dinamu? Od Superkupa, preko Lokomotive do Shkupija, među nogometnim zaljubljenicima javljaju se skepse o izboru igrača i pozicija na kojima igraju.

“Dinamo je odlično posložen i sa sjajnim igračima na svim pozicijama. Ima moćan kadar. Po meni, ima i momčad za Ligu prvaka. Oršić ima svoje mjesto na boku, ali Čačić zna najbolje tko treba igrati.”

O kvaliteti Dinama govore i unosni poslovi koji se odrade u Maksimirskoj 128. Nedavno je iz redova Dinama izašao još jedan sjajan transfer. Bartol Franjić je otišao u Wolfsburg za oko sedam i pol milijuna eura, već od ranije je njemačku publiku oduševio i Joško Gvardiol.

“Gvardiol je već pokazao kakav je igrač, a nadam se da će Franjić biti veliko pojačanje za Wolfsburg.”

 Marko Lukunic Marko Lukunic


A među igračima koji su i dalje u Zagrebu, tko je vaš miljenik?

“Omiljeni igrači su mi Ademi, Petković, Oršić i svi ostali. A Arijan je pravi kapetan koji uvijek ostavlja srce na terenu.”

Bi li današnji Dinamo mogao parirati onome u kojemu ste vi igrali? Da su se u najboljim danima susrele te dvije momčadi, tko bi pobijedio?

“Nažalost, moram reći ne. A zna se tko bi pobijedio - mi!”, sigurno nam je odgovorio. Marko Lukunic/pixsel 

'MARKOVIĆ ME NOVČANO KAZNIO, ALI NIJE ME BILO BRIGA'

Igrali ste za Dinamo od 1989.-1991. u vrijeme raspada Jugoslavije, a osim toga, vi ste prvi Kosovar koji se odazvao u hrvatsku reprezentaciju, igrajući 17. listopada 1990. protiv SAD-a. Kakve vas emocije vežu za to razdoblje u Hrvatskoj? 

“Godine u Dinamu su najbolje godine u mojoj karijeri. Što da kažem nego da me poziv izbornika Jerkovića oduševio. I to kao Kosovara.”

U karijeri ste proslavama svojih golova skidanjem dresa zarađivali žute kartone, a Vlatko Marković je vikao na vas da to ne radite i kažnjavao vas, no niste odustali.

“Da, to je istina, gospodin Marković me kaznio novčano za svaki moj gol, ali to me nije briga. Svaki moj gol sam slavio s Boysima. Najdraži i najljepši golovi su mi bili protiv Hajduka, a ne treba zaboraviti i Partizan, Zvezdu…”

Svaki navijač Dinama zna parolu “Sjever ima svoga kralja, ime mu je Kujtim Shala”, među Boysima imate status ikone. Kako gledate na tu njihovu emociju prema vama koja se već godinama nije ugasila?

“Svakog možete folirati, ali navijače ne možete, vjerujte mi. U to doba mene su mrzili iz dva razloga. Jedno što sam Albanac, a drugo što igram za Dinamo. A zna se što je Dinamo kao klub značio tada.”

Igor Kralj/PIXSELLIgor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/pixse

Čujete li se s nekim iz svoje generacije, nađete li se možda negdje nekada na druženju?

“Nažalost ne čujem se ni sa kim.”

Danas ste u Mannheimu sa svojom obitelji. Vaš sin igra nogomet, imate već i unuke… Koliko ste još vezani za nogomet, radite li i dalje kao menadžer?

“Da, s obitelji živim tu. Andis (stariji sin op.a.) više ne igra nogomet, sada studira i živi u Mallorci, bavi se nekretninama. Imam još jednog sina, Romana koji ima 13 godina i nadam se da će me on vraćati nazad u Zagreb. Nogomet i menadžerstvo za mene je gotovo, rekao sam im zbogom. Obitelj mi je na prvom mjestu. 

Jednom ste rekli da se razmišljate vratiti živjeti u Zagreb. Jeste li ostali pri toj ideji ili će ipak Njemačka ostati vaš dom?

“Ako me netko vrati u Zagreb onda je to samo Roman, moj mali. Ima samo 13 godina, nećemo puno riječi trošiti oko njega, ali čekamo i nadam se da će se ostvariti moja želja,” zaključio je legendarni Kujtim Shala.


Tagovi

Kujtim ShalaDinamo ZagrebShkupiLiga prvakaHajduk

Ostale Vijesti