Prije dva mjeseca predmet ismijavanja, a danas obožavanja: Europa mu se divi, a finski amateri ga odbili!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 20.02.15. | 11:51

Priča o hit napadaču...

Bio je 6. prosinac prošle godine, 14. kolo Bundeslige. Wolfsburg je tražio pobjedu na gostovanju kod Hannovera. Nije išlo, sredinom nastavka na semaforu je pisalo 1:1, pa je trener Dieter Hecking povukao očajnički potez. Umjesto Olića ušao je Bas Dost, dotad bez pogotka u Bundesligi... Ipak, tri minute po ulasku Nizozemac je poentirao za 2:1 i trasirao Vukovima put prema konačnom trijumfu 3:1.

Osam dana kasnije na Volkswagen Arenu stizao je Paderborn. Wolfsburg je sada tražio sedmu uzastopnu domaću pobjedu i činilo se da dojučerašnji drugoligaš nema izgleda. Ivice Olića nije bilo u kadru, stoga je Dost konačno dobio priliku od samog početka. No umjesto da je iskoristi, on je zakazao. Ivan Perišić promašio je penal, ali Dost je ponio neslavnu titulu apsolutnog tragičara. U razočaravajućem remiju (1:1) promašio je pet gol-šansi, a gostujući golman Lukas Kruse uništio ga je u toj mjeri da je nervozni Dost udarao po svemu na što je naišao oko klupe nakon izlaska iz igre u 85. minuti...

Bili su to teški trenuci za Basa Dosta. Mučila ga je neefikasnost, život u sjeni i mrvice pored neuništivog Ole, ali i činjenica da ne kotira znatno bolje niti od Nicklasa Bendtnera. A poznato je koliko je Lordu stalo do vrhunskog nogometa i profesionalizma... Dostu očito jest, zato je i tih hladnih prosinačkih dana javno poručio:

„Da, razmišljam o promjeni kluba. Svatko želi igrati i naravno da nisam sretan što ne igram često.“

Tko bi tada rekao da će u siječnju Dost ostati, a Olić otići... Međutim, upravo se to dogodilo. Nogomet je, kao i život, nerijetko nepredvidiv. Slavni HSV našao se u borbi za ostanak, a kao „joker zovi“ odabran je – Olić. Legendarni hrvatski napadač isti status uživa i u Hamburgu zbog brojnih pogodaka od 2007. do 2009., pa su tamošnji čelnici procijenili da njegovo iskustvo, srčanost i nos za gol mogu biti od velike pomoći tom klubu da ne ispadne po prvi puta u povijesti iz elitnog ranga.

U Wolfsburgu su pristali uzeti 1.5 milijuna eura za 35-godišnjaka, svjesni da bi prije ili kasnije morali pronaći novo napadačko rješenje. Tih dana ionako su bili zaokupljeni senzacionalnim transferom svjetskog prvaka Andrea Schürrlea iz Chelseaja za 32 milijuna eura, koji je zgotovljen 2. veljače.

De Bruyne, Schürrle, Perišić, Caligiuri, Vierinha... Pet modernih ofenzivaca okupio je Wolfsburg, uz sjajne bekove Junga i pogotovo Rodrigueza. Ali naprijed, Dost i Bendtner, ne baš puno razloga za optimizam. Sve do prvog proljetnog kola i dolaska dotad neporaženog Guardiolinog Bayerna.

Goropadni Vukovi potpuno neočekivano „pojeli“ su Bavarce (4:1), a najgoropadniji je bio – Dost. S dva gola u prvom poluvremenu izjednačio je učinak iz uvodnih 17 kola. Nadmašio ga je pak tjedan dana poslije, golom u 3:0 pobjedi nad Hoffenheimom.

Ono pravo tek je uslijedilo: Dost je najprije prošle subote zabio četiri komada u ludoj 5:4 pobjedi Wolfsburga u Leverkusenu, da bi sinoć s dva gola donio 2:0 protiv Sportinga i otvorio Nijemcima put prema osmini finala Europske lige.

Je li kontinuitet igara i maksimalno povjerenje ono što je trebalo 196cm visokom centarforu? U Wolfsburgu su uvjereni da jest i da najbolje od Dosta tek slijedi. U ljeto 2012. platili su ga sedam milijuna eura, i to s pravom, jer stigao je s referencom prvog golgetera nizozemske lige, gdje je u sezoni 2011/2012 za Heerenveen strpao 32 pogotka!

U Dostovoj biografiji itekako je zanimljiv početak karijere. Danas je možda hit njemačkog pa i europskog nogometa, ali malo je nedostajalo da 2008. završi – na marginama. Igrao je za Emmen, kada mu je bivši sportski direktor tog nizozemskog drugoligaša uputio poziv da mu se pridruži u Finskoj. Belgijac Tom Saintfiet preuzeo je tamošnji maleni, da ne kažemo nebitni klub pod imenom RoPS. Dost nije imao ništa protiv selidbe u sjedište Djeda Božićnjaka, no glavešine iz Rovaniemija stopirale su njegov dolazak. Uvjereni smo, Bas Dost im je danas na tome iznimno zahvalan.

U NIZOZEMSKOJ IZA SEBE OSTAVIO BONYJA, DE JONGA, MERTENSA; GUIDETTIJA, ALTIDOREA...

Dost je nakon Emmena za oko 300 tisuća eura preselio u Heracles. Taj manji prvoligaš bio mu je sjajna odskočna daska, a da je talent potvrdio je s 18 golova u dvije sezone. Sve se glasnije spominjao interes Ajaxa, ali Heerenveen je i u njegovom slučaju potvrdio pravu klupsku filozofiju. Uzeli su ga za 3.200.000 milijuna eura, pa nakon 45 prvenstvenih golova u dvije godine prodali Wolfsburgu za dvostruko veći iznos. Kada je osvojio titulu prvog topnika Eredivisie, Dost je iza sebe ostavio napadače poput Bonyja (Man City), Mertensa (Napoli), Guidettija (Celtic), De Jonga (PSV)... Igrao je za U21 reprezentaciju Nizozemske, no poziv u A vrstu još uvijek čeka. Nastavi li ovako, pitanje je vremena...

BAS DOST, karijera:

2007/2008 Emmen – 23 nastupa, 6 golova
2008/2009 Heracles – 27 nastupa, 3 gola
2009/2010 Heracles – 36 nastupa, 15 golova
2010/2011 Heerenveen – 32 nastupa, 13 golova
2011/2012 Heerenveen – 34 nastupa, 32 gola
2012/2013 Wolfsburg – 28 nastupa, 8 golova
2013/2014 Wolfsburg – 13 nastupa, 4 gola
2014/2015 Wolgsburg – 10 nastupa, 9 golova

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

(Foto: Action Images)


Tagovi

HeerenveenEuropska ligaBundesligaIvica OlićWolfsburgBas Dost

Ostale Vijesti