Prvi nakon dugih 14 godina! I ne gol, nego golčina! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 09.09.15. | 08:46

Matteo Vitaioli bit će zapisan u povijesne knjige nogometne vrste San Marina nakon što je zabio na gostovanju kod Litve.

Bilo je 25. travnja 2001. godine. San Marino je u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo gostovao kod Latvije. Već u prvom napadu legenda latvijskog nogometa Marians Pahars, čovjek koji je dogurao i do engleske Premierlige, zabio je za vodstvo domaćina.

Iako se tako činilo, nije to na koncu bila jedna od onih utakmica u kojima će San Marino dobiti pola tuceta u mreži. Štoviše, u 59. minuti Nicola Albani zabio je za 1:1. Izdržali su gosti do kraja, uzeli za njih veliki bod. 

Prošlo je od tada nekoliko kvalifikacijskih ciklusa, prošlo je sve do sinoć više od 14 godina, a San Marino na gostujućim službenim utakmicama ne samo da je bio bez ijednog boda, nego i bez ijednog zabijenog gola! Ukupno 34 gostovanja u raznim kvalifikacijama, 34 poraza, uz gol razliku 0:169!

Kažemo, sve do sinoć! Opet su gostovali na Baltiku, ovaj puta u kvalifikacijama za Euro kod Litve, i opet rano kapitulirali. Litvanci su poveli u 7. minuti, ali početkom nastavka ostali su bez sključenog vratara Arlauskisa. Ubrzo, u 55. minuti, slobodni udarac za San Marino. A Matteo Vitaioli, njihov 25-godišnji napadač, u maniri najvećih majstora pogađa za 1:1!

Usprkos čovjeku manje, Litva je u sudačkoj nadoknadi došla do pobjede 2:1. San Marino tako nije uspio dohvatiti novi povijesni bod, ali konačno je zabio u gostima. Njima dovoljno. Uostalom, pogledajte samo to slavlje!

"Pa njih bi pobijedila i kriket reprezentacija Engleske", poručio je prošlog tjedna uoči međusobne utakmice izbornik engleske nogometne vrste Roy Hodgson.

Ovo je odgovor i njemu, kojem bi bilo pametnije brinuti hoće li skupe engleske zvjezdice konačno nešto i odigrati na nekom velikom natjecanju ili će se po običaju osramotiti u skupini.

A za kraj, ne zaboravimo jedno ime. Andy Selva  nastupio je i jučer, u 40. godini! Ušao je baš umjesto strijelca Vitaiolija u završnici. Najveći je to nogometaš u povijesti treće najmanje europske države. Napadač koji je zabio gotovo polovicu golova San Marina – osam od ukupno 21 pogotka koliko su dali od 1990. godine.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Kvalifikacije za EuroMatteo VitaioliSan MarinoLitva

Ostale Vijesti