Pixsell
Pixsell

Rezime sezone – Slaven Belupo: Kiks uprave za kiks kluba, iduću sezonu na klupi - Nizozemac?

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 01.06.23. | 17:00

Slaven Belupo je u sezoni 2022./23. zauzeo osmo mjestu u HNL-u, uz učinak od 10 pobjeda, 13 remija i 13 poraza, uz skupljena 43 boda i gol razliku 27-46.

Uz mala očekivanja ušlo se u novu sezonu. Na klupi je već bio uhodan stožer na čelu sa Zoranom Zekićem, transfer rok je nalagao opet dovođenje igrača za nula kuna, a uz nadu da će se na njima ipak nešto i zaraditi. „Locirati, identificirati i transferirati“, ukratko je na početku sezone objasnio popularni Zeka. U nastavku smo vidjeli daleko više, ali privremeno.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Slaven je nekoliko kola bio na nevjerojatnom drugom mjestu tablice. Naravno, možemo govoriti o tome da su se ondje našli i dobrim dijelom zbog loših izvedbi drugih klubova, ali kako kaže trener Sopić – tko te pita kako si igrao, na kraju se pišu pobjede i porazi i broje bodovi. Tako su se Farmaceuti zbrojili na korak do vodećeg Dinama, ondje se zadržali četiri pet kola pa onda pali, ali opet ne pretjerano nisko. Plesali su dobar dio sezone po sredini tablice, a usputno u Kupu rješavali svakoga tko im se našao na putu. Mnogi će reći – Zekić je radio čudo s najlošijim kadrom u ligi.

JESU LI OSTVARENI CILJEVI?

Primarni cilj ostanka u ligi – ostvaren. Afirmacija mladih igrača – ostvarena. Borba za više pozicije od sedmog mjesta – pala kao kolateralna žrtva turbulencija u klubu. Zakulisne igre u travnju dovele su do pada koncentracije. Nesretno ispadanje u polufinalu Kupa od Hajduka na domaćem terenu, korak do ostvarivanja povijesnog uspjeha pa kiks na Maksimiru prethodili su puču protiv osječkog stratega. Dogovoreni rastanak na kraju sezone odrazio se i na teren. Emotivno nabijeni preokret protiv Osijeka, a potom tri remija i tri poraza rezultirala su na kraju padom do osmog mjesta i upražnjenim mjestom na klupi.

Jedan od ciljeva bio je i povratak publike na tribine Kušek-Apaša i to je, srećom, ostvareno. Podravske štuke, mlada navijačka skupina, jedna su od najljepših priča ovosezonske sezone. Nadamo se da će to biti i u budućima.

IGRAČ SEZONE – Ante Crnac

Mladi sisački krilni igrač Ante Crnac pravo je osvježenje prve momčadi Slaven Belupa. Od starta priprema za proljetni dio prvenstva Crnac se kovao za jednu od glavnih karika Farmaceuta, nakon što je talent pokazao u Dinamovoj školi te u drugoj momčadi Plavih. Sa šest golova je drugi strijelac Slavena ove sezone, a ispred njega je samo Arber Hoxha s jednim više. Postao je Zekiću jedna od nezamjenjivih karika na travnjaku, a sa svojom lijevom nogom unatoč mladim godinama često velik problem protivnicima.

TKO JE PODBACIO? – Uprava kluba

Sve rezultate Slavenaša zasjenili su recentni događaji oko kluba o kojima ste prvo mogli čitati upravo na našem portalu. U najmanju ruku neprostojan odnos prema Zoranu Zekiću kulminirao je potkraj travnja kada su se na sastanku, na kojemu se 'nije pričalo o odlasku trenera', ipak dogovorili da će Zekić klub napustiti na kraju sezone. Posaoje odlučio odraditi do kraja, a potom će se morati Koprivničani porbinuti da mu nađu zamjenu. To su ionako htjeli napraviti u ključnom trenutku sezone pa sada evo, bez natjecanja, mogu na miru promisliti o njeogovom nasljedniku. A valjda će i o tome što su napravili kada su se odlučili na rastanak sa strategom koji ih je odveo do polufinala Kupa i do borbe za Europu sve do nekoliko kola prije kraja, a da ne kažemo, sve do te nes(p)retne odluke.

