Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Rijeka se većinom crveni, a Dinamo se zeleni (INFOGRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 09.04.22. | 08:00

Jedine kategorije u kojima je Rijeka „zelena“ u usporedbi s Dinamom su defenzivni dueli, osvojeni defenzivi dueli, presječene lopte i duge lopte

U kakvoj formi nogometaši Rijeke i Dinama dočekuju svoj posljednji ovosezonski međusobni sraz, u nedjelju u 20 sati na Rujevici? Riječani su na prvenstvenu stanku otišli s dva poraza, pa nakon nje teže nego što to krajnjih 0:2 pokazuje pobijedili Istru 1961 u Puli, nisu puno profitirali od trjumfa na Poljudu krajem veljače. Zagrepčani su, pak, pobjednički otišli i pobjednički se vratili, stopostotni su u takozvanim malim utakmicama nakon poraza u derbiju u Gradskom vrtu, a s derbija iz Splita vratili s bodom.

Ovog proljeća odigrali su po devet prvenstvenih utakmica, Rijeka je imala polufinale Kupa u kojem je izbacila Osijek, a Dinamo dva nadmetanja sa Sevillom u Europskoj ligi. No, u devet prvenstvenih dvoboja momčad Željka Kopića skupila je pet bodova više od squadre Gorana Tomića (20-15). Rijeka je izbacila Dinamo usred Maksimira u četvrtfinalu Kupa, ali Zagrepčani su nakon dva derbija po 3:3 suvereno slavili pobjedu na startu proljeća na svom terenu (2:0).

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (5.50) Osijek (10.00) Hajduk (15.00) Rijeka

Dojmovi su subjektivni, brojke objektivne. Dinamo je bio puno bolji od Rijeke u prvih 3:3, na Rujevici je, pak, gubio 0:3, pa se vratio u drugih 45 minuta. U Kupu je također bio bolji, ali je izgubio 1:3, dočim je u zadnjem prvenstvenom srazu dominirao. Zavirili smo u Comparisonator, koji skuplja i obrađuje statistiku s utakmica i došli do potvrde „tko je bolji“, ali znamo da u nogometu „bolji“ ne pobjeđuje uvijek, naprotiv. Uglavnom, Rijeka se crveni, a Dinamo zeleni i kad uzmemo u obzir međusobne prvenstvene utakmice (3), sve ovoproljetne ligaške dvoboje (po devet) te sve dosadašnje derbije (Rijekinih 9, Dinamovih 8).

Comparisonator Index svih ovoproljetnih prvenstvenih utakmica:

Comparisonator Index ovosezonske tri prvenstvene utakmice Rijeke i Dinama:

Comparisonator Index svih ovosezonskih derbija u kojima su igrali Rijeka ili Dinamo:

U međusobnim utakmicama Rijeka je bolja samo u kategoriji presječenih dodavanja („interceptions“) te u defezivnim akcijama, kojih je, budući da je većinom prepuštala inicijativu Dinamu, i imala više. Također, Rijekini su nogometaši bili bolji u dobivenim defenzivnim duelima, a neznatno bolji u zračnim defenzivnim duelima. U svim ostalim kategorijama, dodavanjima (ukupno, ključne lopte, dodavanja u zadnju trećinu, nabacivanja) i duelima, a pogotovo ofenzivnim stavkama, dinamovci imaju uvjerljivo bolje brojke.

Što se samo proljetne sezone tiče, Rijeka je zabila više (16-12), ali i gotovo četiri puta više primila (11-3). Jedina kategorija u kojoj je Rijeka „zelena“ ponovno su presječene lopte i defenzivne akcije. Međutim, u kategoriij dodavanja, Riječani imaju više dugih lopti i točnih dugih lopti.

Kad se, pak, izoliraju svi dosadašnji derbiji i pogleda prosjek, Rijeka je dva gola više uz utakmicu više, ali i primila čak pet pogodaka više. Gube Riječani više lopti na svojoj polovici, manje lopti osvajaju na suparničkoj, samo ih više presjeku nego Zagrepčani. Imaju Riječani više osvijenih defenzivnih duela u derbijima nego dinamovci, a imaju i više dugih dodavanja, ali nemaju više točnih dugih.

Uglavnom, sudeći dosadašnjim brojkama, Dinamo u nedjelju ne bi trebao izgubiti. Uostalom, Goran Tomić još s nijednom momčadi nije pobijedio momčad koju je vodio Željko Kopić; skor u Prvoj HNL im je: četiri remija i tri Kopićeve pobjede.

(4.10) Rijeka (3.50) Dinamo (1.90)

1.HNL, 30. kolo

Petak, 8. travnja

Gorica - Istra 1961 1:1

Subota, 9. travnja

Hrvatski dragovoljac – Lokomotiva 17.00

Hajduk – Šibenik 19.05

Nedjelja, 10. travnja

Slaven Belupo – Osijek 17.00

Rijeka – Dinamo 20.00


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

GNK DinamoHNK RijekaDinamo ZagrebRijekaGoran TomićŽeljko Kopić

Ostale Vijesti