Denis Kapetanovic/PIXSELL
Denis Kapetanovic/PIXSELL

Rendulić za Germanijak: “Jakirov uspjeh me ne iznenađuje, Zeka je od Slavena napravio momčad, a ciljevi Zrinjskog su i prvenstvo i Kup”

Vrijeme Čitanja: 7min | sub. 25.02.23. | 12:05

Novi trener Zrinjskoj javio nam se prije sutrašnjeg debija u Premijer ligi BiH u kojem će na stadionu Veleža njegova momčad odigrati važnu utakmicu protiv Sarajeva, a najavio je i HNL utakmicu Rijeke i Slaven Belupa u kojoj će na suprotstavljenim stranama biti njegovi bivši suigrači i prijatelji – Sergej Jakirović i Zoran Zekić.

Ako volite HNL i pratite hrvatski nogomet, Krunoslav Rendulić je osoba koju nije potrebno posebno predstavljati. Nakon zavidne igračke karijere se bacio u trenerske vode, a tamo je nastavio jednako uspješno plivati kao i dok je gazio zelenim travnjacima. Nakon Istre 1961, Šibenika i Gorice, a onda i kratke epizode u Iranu gdje je bio pomoćnik Dragana Skočića, danas 49-godišnji Vinkovčanin je odnedavno na čelu Zrinjskog iz Mostara, branitelja naslova prvaka BiH i kluba koji posljednjih nekoliko godina kontinuirano napreduje velikim koracima.

Na dan kad je Sergej Jakirović predstavljen kao novi trener Rijeke (30. studenog 2022.), Krunoslav Rendulić je predstavljen kao novi trener Zrinjskog. Vremena za upoznati novu momčad imao je sasvim dovoljno, a neposredno prije početka drugog dijela sezone i utakmice protiv Sarajeva je odvojio malo vremena za Germanijak.

“Brzo je prošla faza prilagodbe budući da sam momčad poznavao i ranije, a čak sam i gledao Zrinjski na početku sezone u europskim utakmicama. Naravno, ne znajući da će se sve ovo dogoditi što se dogodilo. U svakom slučaju, prvi dojmovi su i više nego pozitivni, sve što mi je Sergej rekao bilo je točno, momčad je radna, karakterna, kvalitetna i željna dokazivanja. Pripreme smo odradili na iznimno visokoj razini i vjerujem da spremni dočekujemo nastavak sezone. Neki važni igrači su nas napustili poput Čondića i Jankovića, ali vjerujem da smo doveli adekvatne zamjene u vidu Ivančića, Vukotića, Kiša i drugih.”

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELLFoto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Novo ime u Zrinjskom je i Marko Marić, 27-godišnji vratar čiji je životopis već sada prilično impresivan (Rapid Beč, Hoffenheim, Lechia Gdansk, Lillestrøm, Houston…).

“Neupitno da je on naš prvi vratar. Uostalom, zato i je ovdje, ne zato što je visok, zgodan i plavokos, već jer je riječ o sjajnom vrataru koji će, nadam se, povećati kvalitetu naše momčadi. Iako je puno toga prošao, moram reći da mi se jako svidjela njegova prizemljenost i skromnost, ali i karakter. Veliko pojačanje za Zrinjski u svakom slučaju.”

Slijedi vam ogled protiv Sarajeva,a utakmica će se odigrati na stadionu Veleža budući da su iz Sarajeva tražili zamjenski teren jer radovi na Koševu i dalje nisu završili.

“Nažalost, utakmica će biti bez gledatelja. U Sarajevu se puno toga promijenilo ove zime, doveli su devet novih igrača, uvijek imaju najviše ambicije i mi znamo da nas čeka teška utakmica. Teško nam je bilo raditi analizu budući da je kod njih skoro sve novo, ne možemo se voditi po pripremnim utakmicama budući da je to jedna stvar, dok je prvenstvo nešto sasvim drugo.”

