Rijeka nije izdržala u paklu Pireja, ali svejedno kući nosi aktivan rezultat! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 17.08.17. | 00:01

Rijeka je minimalno poražena od Olympiakosa u prvoj utakmici playoffa Lige prvaka.

Mnogi su se u Rijeci, ali i šire, uhvatili za glavu kada je Rijeka u ždrijebu izvukla grčke prvake Olympiakos, pandan zagrebačkom Dinamu u broju titula unazad prošlog desetljeća, ali i po mnogim aferama koje ih prate. Grci su nedvojbeno težak protivnik, pogotovo u svom Pireju, sa značajnim europskim iskustvom, ali već su utakmice protiv Partizana u trećem pretkolu pokazale da je ovo još uvijek poprilično neuigrana selekcija velike ekipe.

Stvar za našeg prvaka nije olakšala ni činjenica da im u posljednje vrijeme rezultati ne idu na ruku, a da je atmosferu pomalo narušila i plejada ozljeda koja ih je pogodila. Osim što su uoči ove povijesne utakmice ostali bez jedne od udarnih vedeta i ponajboljeg igrača, Stefana Ristovskog, ekipa Matjaža Keka nije mogla računati ni na usluge Kvržića na desnom krilu, što je dodatno oslabilo rotaciju na ovom teškom gostovanju. Stoga se Kek odlučio strpljivo kreirati dupli blok putem Maleša, Bradarića i Mišića, ufajući se istovremeno u obrambenu disciplinu krilnih igrača Gorgona lijevo te Hebera desno.

Nominalno stil igre Olympiakosa paše Rijeci, koja je uvijek sklonija opciji prepuštanju lopte protivniku i vrebanja brzog izlaska preko tranzicije, što su lako mogli locirati kao slabu stranu Olympiakosa u te dvije utakmice protiv prvaka Srbije. Upravo je tu bazirana igra Rijeke, koja je pritisak grčke momčadi otpuštala bijegom po toj desnoj strani. Heber je tu zapravo u potpunosti van pozicije, pošto sa jačom desnom nogom služi kao invertirano lijevo krilo, ali jednostavno ovdje nije bilo drugog rješenja. Brazilac je vrlo dobro dvaput pobjegao obrani domaćih, u 9. i u 45. minuti, ali završnica je ta koja je kaskala kod igrača Rijeke.

Međutim, ovo ne znači da Grci nisu bili apsolutno bolja momčad u prvom dijelu. Nakon uvodne prigode Bena već u 7. minuti, u 12. je Seba promašio mrtvu šansu. Jednim pasom izbačena je razbijena riječka obrana, a brazilski veznjak izbio je sam pred Slugu. Lopta je išla kroz noge, ali je vratar Rijeke „sjeo“ je na vrijeme i tako spasio momčad od najgoreg – ranog vodstva osiljenog domaćina. Osim još poluprilika, velike su prigode krenule nizati crveno-bijeli što se poluvrijeme primicalo. Prvo je Ben u 30. pucao glavom nakon sjajnog centaršuta s lijeve strane ravno u Slugu, da bi tek dvije minute kasnije Marin ostao potpuno sam na drugoj vratnici, odakle poluvolejem puca u okvir gola, ali Sluga je ponovno spasio Rijeku. U 40. minuti Seba dobiva novi idealan centaršut, ali lopta ponovno ne ide u mrežu Rijeke.

Tad je bilo bitno samo preživjeti do poluvremena, ali Rijeka je dobila mnogo više od toga. Igrala se 41. minuta kada je Heber primio loptu na dvadeset metara, iz prve okrenuo loptu sjajnom fintom kojom je izbacio Romaoa i namjestio šut na svoju jaču, lijevu nogu te sjajno odapeo u bliži kut vratara Kapina. Mogao je u 45. minuti Heber i podebljati vodstvo, ali ovog je puta Kapino skrenuo loptu u korner. Rijeka ne samo da je preživjela pritisak, već je i stigla do nevjerojatno velikog kapitala, gola u gostima pred vatrenim tribinama u Pireju!

>>VIDEO: GOOOOOL! Heber fantastičnom golčinom ušutkao pun Pirej i trasirao put Rijeke prema Ligi prvaka!

Bilo je očigledno da Olympiakos ima svojih mana. Vrlo su nebalansirana ekipa, koja se previše uzdaje u individualna rješenja pri kreiranju prigoda, dok im pri izlascima u kontru uglavnom ostaje ponuda od svega dvoje igrača. Slična je stvar i u pozadini; Rijeka je možda i bolje mogla iskoristiti prazninu koju bi ostavljali nakon gubitka lopte domaćini, ali i ovo je već bio velik rezultat.

Drugo poluvrijeme je logično proteklo u još jačem pritisku domaćih, koji su sada očajnički trebali barem pogodak, a i dva. Marin je zaprijetio u 57. minuti iz slobodnog udarca, ali lopta odlazi pokraj gola Sluge. Činilo se da Rijeka to dobro drži, ali onda je stigla ta nesretna 65. minuta. Fortounis, koji je ušao nekoliko desetaka sekunda ranije sjajno je probio desnu stranu i poslao školsku povratnu loptu za Odjidja-Ofoea koji je s desetak metara neobranjivo šalje pod gredu Sluge za 1:1. Pokušao je Kek iskoristiti manjkavosti i pritisak Olympiakosa tako što je izvukao natučene Gavranovića i Gorgona, vrativši tako Hebera na prirodnu poziciju, ali stvar je samo išla na gore. Pritisak je rastao, a u jednoj takvoj situaciji Zuta je pokleknuo pritisku. U 83. minuti je na rubu šesnaesterca namjerno rukom spriječio da lopta dođe do igrača Olympiakosa, za što ga je sudac Zwayer „nagradio“ drugim žutim kartonom. Glup potez Zute otvorio je put Grcima do dodatnog presinga.

Prva velika prigoda stigla je u 90. minuti, kada je centaršut Koutrisa glavom put gola poslao Androutsos, ali lopta odsjeda na gredi riječkog gola. Međutim, Rijeka ipak nije izdržala. Igrala se treća minuta sudačke nadoknade kada je prvo Olympiakos imao slobodnjak s nekih dvadeset i pet metara; Fortounis je snažno odapeo, Sluga je nekako ukrotio udarac i odbio ga do Elabdellaoua koji je vraća u srce šesnaesterca, a tamo uz nespretnu reakciju Eleza glavom u gol ju stiže poslati Romao za 2:1 i preokret Olympiakosa.

Šteta, jer smo dojma da je Rijeka mogla čak i bez poraza otići s jednog od najtežih gostovanja u Europi. Olympiakos je svakako bio bolja momčad, no nogomet nas je nebrojeno puta naučio da nije nužno da bolja momčad nosi i pobjedu. Ovdje je pad koncentracije rezultirao s dva gola u mreži našeg prvaka, ali s druge strane sigurni smo da bi Kek i cijela ekipa potpisala i ovaj minimalni poraz uz zabijen pogodak u gostima. Nadajmo se samo da će ga na uzvratu uspjeti kapitalizirati.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

OlympiacosMatjaž KekHeber

Ostale Vijesti