Red Bull nadomak kupovine još jednog europskog kluba

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 27.05.20. | 10:36

Dosadašnji direktor favorizira prodaju kluba ovom koncernu s energetskim pićem.

Kritičari Dietricha Mateschitza, vlasnika velike tvrtke Red Bull, mogli bi dati opasku da se „širi poput kuge“.

Osim podružnica u Austriji – odakle je krenuo kupivši tadašnju SV Austriju 2005. godine – proširio se i na Njemačku gdje je pod svoje okrilje stavio klub iz Leipziga četiri godine kasnije. U 'pravoj' Bundesligi morao je zaobići pravila i nazvati klub 'RasenBallsport', umjesto Red Bulla po glavnom sponzoru, a između te dvije akvizicije kupio je i New York MetroStars 2006. godine, da bi si potom i godinu kasnije ostvario želju i oformio RB Brasil za južnoameričko tržište te Red Bull Ghana za afričko.

Mateschitz ima viziju kao poslovan čovjek, a ona se ponekad kosi sa pravilima – kako formalnim zakonima, tako i sa neformalnim normama – što mu je u Njemačkoj izazvalo dosta problema, poglavito ove sezone. Međutim, njega to ne zaustavlja, a kako prenosi ruski medij sports.ru, ubrzo bi mogao preuzeti jednog tamošnjeg prvoligaša.

Naime, izvršni direktor Ufe, Roman Nagučev na stolu ima dvije ponude za prodaju kluba. Najzainteresiraniji za širenje na rusko tržište su vlasnici Manchester Citya i Mateschitz. Ruski klub je odredio cijenu od četiri milijuna eura, tvrdi spomenuti izvor, i čak ne žele tražiti više unatoč činjenici što su u pitanju dva vrlo imućna bogataša, a Nagučev poprilično naginje ka Austrijancu.

Čelnici Ufe smatraju da je dugoročnije bolje prodati klub Red Bull koji je izgradio mrežu akademija po svijetu i ne oslanjaju se samo na ulupavanje novca na gotove zvijezde, nego grade klub od temelja koji se bazira na vlastite omladinske pogone.

Uprava devetoplasiranog kluba (od 16) iz ruske Premier lige već se nekoliko puta sastala s čelnicima Red Bulla, a odluka o prodaji bi trebala stići vrlo skoro, dodaje tamošnji portal Sports.

Vrijedi dodati kako su prošle godine redbullovci kupili i drugi klub u Brazilu, RB Bragantino za deset milijuna eura.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="pt" dir="ltr">Podemos ter em breve um Red Bull na Rússia. O grupo austríaco parece ter interesse em comprar o Ufa. Outra oferta seria do grupo que administra o Manchester City.<a href="https://t.co/9cvP02Z0HB">https://t.co/9cvP02Z0HB</a></p>&mdash; Fábio Aleixo (@fabiopaleixo) <a href="https://twitter.com/fabiopaleixo/status/1265335598778368008?ref_src=twsrc%5Etfw">May 26, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

(Foto: Reuters)


Tagovi

Dietrich MateschitzRed BullNew York Red BullsRed Bull SalzburgRed Bull BrasilRed Bull Bragantino

Ostale Vijesti