Premijeru na klupi Zrinjskog imali ste u Kupu prije sedam dana, momčad nije podcijenila protivnika pa su tako Laktaši riješeni s uvjerljivih 4:0.

“Svi znamo da je u Kupu sve moguće. Dan prije naše utakmice je Borac ispao od drugoligaša, mi smo učili na tuđim greškama te smo na kraju zasluženo prošli dalje. Momci su odradili odličan posao, od prve minute smo se postavili autoritativno, bilo je tu lijepih akcija i lijepih golova što mene kao trenera svakako veseli. Zadovoljan sam našom prvom utakmicom, nadam se da ćemo tako nastaviti i u prvenstvu.”

Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL  Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL

U četvrtfinalu Kupa vas očekuje ogled s još jednim drugoligašem, Radnikom, dok ste u prvenstvu na vodećem mjestu. Ambicije su, vjerujemo, otići do kraja u oba natjecanja?

“Apsolutno. Zrinjski je među četiri najveća kluba u BiH, a ambicije su uvijek najviše, kako u prvenstvu, tako i u Kupu.”

Prvo ime kluba je Nemanja Bilbija, a sad je došao i Tomislav Kiš. Hrvatski mediji vole pisati o tome mogu li Kalinić i Livaja, odnosno Petković i Drmić zajedno, a mi ćemo nastaviti u istom tonu - mogu li Bilbija i Kiš zajedno?

“Sigurno da mogu. Prije svega valja reći da su obojica sjajni igrači. Što se tiče Nemanje, ispričane su sve priče o njemu, nepotrebno je trošiti riječi na njega. Dovoljno je reći da je riječ o najboljem strijelcu u povijesti Premijer lige BiH, iza toga staviti točku i završiti svaku raspravu o njemu kao igraču. Tomislav je špica, ali on može i kao polušpica ili povučeni napadač. U nekim utakmica, odnosno u mnogima, će igrati zajedno, to je sigurno, ali ja mislim da dva sjajna igrača uvijek mogu igrati zajedno i mislim da će moći puno jedan od drugoga profitirati.”

Ne može se reći da su Široki Brijeg i Borac daleko iza Zrinjskog, iako je pobjeda Borca u petak ipak nešto bolja za Plemiće…

“Tablica sugerira, a to je i realno stanje stvari, da su oni naši najveći konkurenti u borbi za naslov. Dugo je prvenstvo, svašta se može dogoditi u drugom dijelu sezone, ali mi prvo gledamo sebe, a tek onda druge. Oni vjeruju u sebe, mi u sebe, a tko će na kraju biti prvak, pokazat će vrijeme.”

Okrenimo se HNL-u i sudaru vaša dva bivša suigrača, ali i prijatelja – Sergeja Jakirovića na klupi Rijeke i Zorana Zekića na klupi Slaven Belupa.

“HNL je na meniju svaki vikend. Dobro, sada će biti manje jer sada i mi krećemo s prvenstvom pa će biti preklapanja, ali jasno da gledam sve što mogu. Što se tiče Rijeke, oni su stvarno krenuli dobro, ali poznavajući Jakira ništa drugo nisam ni očekivao. Znam ga kao trenera, znam kakve zahtjeve ima, klub je doveo neke nove igrače po njegovom guštu i kažem, mene ovakva Rijeka u nastavku nije iznenadila. Igraju dobar nogomet, rezultati ih prate, nema tko ne bi potpisao 13 od mogućih 15 bodova."

Zoran Zekić u puno manjoj sredini već neko vrijeme ostvaruje izvrsne rezultate. Doduše, u nastavku nije skupio previše bodova, ali ako netko to može okrenuti u korist Slavena, onda je to on.

