Matija Habljak/PIXSEL
Matija Habljak/PIXSEL

Prije dvije godine bio je trener u 1. HNL, a sad postaje novi izbornik Iraka

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 25.11.21. | 08:27

Naslijedio je legendarnog Dicka Advocaata, a lani je bio dio 1. HNL kad je u Zaprešiću naslijedio Samira Toplaka.

Nakon nepuna četiri mjeseca na klupi reprezentacije Iraka, koju je preuzeo od Srećka Kataneca, jednog od najdugovječnijeg izbornika u povijesti zemlje, Dick Advocaat pozvao je svoje advokate i s njima dogovorio da mu savez raskine ugovor.

Na klupi Iraka odradio je tek šest utakmica, a pritom je zabilježio četiri remija i dva poraza. Uzmemo li u obzir da su porazi došli od Južne Koreje i Irana, teško se može reći da je Advocaat nešto veliko 'kiksao', a čak je remi između Južne Koreje i Iraka u njihovoj prvoj utakmici bio toliko iznenađenje da mnogi na njega gledaju kao pobjedu.

„Očekivanja nisu bila u skladu s mogućnostima. Reprezentacija Iraka je u tranzicijskoj fazi, moraju se uključiti mladi igrači, a to je dugotrajan proces. Problem nam je bio postizanje golova“, istaknuo je nizozemski stručnjak po odlasku iz kluba.

Irak se na kraju – i to potpuno očekivano – nije plasirao na Svjetsko prvenstvo, a 74-godišnji trener je na kraju odlučio odstupiti. Kao njegov nasljednik na klupu Iraka stiže Crnogorac Željko Petrović koji je dugi niz godina Advocaatov pomoćnik, dok je u samostalnoj trenerskoj karijeri vodio sedam klubova.

Jedan od tih klubova dolazi i iz Lijepe naše. Petrović je u siječnju 2020. godine preuzeo zaprešićki Inter nakon što je klub napustio Samir Toplak. U zagrebačkom predgrađu zadržao se nešto manje od 100 dana, dakle 20 puta kraće od njegovog prethodnika, a u sedam HNL utakmica upisao je jednu pobjedu, potom i remi, da bi sve završio s pet vezanih poraza.

U karijeri, kako onoj igračkoj, tako i trenerskoj, Željko Petrović najveći je trag ostavio u Nizozemskoj. Prije točno 20 godina, nakon svega godinu dana u Dinamu u kojeg je došao iz crnogorske Budućnosti, za milijun eura je transferiran u Sevillu, ali tamo se na kraju zadržao tek godinu dana.

Istaknimo za kraj da je 56-godišnjak rodom iz Nikšića zasad samo privremena solucija na klupi Iraka, ali u slučaju dobrih rezultata savez bi ga mogao nagraditi da postane trajno rješenje na izborničkoj klupi.


Tagovi

Željko PetrovićDick AdvocaatInter ZaprešićCrna Gora

Ostale Vijesti