SAUDIJSKA ARABIJA: Apsolutni autsajderi love uspjeh iz SAD-a

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 17.05.18. | 11:10

Vodi ih slavni Argentinac, ali šanse za prolaz skupine su minimalne.

Većina nacionalnih prvenstava su završila ili će se posljednje kolo odigrati sljedećeg vikenda, u Ligi prvaka i Europskoj ligi su ostale još samo finalne utakmice pa se fokus nogometne javnosti polako prebacuje na Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje počinje 14. lipnja.

Na Germanijaku lagano počinjemo s pripremama za najveći svjetski sportski događaj ove godine, a dane do Svjetskog prvenstva odbrojavamo s predstavljanjem svih reprezentacija koje će sudjelovati na ovom natjecanju. Svaku momčad predstavljamo kroz iste rubrike, ali i ponudu Germania Sport kladionice za oklade na Svjetsko prvenstvo. Počeli smo, očekivano, s grupom A. Već smo predstavili Rusiju i Urugvaj, a danas predstavljamo Saudijsku Arabiju, koja otvara prvenstvo protiv domaćina.

> RUSIJA: Domaćin s ostarjelom reprezentacijom želi proći skupinu SP-a
> URUGVAJ: Posljednja prilika za Suareza i Cavanija

Put do Rusije

Saudijska Arabija na Svjetsko prvenstvo u Rusiju plasirala se kao druga momčad skupine B azijskih kvalifikacija, s bodom manje od Japana i istim brojem bodova kao i Australija koja je morala u dodatne kvalifikacije. Iako je Australia bila bolja u međusobnim ogledima (pobjeda 3:2 i remi 2:2), Saudijci su završili ispred zbog bolje ukupne gol razlike. Osim od Australije, SA je u kvalifikacijama izgubila na gostovanjima kod Japana (1:2) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (1:2).

> Saudijska Arabija osvaja naslov, tečaj 1.000,00

Povijest na Svjetskim prvenstvima

Saudijska Arabija plasirala se na Svjetsko prvenstvo nakon što je propustila Mundijale u Južnoj Africi 2010. i Brazilu 2014. Na premijernom SP-u 1994. u SAD-u pobjedama nad Marokom i Belgijom izborili su osminu finala u kojoj su izgubili od Švedske 1:3. Na preostala tri SP-a (Francuska '98, Japan i Južna Koreja '02 i Njemačka '06) osvojili su svega dva boda u 12 utakmica uz gol-razliku 4:26.

> Saudijska Arabija prolazi skupinu, tečaj 8,00

Postava

U momčadi Saudijske Arabije igraju pretežito igrači iz domaćeg prvenstva. Prema Transfermarktu najvrjedniji su desni bek Yasir Al-Shahrani (1.7 milijuna eura) i Fahad Al-Muwallad (1.5), jedan od rijetkih koji igra u Europi, točnije Levanteu (stigao je na posudbu iz Al Ittihada). U Španjolskoj još igra nekoliko igrača, od kojih je „najpoznatiji“ Salem Al-Dawsari iz Villarreala koji je pak sezonu odigrao na posudbi u Saudijskoj Arabiji. Ipak, ključni igrači su im dvojica Hawsawija, Osama i Omar, koji držena stoperske pozicije.

Najveća zvijezda – Fahad Al Muwallad

Ovaj 23-godišnji krilni napadač za reprezentaciju je za sada upisao 36 nastupa i zabio respektabilnih osam pogodaka. U pohodu Arabije na SP zabio je četiri u 11 utakmica, a posebno je važan bio onaj u 1:0 pobjedi nad Japanom. Trenutno je na posudbi u Levanteu za kojeg je upisao jedan nastup.

Izbornik – Juan Antonio Pizzi

Ovaj legendarni napadač Tenerifea, koji je još igrao za Barcelonu i Valenciju, i najbolji strijelac Primere iz 1996., preuzeo je Saudijsku Arabiju 2017. i odveo je na Svjetsko prvenstvo. No, SA mu nije prva reprezentacija koju vodi, s Čileom je 2016. ostvario i najveći uspjeh u trenerskoj karijeri osvojivši Copu Americu.

Prognoza

Saudijska Arabija ima jednu od najlošijih reprezentacija na turniru. Iako bi u skupini s Rusijom, Egiptom i Urugvajem mogla osvojiti pokoji bod, prolazak skupine predstavio bi veliko iznenađenje.

>> Razradu tečaja za nastup Saudijske Arabije na Svjetskom prvenstvu pronađite OVDJE.

Raspored

14.06. Rusija – Saudijska Arabija
20.06. Urugvaj – Saudijska Arabija
25.06. Saudijska Arabija – Egipat

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Rusija 2018Svjetsko prvenstvo u nogometu

Ostale Vijesti