PA Images/PIXSELL
PA Images/PIXSELL

Pregovarao je s Dinamom, mislilo se da će biti prvo Nikoličiusovo pojačanje u Hajduku, a sad ide u Finsku

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 25.03.22. | 11:42

U mlađim uzrastima igrao je za dvije reprezentacije, prezime dijeli s kapetanom Plavih, a odlazak u Djurgarden pokazao se promašajem.

U siječnju 2021. brojni hrvatski mediji prenijeli su vijest kako je Hajduk zainteresiran za dovođenjem Albiona Ademija, tada krilnog napadača IFK Mariehamna koji je šest mjeseci ranije bio na meti zagrebačkog Dinama. Vijest se proširila 13. siječnja, točno devet dana nakon što je Mindaugas Nikoličius preuzeo ulogu sportskog direktora Hajduka, pa su tako mnogi pomislili da će Litavac kao svoje prvo pojačanje u Hajduk dovesti krilnog napadača koji prezime dijeli s kapetanom Dinama.

Nisu iz Hajduka zanijekali da su pratili Ademija, baš kao ni iz Dinama, ali ofenzivac rodom iz Prištine ipak nije stigao u HNL. Odlučio se na prelazak u švedski Djurgarden koji ga je 21. siječnja 2021. doveo za 200 tisuća eura, ali godinu i nešto sitno kasnije se pokazalo kako je Ademi donio pogrešnu odluku.

Švedska za njega ipak nije obećana zemlja, za Djurgarden je skupio ukupno 14 nastupa (bez pogotka, dvije asistencije), a njegove slabije predstave kumovale su njegovoj odluci da potraži neki klub gdje će ponovno postati standardan. Prijelazni rok u većini europskih liga je odavno završio pa je tako njegov izbor bio poprilično sužen, a na kraju su se javili iz finskog Lahtija gdje je Ademi sad stigao na posudbu. Za novi klub debitirat će za 10-ak dana kad počinje prvenstvo u Finskoj, a zanimljivo je kako Lahti sezonu otvara – na gostovanju kod IFK Mariehamna.

Inače, jedini hrvatski nogometaš koji je nosio dres Lahtija je Igor Jovanović, rođeni Zagrepčanin koji danas nastupa za Dinamo, ali onaj iz Bukurešta. On je ujedno i Hrvat koji je ostavio najveći trag u finskoj Veikkausliigi (95 nastupa za tri različita kluba), a najviše golova u Finskoj od Hrvata postigao je Domagoj Abramović, nekoć velika nada Dinama, koji je u dva različita navrata nosio dres Intera (ukupno 38 nastupa i 10 pogodaka).

Što se tiče Ademija, naravno, Albiona, valja istaknuti i kako je on svojevremeno igrao za U17, U18 i U19 reprezentacije Finske, da bi onda odlučio nastupati za U21 reprezentaciju Albanije. Još uvijek nije debitirao za A vrstu, a budući da je rođen u Prištini možda na kraju postane reprezentativac Kosova. U Finskoj će nastojati pronaći onu staru formu s kojom je 'zapeo za oko' klubovima kao što su Dinamo, Hajduk, Trabrzonspor, Basel, AZ Alkmaar i Greuther Fürth.



Tagovi

Albion AdemiFinska ligaDjurgardenLahti

Ostale Vijesti