Dmitry Feoktistov/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL
Dmitry Feoktistov/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Seobe naroda: Ukoliko FIFA otvori izvanredni prijelazni rok, HNL bi mogao postati još jači

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 04.03.22. | 08:00

U dalekoj Rusiji igra nekoliko Hrvata, neki su za HNL u sferi izvedivog, a neki predstavljaju znanstvenu fantastiku.

U trenucima kada se čeka potvrda prijedloga FIFA-e s kojim bi se izvanredno otvorio prijelazni rok za strane nogometaše s aktivnim ugovorima u Rusiji, postaje jasno kako će profesionalni sportaši u toj zemlji idućih tjedana u velikom broju napustiti njene granice. Jedni su zabrinuti za svoju sigurnost, drugi su u strahu da će financijske sankcije paralizirati njihove poslodavce. Novonastala situacija se tiče i nas, jer nemali broj domaćih sportaša svoje plaće zarađuje upravo u Rusiji.

Iako se nitko još ne želi službeno izjasniti što će se točno dogoditi ukoliko FIFA dopusti raskid ugovora bez penala, glasine su uglavnom usmjerene prema tome da većina sportaša želi što prije napustiti zemlju. Povratkom na zapad u novoj ulozi “slobodnih agenata” otvorit će se nove prilike klubovima da zgrabe one najbolje, a mi smo se poigrali sa sudbinom naših nogometaša i pogledali što čeka naše nogometaše i kolike su šanse da ih ovog proljeća vidimo u Hrvatskoj, u klubove koji su ih otisnuli u inozemstvo.

Podsjetimo, zahtjev za besplarnim raskidima ugovora za strance u Rusiji je predložila Udruženje FIFPro. Osim primarnog pitanja sigurnosti, tu su i financijski problemi. Neki od klubova u Rusiji su djelomično i u državnom vlasništvu, rubalj nezaustavljivo pada, pa bi razlozi odlaska mogli biti dvostruki. Rusija bi mogla u rekordnom roku izgubiti sportsku elitu, a mi smo bacili pogled na naše nogometaše, i ono što ih čeka u narednim tjednima ukoliko FIFA da zeleno svijetlo za odlazak.

Očekivano, prvo ime među igračima je ono Dejana Lovrena. Napustivši Liverpool, naš reprezentativac je potpisao ugovor sa Zenitom iz St. Peterburga. Nije trebalo dugo čekati da se pojave informacije kako je Lovren spreman napustiti Rusiju. Uskoro se oglasio Aleksandar Medvjedov uz poruku kako mu je Lovren potvrdio da su takve informacije besmislica i provokacija. 32-godišnjak ima ugovor do idućeg ljeta, tržišna vrijednost mu se kreće u visini od 7 milijuna eura, a eventualni povratak u Hrvatsku bi ga odveo naravno – u Dinamo. Ipak, čini se da je Lovren i dalje premlad za takve opcije, realniji je ostanak u inozemstvu još koju sezonu.

Slično bi mogao završiti i Filip Uremović. 25-godišnjak je upravo iz Dinama krenuo put inozemstva samo da bi se skrasio u Kazanju kod Rubina gdje je dogurao do statusa kapetana. Njegova vrijednost je također sedam milijuna eura, i za sada nema naznaka da bi bivši igrač Dinama, zajedno sa Silvijom Begićem napustio svoj klub. Uremović bi sigurno imao puno opcija jer je riječ o mladom igraču koji bi mogao potpisati novu angažman bez odštete, a ako bi se ostvario povratak u Dinamo, Plavi bi pojačali svoj zadnji red s čvrstim i pouzdanim stoperom koji već skoro četiri godine nosi dres prvoligaša s istoka.

Imao bi neke koristi od možebitnog egzodusa i Hajduk. Naime, u ovom trenutku nema puno igrača koji potječu s Poljuda a trenutno imaju adresu u Rusiji. Nameće se eventualno Zoran Nižić, nekadašnji reprezentativac koji igra za Ahmat Grozni. U njegovom klubu je situacija sigurno dodatno napeta, naime riječ je o timu koji igra u Čečeniji, tamo je situacija dodatno zaoštrena još od ranije. Njegov ugovor ističe ovoga ljeta i za očekivati je da će 32-godišnjak, ako neće na proljeće, gotovo sigurno promijeniti sredinu na ljeto. Povratak u Hajduk je moguć, Nižić je dugo nosio bijeli dres, a navijači ga pamte kao kapetane iz vremena kada je Hajduk podigrao svoj posljednji trofej.

Odluka FIFProa se s nestrpljenjem čeka i u Moskvi. Nikola Moro, rođen u Splitu, stasao u Dinamu, kasnije procvao u moskovskom Dinamu, jedan je od onih koji će biti itekako traženi ukoliko napusti Rusiju. Trenutna vrijednost mu je 9 milijuna eura, povratak u HNL bio bi ravan čudu, premda je sve moguće u ovim izvanrednim okolnostima. Isto vrijedi i za Tina Jedvaja koji je član Lokomotive. Klub je već napustio aktualni trener, a i sankacije prema ruskim klubovima u europskim natjecanjima nisu baš obećavajuće.

Za kraj, ono što bi se moglo ostvariti bez nekih većih iznenađenja je povratak Filipa Mrzljaka, Matea Baraća i finalno Danijela Miškića. Barać je potekao u Hajduku, dok su Mrzljak i Miškić Dinamovi.

Naravnom, sve to treba uzeti sa zadrškom. Ne samo da njihov odlazak bez penala ovisi o FIFA-i, tu je i konkurencija kudikamo bogatijih klubova koji će sigurno budno pratiti kretanja stranaca. Dolazak Lovrena, More, Jedvaja pa i Uremovića je u ovom trenutku jako teško ostvariv, no ne treba bježati od činjenice da će se neki možda i zainteresirati za HNL, makar do kraja sezone. Čini se da ovih dana svi žele biti dio sezone 2021./2022 u HNL-u.

FIFA-ina odluka će doći u najkraćem mogućem roku, ostalo nam je još nešto više od deset kola u HNL-u, prevedeno, više nego dovoljno vremena da se dodatno zapali prvenstvo koje ćemo dugo pamtiti.

 


Tagovi

Filip UremovićDejan LovrenZoran NižićTin JedvajNikola Moro

Ostale Vijesti