REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

Real i Barcelona love 'nebitan' trofej: Slavlje u dvorištu šeika kao uvod u žestoku borbu za prvenstvo

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 15.01.23. | 08:15

Posljednji puta kada su direktno odlučivali o trofeju bilo je to u Kupu kralja, u travnju 2014. godine

Gotovo devet godina je proteklo od posljednjeg El Clasica odigranog u finalu nekog natjecanja pa ćemo večeras gledati najbolje od Reala i Barcelone u Rijadu. Iako smo, doduše, bili dosta blizu tome da nas od 20 sati uveseljavaju svojim nogometnim vještinama nogometaši Valencije i Betisa koji su nakon raspucavanja ipak morali pakirati kofere i čekirati se na rijadskom aerodromu.

Tako će se Real i Barcelona boriti za, hm, veliki trofej?! Teško da su uoči sezone Carlo Ancelotti i Xavi bili pod pritiskom Florentina Pereza i Joana Laporte da pod mus moraju osvojiti ovaj naslov, a koji je zapravo osmišljen tako da bi se zaradili novci u šeičkom dvorištu i čije osvajanje nema neki naročiti prestiž, osim prava na hvaljenje. Jer, ipak je to pobjeda u El Clasicu.

Ono zbog čega je ovaj trofej važan je to što će pobjednik podastrijeti jake argumente za nastavak sezone u kojemu se očekuje napeta borba za trofej nacionalnog prvaka - dva kluba sjede na vrhu La Lige i gledaju se s tri boda razdaljine.

Pa je ova utakmica bitna, ne i presudna, iz te perspektive.

A posljednji puta kada su direktno odlučivali o trofeju bilo je to u Kupu kralja, u travnju 2014. Ta utakmica je ostala poznata po jednom detalju, a kojeg su se proteklih dana rado prisjetili obožavatelji lika i djela friško umirovljenog Garetha Balea.

Igrala se 85. minuta ogleda u kojem je rezultat bio 1:1. Angel Di Maria je u desetoj minuti zabio za vodstvo Kraljeva, dok je Marc Bartra poravnao rezultat u 68. I baš je potonji prošao put od heroja do tragičara u samo 17 minuta.

Kada se činilo da nakon 90 minuta neće biti pobjednika, Fabio Coentrao je dao dugu loptu prema Baleu. Velšanin si je zatim iz prve produžio u for nekih 20 metara dalje, a u duel mu je pristigao Bartra. Bale je zatim optrčao nesretnog beka Barcelona tako da je izašao gotovo do parkinga i vratio se natrag u teren s komotnom prednošću, pa onda i zabio pobjednički pogodak. Legenda kaže da ga Barta i dan danas neuspješno pokušava uloviti u noćnim morama. Nešto poput kojota i ptice trkačice…

Bilo bi sjajno kada bi smo i večeras svjedočili jednom takvom pamtljivom potezu…

A u predvečerje ogleda na King Fahd International stadionu više briga ima Ancelotti. Madriđani su već bez usluga Davida Alabe i Aurelien Tchouamenija, a prema posljednjim informacijama neće na raspolaganju imati niti Lucasa Vazqueza koji se ozlijedio u polufinalu protiv Valencije. Iako nije jedan od nositelja igre, a nerijetko djeluje i kao da je zalutao u svlačionicu Kraljeva, Vazquez je zahvalan igrač koji Ancelottiju nudi nekoliko opcija na bekovskim i krilnim pozicijama.

Ono za što se, pak, Madriđani mogu uhvatiti je prvi El Clasico u sezoni u kojemu su s 3:1 porazili vječnog nemesisa. Očito kako taj poraz još uvijek proganja Xavija koji je poslao jasnu poruku svojim nogometašima:

„Uvijek želim igrati protiv najboljih i pobijediti ih. Real je u ovom trenutku jedna od najboljih momčadi“, izjavio je Xavi čija momčad ne zna za poraz u zadnjih osam susreta.

Real osim ozljeda, ima problema i s impotencijom pred protivničkim vratima – od povratka s katarskog Mundijala, nogometaši kraljevskog kluba su zabili tek dva pogotka iz igre, dok su tri gola stigla s bijele točke.

Sigurno da će na to utjecati i igra vezne linije, u prvom redu Luke Modrića. Hrvatski veznjak ima mali milijun ovakvih utakmica u nogama, a iako je protiv Valencije ušao u igru s klupe, teško da će Ancelotti ignorirati njegovo iskustvo u finalu. I još jedna stvar, stigne li Real do pobjede, hrvatski kapetan će u trofejne vitrine pohraniti 28. trofej u svojoj karijeri. A tek mu je 37…

Očekivani sastavi:

Real Madrid (4-3-3)

Barcelona (4-4-2)




Tagovi

El ClasicoReal MadridBarcelonaLuka ModrićCarlo AncelottiXavi Hernandez

Ostale Vijesti