“Budimo objektivni i realni, Zeka radi fenomenalan posao. Uostalom, prije početka sezone su svi govorili da će se Slaven boriti za ostanak, ali vidimo da to nije slučaj. Prognoze su bile kakve jesu, a Zeka sa Slavenom završi prvi dio sezone na četvrtom mjestu. Kad se pojedinačno analizira tu momčad, ne bi puno trenera napravilo ono što je Zeka napravio, dao im šansu i onda iz njih izvukao maksimum. Ono na čemu mu posebno treba čestitati je da je od Slavena napravio pravu momčad, a to nije lako. I to momčad koja nosi rezultate! Istina je da ovog proljeća igraju promjenjivo, ali nema nikakve tragedije, oni su i dalje u bod-dva s ovima ispred sebe tako da za Slaven i za Zeku nema straha.”

Krunoslav Rendulić kao trener Istre 1961, a Zoran Zekić kao trener Osijeka. Veljača, 2019. Foto: Davor Javorovic/PIXSELL  Krunoslav Rendulić kao trener Istre 1961, a Zoran Zekić kao trener Osijeka. Veljača, 2019. Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U nekim utakmicama im je i sreća okrenula leđa…

“Prije dva kola su odigrali sjajnu utakmicu protiv Dinama. Da je bilo samo malo više smirenosti ili kvalitete u zadnjem pasu mogli su dobiti utakmicu. Dinamo je dosta visio drugo poluvrijeme…”

S druge strane, Rijeku je sreća malo pomazila u posljednja dva kola, a osim Frigana, koji zabija kaon a pokretnoj traci, posebno se istaknuo Nediljko Labrović koji je baš pod vašim vodstvom upisao svoj seniorski debi na golu Šibenika. Iznenađuje li vas njegov napredak i činjenica da je ‘na oku’ izbornika Dalića već neko vrijeme?

“Moram reći da sam ja imao veliku sreću tada, Nedo je na gol Šibenika prvi put stao spletom okolnosti, pola godine ranije je Lovre Rogić bio prvi vratar, a kad se on ozlijedio je upao Nedo. Pričam to samo kako bismo shvatili što je život vratara, jer tko zna kako bi se sve odvijalo da se Rogić nije ozlijedio tada. Tada kad je on počeo braniti je još bio zaštićeno godište, to mu je također išlo na ruku, ali na stranu sa svime time, Nedo je već tada pokazivao talent te se moglo vidjeti da će napraviti dobru karijeru. Tada je trener vratara u Šibeniku bio Ivica Matas i sjećam se da smo tada pričali kako Nedo ima sve predispozicije da jednog dana dogura do šireg spiska za reprezentaciju. Branio je kvalitetno u Šibeniku, brani kvalitetno u Rijeci i jako mi je drago zbog njega.”

Slaven Belupo i Rijeka su 'mirni', ali isto se ne može reći i za vaš posljednji klub iz HNL-a, Goricu. Kako se izvući iz situacije u kojoj se nalaze i je li to uopće moguće?

“Teško je pričati o njima izvana, samo mogu reći da mi je izrazito žao što se nalaze u ovako nezavidnoj poziciji. Gorica je nevjerojatno narasla, ono što je klub bio prije 10 godina i što je danas se ne može uspoređivati. U ovoj sezoni im ne ide dobro, iako ne možemo reći da igraju loše. Svi koji gledaju njihove utakmice neće reći da je to momčad koja bi trebala ispasti iz HNL-a. Moraju se boriti dokle god postoji teorija da mogu ostati. Evo, sada protiv Hajduka nisu zaslužili izgubiti, ali su ipak izgubili. Žao mi je zbog tih ljudi u klubu i oko njega koji se trude, koji puno sebe daju, ali to je nogomet, netko mora ispasti. No, ako do toga i dođe, moraju se posložiti, ekspresno se vratiti jer zaslužuju biti dio HNL-a i onda si više nikada ne dozvoliti da se to opet dogodi.”



Tagovi

Krunoslav RendulićZoran ZekićSergej JakirovićZrinjskiBiH Premijer ligaSlaven BilićRijekaHNK Rijeka

Ostale Vijesti