Marcelo Hernandez/Action Images
Marcelo Hernandez/Action Images

Rasplet južnoameričkih kvalifikacija, Brazilci i Argentinci osigurali plasman, čak sedam reprezentacija lovi kartu za Katar

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 27.01.22. | 12:00

Na južnoameričkom frontu otvorena su još dva mjesta koja vode direktno u Katar, te jedno s kojeg se na Mundijal može stići preko interkontinentalnih kvalifikacija.

Večerašnjim ogledom Ekvadora i Brazila u Quitu započinje pretposljednji ciklus južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Nacionalne selekcije 'najnogometnijeg' kontinenta okupit će još jednom krajem ožujka, kada ćemo dobiti epilog za sada veoma neizvjesnih kvalifikacija.

Na samom vrhu tablice nema nikakvih iznenađenja. Katar su već osigurali Brazil i Argentina, branitelj naslova Copa Americe. Naročito je impresivan učinak Selecaoa koji je u 13 utakmica neporažen, a remizirao je svega dvaput. Izbornici dvije najjače reprezentacije Tite i Lionel Scaloni stoga mogu biti mirni uoči posljednje faze, a i jedan i drugi su odlučili s popisa za finalne utakmice izostaviti svoje najveće zvijezde i suigrače iz PSG-a, Neymara i Lea Messija.

No, osiguran plasman i izostanak dva najbolja strijelca u povijesti ovih reprezentacija nikako ne znači da se njihovi protivnici mogu nadati ležernijem pristupu Brazilaca i Argentinaca u nadolazećim utakmica. Dapače, one će biti prilika za niz kvalitetnih igrača koji će se pokušati izboriti mjesto na Titeovom i Scalonijevom finalnom popisu za Mundijal. Širina kadra kojom ovi izbornici raspolažu je zastrašujuća, a mjesta su limitirana. Dovoljno je samo pogledati kakvim imenima Brazil raspolaže na ofenzivnim pozicijama. Za utakmicu protiv Ekvadora konkuriraju Vinicius Junior, Lucas Paqueta, Raphinha, Matheus Cunha, Rodrygo, Coutinho, Antony, Gabriel Barbosa i Gabriel Jesus.

Svima im je jasno da će najmanje jedan od njih 'izvisiti' kada se reprezentativnim obavezama vrati Neymar, pa je za očekivati da će nadolazećim utakmica igrati s enormnim motivom, baš kao i Argentinci koji krajem godine žele predstavljati svoju zemlju zajedno s Messijem.

Brazilce večeras ne čeka lak zalogaj. Ekvador je trećeplasirana momčad kvalifikacija, a u posljednjem međusobnom susretu odigranom u grupnoj fazi Cope podijelili su bodove sa Selecaoom, što je uspjelo jedino još Argentini. Ekvadorci nisu izborili plasman u Rusiju 2018. godine, pa su sada maksimalno motivirani. Na klupi sjedi Argentinac Gustavo Alfaro. Sastavio je zanimljivu mladu momčad od koje je u dosadašnjem dijelu kvalifikacija više golova zabio jedino Brazil. Kao prve violine nametnuli su se 24-godišnji bek Villareala Pervis Estupinian i polivalentni 20-godišnji veznjak Brightona Moises Caicedo. Upravo su njih dvojica u prošlom kolu srušili Čilenace.

Ekvador ima opipljivu prednost od pet bodova na trećem mjestu, pa bi bio potreban ozbiljniji choke pred sam kraj kako ih ne bismo gledali u Kataru. Direktni plasman tamo donosi još i četvrto mjesto na tablici, a peto znači dodatne kvalifikacije koje će se na ljeto održati u zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva. Tamo će sudjelovati po jedna reprezentacija iz obiju Amerika, Azije i Oceanije. Njih četiri ždrijebom će biti podijeljeni u dva para čiji će pobjednici biti posljednji putnici na Mundijal.