ŠTO SU NAPRAVILI IGRAČI NA KOJE SE OBRAĆALA POZORNOST?

Nije Slaven Belupo najbolji izlog, ali poneki se igrači uvijek istaknu. Naravno, nakon što je velika bitka bila za ostanak legende kluba Ivana Krstanovića, puno je navijača vagalo koliko mogu donijeti njegovi ulasci s klupe s 40 godina na leđima, ali je Popo i ove sezone pokazao da ipak može još pa je ubacio još pet golova i stigao do brojke 123 na vječnoj listi strijelaca i nedostaju mu samo tri gola do Igora Cvitanovića koji je na drugom mjestu. Ostaje vidjeti hoće li se Krstanović ipak upustiti u još jednu avanturu kako bi statistiku doveo do još većih brojki. U međuvremenu, prvi na listi Slavenoviih strijelaca bio je Kosovar Arber Hoxha još jedan krilni napadač koji je dobro iskoristio svojih 386 minuta ove sezone u HNL-u. Spominjao se i odlazak Hoxhe zbog interesa drugih klubova, a Slaven se ne bi bunio za njegovu prodaju, dapače, ali ponude navodno nisu pasale apetitima koprivničkog kluba.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

OCJENA TRENERA - Zoran Zekić 4/5

Skoro dvije godine proveo je Zoran Zekić na klupi Slaven Belupa. Preuzeo ih je dok su bili u potpunom rasulu, pred ispadanjem iz lige. Doveo ih na 'njihovo' sedmo mjesto, afirmirao mlade igrače, debitirali su Krušelj i Bošnjak iz Slavenove škole nogometa koju je upravo Zekić iz uloge sportskog direktora opet 'vratio u život'. S dvostrukom ulogom u klubu, osječki je strateg standardnim napravio 19-godišnjeg Antu Crnca, Novaka Tepšića, promovirao Hlevnjaka i Krušelja, a na njegovo je inzistiranje stigao i najbolji strijelac kadetske lige Frano Vlašić, koji je već i debitirao za prvu momčad. Sačuvao je u momčadi i legendarnog Ivana Krstanovića - Popu.

U ovoj sezoni je momčad doista, skoro doveo do Europe. Imao je otvoren put i preko Kupa, a i preko lige, iako to na početku sezone nitko nije niti sanjao. Ipak, u Kupu su u polufinalu u Koprivnici ispali od Hajduka, a u ligi na kraju s borbe za četvrto mjesto u zadnjim kolima pali na osmo mjesto. Jedno ispod ono 'svog' sedmog. Unatoč tom konačnom mjestu, za sve što je napravio kroz sezonu, s obziromna kadar s kojim je raspolagao i atmosferom s kojom se borio, Zekiću dajemo ocjenu 4/5.

TKO ODLAZI, TKO DOLAZI?

Od Slavena su se sigurno oprostili već ranije spomenuti trener Zoran Zekić i veteranski golgeter Ivan Krstanović, razgovori o mogućim produžecima ugovora vode se upravo ovih dana u koprivničkom prvoligašu. Među igračima kojima ističu ugovori, za klub su najznačajniji Marina, Bosec i Čović. Naravno, ciljaju Koprivničani i na neku zaradu, a glavni kandidati za to su Hoxha i Crnac, ali o konkretnim ponudama još ni traga ni glasa. Bit će tu još kombinacija i u izlazima i u ulazima, ali najbitnija je za sada trenerska klupa koja je prazna. Kao jedan od kandidata spominje se Ricardo Moniz, nizozemski trener. Trenutno je trener mađarskog prvoligaša Zalaegerszega, a u karijeri je vodio Salzburg, Ferencvaros, Notts County, Lechiju Gdanjsk, Munchen 1860 i druge klubove. Navodno je dogovor postignut, ali službena vijest još uvijek nije došla.



Tagovi

Zoran ZekićSlaven BelupoHNLRezime sezone

Ostale Vijesti