REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Salah tragičar, Senegal je na Mundijalu, Gana ubola Nigeriju smrtonosnim golom u gostima (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 29.03.22. | 21:15

Odigrane su prve dvije uzvratne utakmice treće i posljednje faze afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo

Premda svaki od kontinenata ima svoj ključ po kojem kvalificiraju najbolje reprezentacije za Mundijal, u Africi je situacija poprilično okrutna. Posljednji, treći stupanj kvalifikacija okuplja 10 reprezentacija koje uparene u pet dvoboja, traže pet putnika za Svjetsko prvenstvo. Igra se na uzvrat, gol u gostima, za razliku od UEFA-inih regulativa – vrijedi.

Prošlog tjedna su odigrane prve utakmice i naravno, niti jedna od njih nije nije stigla do nekog, barem privremenog zaključka. Sve se okončalo uz neriješene rezultate ili pak uz minimalno slavlje pa je postalo jasno da ćemo putnike za Katar upisati tek večeras.

Prvi koji su izašli na terenm od 19 sati po našem vremenu, bili su nogometaši Nigerije i Gane te Senegala i Egipta, ovogodišnjih finalista Afričkog kupa nacija. U susretu Nigerije i Gane je pobjednika i konačni prolaz odlučio taj otrovni gol u gostima. Nakon 0:0 iz prvog susreta, Gana je na prepunom stadionu u Abuji rano povela i potom sačuvala taj gol koji vrijedi dvostruko do kraja susreta. Konačni rezultat 1:1

Tragičar jedne od najmnogoljudnijih afričkih zemalja je golman Uzoha kojeg poznajemo s vrata ciparske Omonije. Udarac Thomasa Parteyja jest bio nezgodan, ali daleko je to od udarca koji jedan reprezentativni vratar ne bi mogao zaustaviti.

Nigerija je već u 22.minuti izjednačila preko Troost-Ekonga, samo da bi dvanaest minuta kasnije, u pokazalo se ključnom trenutku susreta, gol koji je postigao Osimhen ostao poništen zbog zaleđa. Da je gol bio priznat, Nigerija bi prešla u vodstvo. Ovako je do kraja utakmice, unatoč golemom broju udaraca domaćih koji su svim silama tražili gol odluke, rezultat ostao nepromijenjen.

U Senegalu pak još jedna epizoda nerazdvojnih sila Afrike. Senegal i Egipat, nakon minimalnog slavlja Egipta u prvom susretu, opet su igrali u potpunom egalu. Jedina je razlika što je danas Senegal zabio jedini gol na susretu uz puno bolju igru, što je odvelo utakmicu u produžetke. Dia je rano anulirao egipatsku prednost iz prvog dvoboja na nedavno otvorenom stadionu u Diamniadiju. Nakon devedeset minuta nogometa, gdje smo vidjeli apsolutno sve moguće vrste sabotaže od stranih domaćih navijača, teško je bilo za očekivati da ćemo se nagledati lijepog nogometa.


Baš kao i u slučaju Afričkog kupa nacija, Senegal i Egipat su jednostavno preblizu jedan drugom kvalitetom i čini se da su jedanaesterci jedini način da ove dvije momčadi razdvoje. Današnji dvoboj, nakon 120 minute napetog nogometa nije dao pobjednika pa je pobjednika odlučila lutrija jedanaesteraca. Po drugi puta ove godine. Drama se prožela i kroz penale, kao da nitko nije htio od početka dohvatiti prednost. Prvi je pri bijelu točku došao Koulibaly i pogodio prečku, a kod Egipta onaj od koga se najmanje očekivalo da pogriješi je to i napravio. Salah je prvi izvodio za Egipat i poslao loptu pored gola. Nastavilo se i kod drugog dvojca izvođača gdje su promašivali Ciss i Zizo, a onda je krenulo preciznije. Sarr, Dieng i Mane bili su precizni za Senegal i odveli ih na Svjetsko prvenstvo, a kod Egipta tek je pogodio El Solia dok je tragičar bio Mostafa Mohamed kod četvrtog pokušaja.

 

Nigerija – Gana 1:1  (0:0)

Senegal – Egipat 1:0 (0:1)

Alžir – Kamerun u tijeku (1:0)

Maroko – DR Kongo u tijeku (1:1)

Tunis – Mali  u tijeku (1:0)


Tagovi

EgipatSenegalNigerijaGanakvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Ostale Vijesti