Još uvijek je vrlo teško predvidjeti tko će tugovati, a tko slaviti krajem ožujka, jer su na trenutnoj tablici reprezentacije od četvrte do osme pozicije natiskane u svega dva boda razlike, a teoretske šanse ima čak i pretposljednji Paragvaj. Na papiru, najjaču momčad od preostalih pretendenata imaju Kolmbijci. Njihova reprezentacija je na FIFA-inoj ljestvici prvi pratitelj Vatrenih koji se nalaze na 15. poziciji, a uključuje igrače poput Jamesa Rodrigueza, Radamela Falcaa i Juana Cuardada. Svi navedeni imaju neospornu kvalitetu, ali su već zagazili u završnu fazu karijera, pa je nositelj njihove igre ubojiti krilni napadač Luis Diaz koji je ove sezone najbolji igrač Porta. Pogledajte samo kakav je pogodak zabio Brazilcima. Uz takve majstore uvijek imate šanse.

Pored njega izbornik Rivera u napadu raspolaže i s opasnim Atalantinim dvojcem - Duvanom Zapatom i Luisom Murielom. Kolumbija sutra dočekuje Peruance kojima je Mundijal u Rusiji bio prvo pojavljivanje na najvećoj svjetskoj smotri nakon tri desetljeća izbivanja. Dugo je Peru imao sjajnu generaciju predvođenu nekadašnjim napadačkim tandemom Bayern Munchena Claudijom Pizarrom i Paulom Guerrerom, ali najveće natjecanje im je konstantno izmicalo. Njih dvojica sada su u mirovini, a izbornik - inače također Argentinac - Ricardo Gareca u ovim je kvalifikacijama postigao dojmljive rezultate, obzirom da na raspolaganju ima momčad bez ijednog igrača iz top europskih klubova. Nositelji igre za sada su bili Celtin Renato Tapia, i napadač talijanskog drugoligaša Beneventa Gainluca Lapadula. Pored njih tu su još Andre Carrillo i Christian Cueva koji kruh zarađuju u Saudijskoj Arabiji.

Kad bi trenutno stanje ostalo nepromijenjeno, Katar (i dodatne kvalifikacije) bi uz Brazil i Argentinu izborili Ekvador, Kolumbija i Peru, no šansu imaju i momčadi iz donjeg dijela tablice. Čileance i Urugvajce muči smjena generacija. Nekadašnji superstarovi poput Alexisa Sancheza, Artura Vidala, Luisa Suareza i Edisona Cavanija jednostavno više nisu u najboljim godinama. Kada pogledamo imena mlađe generacije, dojmljiviji je sastav Urugvajaca. Velik doprinos u posljednjoj fazi kvalifikacija očekuje se od munjevitog napadača Benfice Darwina Nuneza, Realovog veznjaka Federica Valverdea i Barcinog stopera Ronalda Arauja.

Čile i Urugvaj sudarit će se u posljednjem kolu 29. ožujka, a taj susret mogao bi direktno odlučivati o tome tko će Mundijal pratiti iz prve ruke, a tko preko malih ekrana. Na samom dnu tablice nalazi se Venecuela čije su šanse u ovoj fazi samo teoretske, no Bolivijci i Paragvajci za mjestom koje vodi u interkontinentalno razigravanje zaostaju svega dva, odnosno četiri boda. Sve ovo obećava veoma uzbudljiv rasplet kvalifikacija koje kreću već večeras, a u sljedećim danima očekuje nas još uzbudljivih utakmica koje ćemo popratiti na Germanijaku.

Raspored:

15. kolo

Četvrtak, 27.01.

Ekvador – Brazil 22:00

Petak, 28.01.

Paragvaj – Urugvaj 00:00

Čile – Argentina 01:15

Kolumbija – Peru 22:00

Venecuela – Bolivija 23:00

16. kolo

Bolivija – Čile 21:00

Urugvaj – Venezuela 00:00

Argentina – Kolumbija 00:30

Brazil – Paragvaj 01:30

Peru - Ekvador 03:00



Tagovi

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvokvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godineKatar 2022Svjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020

Ostale Vijesti