REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Romi četvrto, a rasplakanom Mourinhu osmo euro-finale: "Ovo je obiteljska pobjeda"

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 06.05.22. | 08:32

U povijesnom finalu Konferencijske lige Roma će igrati protiv Feyenoorda.

Roma je sinoć izborila finale inauguralne Konferencijske lige. Tammy Abraham zabio je jedini pogodak na utakmici protiv Leicestera na Olimpicu (1:0) i gurnuo Vučicu u finale u kojem će igrati protiv nizozemskog Feyenoorda u Tirani 25. svibnja.

Roma je u svojoj povijesti osvojila samo jedan europski trofej koji se tada, doduše, igrao pod okriljem FIFA-e. U drugom izdanju Kupa velesajamskih gradova (1960/61), Birmingham je u Rimu 'pao' s 2:0, a uzvrat je završio rezultatom 2:2. Roma je uz to igrala i još dva europska finala. U svojem prvom nastupu u tadašnjem Kupu prvaka (1983./84.) Vučica je stigla do finala u kojem je nakon 1:1 u redovnom dijelu utakmice i raspucavanja penala bolji bio Liverpool. Sedam godina kasnije Roma se u finalu Kupa UEFA sučelila s Interom no nacionalni rivali su slavili s ukupnih 2:1 u dvije utakmice.

Sada je Roma izborila svoje četvrto finale i došla u priliku osvojiti svoj prvi europski trofej nakon 61 godine čekanja. Romu je na tom putu vodio Jose Mourinho, čovjek koji u svojim vitrinama ima dvije Lige prvaka, Kup UEFA-u i Europsku ligu, a sada ima priliku dohvatiti i treći europski trofej i upisati se u povijest kao prvi osvajač Konferencijske lige. Ukupno će mu ovo biti osmo finale europskih natjecanja.

"Ovo je bila obiteljska pobjeda. Ne samo nas igrača i trenera na terenu i klupi, već i naše familije na tribinama. Odigrali smo fantastičnu utakmicu. Drugi će je možda interpretirati drukčije, no kada tvoj golman ima dvije obrane u 180 minuta protiv odlične momčad, to je zato jer smo napravili nešto dobro. Dečki su bili fantastični i zaslužili su prolaz. Sada se okrećemo Serie A koju želimo zaključiti na najbolji mogući način", koji se rasplakao nakon posljednjeg sučevog zvižduka.

Roma u ovom trenutku drži peto mjesto (koje vodi u Europsku ligu) s istim brojem bodova kao i gradski rival Lazio. A, o tome smo već pisali, za klub Romine veličine je osnovni zadatak svake sezone 'završiti iznad rivala'. A ako još k tome dođu do nekog nacionalnog ili europskog trofeja, tim bolje...

Mourinho se nakon utakmice osvrnuo i na svojeg junaka koji je u Romu stigao prošlog ljeta iz Chelseaja za 40 milijuna eura iz ove sezone je zabio 25 pogodaka za Gialorosse, od čega devet u Konferencijskoj ligi.

"On može još i bolje i toga je svjestan. Tammy je fantastičan igrač s ogromnim potencijalom", rekao je nakon utakmice emotivni Mourinho.



Tagovi

RomaKonferencijska ligaJose Junior MourinhoJose MourinhoTammy Abraham

Ostale Vijesti